Επιστημονικά Νέα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Η Semenya έχει φυσικά υψηλά επίπεδα της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης – και πολεμά ενάντια στος νέους κανόνες που εισήχθησαν το 2019 από τον οργανισμό World Athletics (προηγουμένως γνωστός ως IAAF), που ρυθμίζουν τα επιτρεπτά επίπεδα της ορμόνης στις γυναίκες αθλήτριες. Ο οργανισμός απάντησε ότι οι κανόνες αφορούσαν την «ισοπέδωση του αγωνιστικού χώρου» γιατί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η τεστοστερόνη «παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα απόδοσης στις γυναίκες αθλήτριες».

Η Semenya πήρε το χρυσό 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, αλλά οι κανόνες σημαίνουν ότι θα χρειαστεί τώρα να πάρει φάρμακα που μειώνουν την τεστοστερόνη για να ανταγωνιστεί διεθνώς σε αποστάσεις μεταξύ 400 μέτρων και ενός μιλίου – κάτι που αρνήθηκε να κάνει. Τώρα εκπαιδεύεται για να προκριθεί στα 200 μέτρα στους αναβαλλόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος.

Τον Απρίλιο του 2019, η Semenya έχασε έφεση στο Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό. Τον Σεπτέμβριο του 2020, έχασε έφεση στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, αλλά δεσμεύθηκε να συνεχίσει να «αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών αθλητριών». Η τελευταία προσφυγή, προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε δελτίο τύπου από τους δικηγόρους της Semenya. Το δελτίο τύπου καλεί το δικαστήριο να διαπιστώσει ότι, κατά την απόρριψη της έφεσης της Semenya, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας “απέτυχε” στις υποχρεώσεις του για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

Μοιράζοντας την ανακοίνωση στο Twitter, η Semenya είπε ότι ο αγώνας της ήταν «να πάρει θέση και να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στον αθλητισμό. “Το μόνο που ζητάμε είναι να είμαστε σε θέση να απελευθερωθούμε ως οι ισχυρές και άφοβες γυναίκες που είμαστε.” Στο δελτίο τύπου, η Norton Rose Fulbright χαρακτήρισε τους κανόνες του παγκόσμιου αθλητισμού «μεροληπτικούς… εξευτελιστικούς και ενοχλητικούς».

Η νομική εταιρεία είπε ότι οι κανονισμοί σημαίνουν ότι οι γυναίκες με υψηλή τεστοστερόνη υποχρεώνονται να «υποβληθούν σε ταπεινωτικές και επεμβατικές φυσικές εξετάσεις» και «επιβλαβείς» ιατρικές διαδικασίες. Η εταιρεία δήλωσε στο CNN ότι το χρονοδιάγραμμα της αίτησης δεν έχει καθοριστεί ακόμη από το δικαστήριο. Σε μια δήλωση, το World Athletics είπε στο CNN ότι οι κανόνες είναι «νόμιμοι» και αρνήθηκαν ότι «παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε αθλητή, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα σωματικής ακεραιότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση είναι σίγουρα θεραπευτική για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας

Ο τρόπος βάδισης ευθύνεται για τα προβλήματα στις αρθρώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.