Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επιμήκυνση ζωής: Οι επιστήμονες ανέτρεψαν τη γήρανση σε ποντίκια. Στους ανθρώπους;

Επιμήκυνση ζωής: Οι επιστήμονες ανέτρεψαν τη γήρανση σε ποντίκια. Στους ανθρώπους;

Επιμήκυνση ζωής: Η γήρανση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής που αλλάζει το σώμα με τρόπους που μερικές φορές μπορεί να μην μας αρέσει.

Η γήρανση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής που αλλάζει το σώμα με τρόπους που μερικές φορές μπορεί να μην μας αρέσει. Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι οι επιγενετικές αλλαγές – και όχι μόνο οι αλλαγές στο DNA – επηρεάζουν τη γήρανση.
Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από πειράματα όπου οι επιγενετικές αλλαγές έφεραν τα ποντίκια στην αρχική τους ηλικία και η αντιστροφή των επαγόμενων αλλαγών προκάλεσε την αντίστροφη γήρανση. Η γήρανση είναι μια διαδικασία ζωής που περνάει ο καθένας. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα αλλάζει με διαφορετικούς τρόπους, άλλοτε καλό και άλλοτε όχι τόσο καλό όσο θα θέλαμε.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν τρόπους για να επιβραδύνουν την αξιόπιστη πηγή ή την αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης. Ενώ η έρευνα και η ιατρική πρόοδος έχουν συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η γήρανση συνεχίζεται. Για πολλά χρόνια, οι περισσότεροι ερευνητές πίστευαν ότι οι αλλαγές στο DNA ενός σώματος – που ονομάζονται μεταλλάξεις – είναι μια κύρια αιτία γήρανσης. Τώρα μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ βρίσκει υποστήριξη για μια εναλλακτική υπόθεση: είναι οι αλλαγές που επηρεάζουν την έκφραση του DNA – που ονομάζεται epigenetics trusted source – που επηρεάζουν τη γήρανση. Οι επιστήμονες το απέδειξαν μέσω ενός μοντέλου ποντικιού όπου οι αλλαγές στις επιγενετικές πληροφορίες προκάλεσαν τα ποντίκια να γεράσουν πρώτα και στη συνέχεια να αντιστρέψουν τη γήρανση. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό CellTrusted Source.

Τι είναι η επιγενετική;

Η γονιδιακή δραστηριότητα, η «ενεργοποίηση» και η «απενεργοποίηση» των γονιδίων, σχετίζεται με επιγενετικές αλλαγές, χημικές αλλαγές στο DNA που δεν αλλοιώνουν την αλληλουχία του DNA. Η επιγενετική μελετά πώς το περιβάλλον μπορεί να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδια χωρίς να αλλάξει πραγματικά τα ίδια τα γονίδια. Μερικά παραδείγματα πραγμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε επιγενετικές αλλαγές:

  • δίαιτα
  • φυσική δραστηριότητα
  • παχυσαρκία
  • κάπνισμα και αλκοόλ
  • περιβαλλοντικοί ρύποι
  • άγχος
  • λοιμώξεις και ασθένειες όπως ο καρκίνος

Αυτή η μελέτη δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την επιγενετική για να μελετήσουν τη γήρανση. Για παράδειγμα, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η επιγενετική παρέχει ένα βιολογικό ρολόι για το σώμα, βοηθώντας τους επιστήμονες να μετρήσουν το ρυθμό γήρανσης ενός ατόμου.

Επιγενετική και γήρανση
Η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ αποφάσισε να μελετήσει την επιγενετική ως πιθανό οδηγό για τη διαδικασία γήρανσης με βάση προηγούμενες έρευνες με τις οποίες είχε συμμετάσχει στη δεκαετία του 1990, οι οποίες έδειξαν ότι η διάρκεια ζωής είναι υπό τον έλεγχο των επιγενετικών ρυθμιστών που ονομάζονται Trusted Source.

Ανακάλυψαν ότι αν ενεργοποιήσουν τρία γονίδια «Yamanaka Trusted Source» που κανονικά ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης, μπορούν να αντιστρέψουν με ασφάλεια τη διαδικασία γήρανσης κατά περισσότερο από 50%. Αυτά τα γονίδια ξεκινούν ένα πρόγραμμα που δεν είναι καλά κατανοητό, αλλά το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της ηλικίας και η αποκατάσταση της λειτουργίας των ιστών. Για παράδειγμα, μπορούμε να αντιστρέψουμε την ηλικία των οπτικών νεύρων αξιόπιστη πηγή για να επαναφέρουμε την αξιόπιστη πηγή όρασης όλων των ποντικιών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, οι ερευνητές δημιούργησαν προσωρινές, ταχείας επούλωσης «τομές» στο DNA των ποντικών. Αυτές οι περικοπές μιμήθηκαν την επίδραση ορισμένων επιπτώσεων στον τρόπο ζωής και του περιβάλλοντος στο επιγενετικό πρότυπο του DNA. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κοψίματα προκάλεσαν αλλαγή του επιγενετικού σχεδίου των ποντικών και τελικά δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να αρχίσουν να φαίνονται και να ενεργούν μεγαλύτερα. Αυτά τα ποντίκια είχαν επίσης αυξημένους βιοδείκτες που υποδεικνύουν τη γήρανση. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έδωσαν γονιδιακή θεραπεία σε αυτά τα ποντίκια για να αντιστρέψουν τις επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες είπαν ότι «επαναφέρανε» το επιγενετικό πρόγραμμα των ποντικών και τελικά ανέστρεψαν τη γήρανση που είχαν βιώσει τα ποντίκια.

Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θεωρούνται ως σημείο καμπής στην ικανότητά των επιστημόνων να ελέγχουν τη γήρανση. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μπορούν να έχουν ακριβή έλεγχο της βιολογικής ηλικίας ενός πολύπλοκου ζώου και ότι μπορούν να το οδηγήσουν εμπρός και πίσω κατά βούληση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην καθημερινή μας διάθεση και στο προσδόκιμο ζωής μας

Η προσθήκη φαγητών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Τρόποι για να ζήσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon