Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εντερικό μικροβίωμα: Λιγότερα καλά βακτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης

Εντερικό μικροβίωμα: Λιγότερα καλά βακτήρια αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης

Εντερικό μικροβίωμα: Σε άτομα που έχουν 10% περισσότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό στο έντερό τους, η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται κατά 15 έως 25%.

Η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών λοιμώξεων όπως η πνευμονία. Ερευνητές από το UMC του Άμστερνταμ και το Πανεπιστήμιο του Τούρκου της Φινλανδίας παρακολούθησαν περισσότερα από 10.000 άτομα για έξι χρόνια. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που είχαν λιγότερο υγιή εντερική χλωρίδα ανέπτυξαν μια σοβαρή λοίμωξη, η οποία οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις σε θάνατο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο The Lancet Microbe.

Τα 602 άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης έδειξαν στην αρχή της μελέτης ότι είχαν λιγότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό άλας στο εντερικό μικροβίωμά τους. Το βουτυρικό είναι ένα μικρό λιπαρό οξύ που είναι γνωστό ότι έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών. Έχει επίσης δει στο παρελθόν ότι τα άτομα με σοβαρές λοιμώξεις έχουν λιγότερα από αυτά τα βακτήρια.

«Αλλά δεν γνωρίζαμε αν η λιγότερο υγιής χλωρίδα του εντέρου οφείλεται στην οξεία μόλυνση και στη θεραπεία της ή αν είχαν πάντα λιγότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό άλας στο μικροβίωμά τους», λέει ο Ph.D. μαθητής Bob Kullberg. «Η μελέτη απαντά τώρα σε αυτή την ερώτηση με το κοτόπουλο και το αυγό».

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν, όπως και στα ποντίκια, το βουτυρικό έχει επίσης ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων. Η μελέτη ανέλυσε δείγματα κοπράνων από περισσότερα από 10.000 άτομα (6.000 από τη φινλανδική κοόρτη FINRISKI και περισσότερους από 4.000 Ολλανδούς συμμετέχοντες από την κοόρτη HELIUS).

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 16 βακτήρια που παράγουν βουτυρικό κατά τη ζύμωση των διαιτητικών ινών. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν τις φυτικές ίνες μόνοι τους, αλλά αυτά τα βακτήρια μπορούν. Οι 602 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εξαετής μελέτης παρακολούθησης είχαν σημαντικά λιγότερα από αυτά τα βουτυρικά βακτήρια στο έντερό τους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα στις δύο κοόρτες.

«Είδαμε ότι σε άτομα που έχουν 10% περισσότερα από αυτά τα βακτήρια στο έντερό τους, η πιθανότητα μόλυνσης μειώνεται κατά 15 έως 25%,» λέει ο Kullberg. Έτσι, το μικροβίωμα εμπλέκεται σε λοιμώξεις έξω από το έντερο, όπως οι λοιμώξεις των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης. Οι αναλύσεις εξέτασαν παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών και οι υποκείμενες ασθένειες που επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και τον κίνδυνο μόλυνσης.

Έρευνα παρακολούθησης

Το βουτυρικό βελτιώνει έτσι την άμυνα έναντι λοιμώξεων έξω από τα έντερα. Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία ενός υγιούς μικροβιώματος και ανοίγει πόρτες για την πρόβλεψη του κινδύνου σοβαρής μόλυνσης για κάθε άτομο. Αλλά γιατί ένα άτομο έχει περισσότερα βακτήρια που παράγουν βουτυρικό από το άλλο παραμένει ένα ερώτημα.

Το ερώτημα εάν μπορεί να γίνει κάτι για να εισαχθούν αυτά τα βακτήρια στα έντερα παραμένει επίσης αναπάντητο. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα βουτυρικού με δίαιτα ή προβιοτικά, προκειμένου να αποτρέψουμε σοβαρές λοιμώξεις», λέει ο συν-ερευνητής και καθηγητής Joost Wiersinga.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί το ελαιόλαδο να ωφελήσει την υγεία του πεπτικού συστήματος;

Νόσος του Crohn - Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην εύρεση εξατομικευμένων θεραπειών

Πώς το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσεις στο Σύνδρομο Ευερεθίστου Έντερου

Αβοκάντο: Πώς βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο βλαβερό είναι τελικά για την σεξουαλική μας υγεία ο ύπνος σε ξεχωριστά κρεβάτια;

Ύπνος χωριστά: Είναι τελικά τόσο βλαβερό για την σχέση σας; : Ο όρος "διαζύγιο ύπνου" αναφέρεται στην πρακτική όπου τα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.

Τα πιο συχνά γονεϊκά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών

Λάθη γονείς: Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο ταξίδι και ενώ κάθε γονέας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, ορισμένα λάθη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού.

Μπορεί το κρύο νερό να είναι η λύση για γρήγορη ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Ημικρανίες ανακούφιση: Οι ημικρανίες μπορεί να είναι έντονα εξουθενωτικές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση. Μια αντισυμβατική μέθοδος που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη

Μπορεί η κατανάλωση βιολογικών λαχανικών να μειώσει τις εξάρσεις του άσθματος;

Λαχανικά άσθμα: Τα βιολογικά (ή βιολογικά) λαχανικά συχνά προωθούνται για τα οφέλη τους στην υγεία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στο άσθμα; Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το άσθμα,

Νόστιμη συνταγή για κοκκινόψαρο στο φούρνο με λαχανικά

Συνταγή κοκκινόψαρο: Αυτή η συνταγή με κοκκινόψαρο φούρνου με λαχανικά είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και λαχανικά εποχής. Το ψάρι μαγειρεύεται τέλεια μέσα στο πακέτο αλουμινόχαρτου, κλειδώνοντας όλη την υγρασία και τις γεύσεις.

Close Icon