Επιστημονικά Νέα

Άγχος: Η κορτιζόλη στα μαλλιά σας μπορεί να αποκαλύψει πόσο αγχωμένοι είστε

Άγχος: Η κορτιζόλη στα μαλλιά σας μπορεί να αποκαλύψει πόσο αγχωμένοι είστε

Άγχος: Τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά ενός ατόμου μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτης που αντιπροσωπεύει τα επίπεδα στρες στο πρόσφατο παρελθόν

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην Πόλη του Μεξικού, σε συνεργασία με έναν συνάδελφο από το TU Dresden, βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι γιατροί μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να μετρήσουν τα πρόσφατα επίπεδα στρες στους ασθενείς μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης σε τα μαλλιά τους. Η κορτιζόλη, επίσης γνωστή ως υδροκορτιζόνη, είναι ένας τύπος στεροειδούς που παράγεται από τα επινεφρίδια. Εξυπηρετεί μια μεγάλη ποικιλία σκοπών και παράγεται σε αφθονία όταν οι άνθρωποι βιώνουν άγχος. Εξαιτίας αυτού, μερικές φορές αναφέρεται ως η ορμόνη του στρες.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν εάν η κορτιζόλη τυλίγει στα μαλλιά καθώς μεγαλώνουν και αν ναι, είναι η ποσότητα που σχετίζεται με τα επίπεδα στρες. Για να βρουν τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα στις ομάδες Mexican Teachers και Icelandic Stress and Gene Analysis, οι οποίες περιελάμβαναν δεδομένα για δείγματα μαλλιών που συλλέχθηκαν από 881 γυναίκες που ζούσαν σε μέρη του Μεξικού και 398 στην Ισλανδία. Καθένα από τα δείγματα κόπηκε, δεν κόπηκε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και το τμήμα της ρίζας. Κάθε τρίχα κόπηκε επίσης σε μόλις 3 εκατοστά. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1 εκατοστό το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δείγμα τρίχας που μελέτησαν αντιπροσώπευε την ανάπτυξη των προηγούμενων τριών μηνών.

Κάθε μία από τις γυναίκες που προσφέρθηκε να συμμετάσχει εθελοντικά στη μελέτη απάντησε επίσης σε μια σύντομη έρευνα που τους έκανε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο αγχωμένοι ένιωθαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Αφού δοκίμασαν τα δείγματα μαλλιών και ανέλυσαν τις έρευνες, οι ερευνητές χώρισαν τα αποτελέσματα σε πέντε ομάδες που αντιπροσώπευαν τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων, με αριθμητικές βαθμολογίες που δίνουν τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των ομάδων. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ του ποσού του στρες που ανέφεραν οι εθελόντριες και της ποσότητας κορτιζόλης που βρήκαν στα μαλλιά τους – όσο περισσότερο άγχος ένιωθαν τόσο περισσότερη κορτιζόλη βρήκαν στα μαλλιά τους.

Οι ερευνητές προτείνουν τα ευρήματά τους να δείχνουν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά ενός ατόμου μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτης που αντιπροσωπεύει τα επίπεδα στρες στο πρόσφατο παρελθόν. Αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέταση θα πρέπει να λάβει υπόψη και άλλους παράγοντες, ωστόσο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης, όπως η χρήση ορισμένων φαρμάκων ή η παρουσία καλοήθων όγκων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φυτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να μειώσετε το άγχος

Πώς συμβάλλουν οι διακοπές στην υγεία μας;

Χαμηλότερα επίπεδα άγχους στα παιδιά με τη βοήθεια σκύλων

Αλλεργίες - Ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.