ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Διάρκεια προστασίας

Εμβόλιο κορωνοϊού: Διάρκεια προστασίας

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ο καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτηση στο Facebook ενημερώνει για τη διάρκεια της προστασίας, που προσφέρει το επικείμενο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ο Έλληνας καθηγητής της πολιτικής υγείας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου LSE, και καθηγητής Διοίκησης  Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, και από το Μάρτιο του 2020 κεντρικός εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στου Διεθνείς Οργανισμούς για τον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook διευκρινίζει πως τα εμβόλια της εταιρείας Moderna και Astra – Zeneca, έχουν, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, ένα μεσοδιάστημα της τάξεως των 4 εβδομάδων, ενώ το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer έχει αντίστοιχο μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε:

“Τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου 4 εβδομάδες, ενώ της Pfizer 3 εβδομάδες. Κάποιοι αναρωτιούνται για τις διαφορές στο μεσοδιάστημα και την προστασία μετά την πρώτη δόση.

Ας δούμε τι ξέρουμε για το εμβόλιο της Pfizer.

Ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου, αυτό που έχει εγκριθεί από τις Bρετανικές αρχές και αναμένεται επίσης να ισχύει στην Ευρώπη είναι το πρόγραμμα των δύο δόσεων. Και οι δύο θα εγχυθούν στον δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Για το εμβόλιο της Pfizer, το ανακοινωμένο ποσοστό αποτελεσματικότητας υπολογίστηκε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Δηλαδή, μετά από 7 ημέρες φαίνεται ότι αναπτύσσονται αντισώματα, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι.
Άρα, συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer, και για 5-6 εβδομάδες για τα εμβόλια των Moderna και ΑstraΖeneca. Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία.

Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα από τρέχουσες κλινικές δοκιμές.
Με βάση τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ανέρχεται στο το 94% και το 95% για Moderna and Pfizer αντίστοιχα. Δηλαδή αυτά είναι τα αναμενόμενα ποσοστά προστασίας. Αλλά, είναι πιθανό τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να είναι λίγο μικρότερα όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν περιμένουνε να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά.
Για να πιστοποιήσουμε εάν έχει πετύχει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να γίνει εξέταση αντισωμάτων 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες προμήθειες και η πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να υπάρχει επάρκεια σε τεστ αντισωμάτων πριν και μετά το τελος του εμβολιασμού ώστε

1. Να τεθούν οι προτεραιοτητες για τις ομαδες που θα εμβολιαστούν στο γενικό πληθυσμό
2. Να επιβεβαιωθούν τόσο η αποτελεσματικότητα αλλά και τα ποσοστά της ειδικής ανοσοαπόκρισης ανα ηλικιακή ομάδα ή ομάδα ασθενών.

Το τελικό στάδιο της διαχείρισης της πανδημίας θα χρειαστεί εξαιρετικό και ακριβή συντονισμό. Θα είναι μια πρόκληση για τις υγειονομικές αρχές αλλά και μια ευκαιρία να κρατήσουν το πρώτο εθνικό ηλεκτρονικό αρχείο της νόσου, όπως θα κάνουν εξάλλου και όλες οι άλλες χώρες”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ταχύτητα στην ανακάλυψη αντι-covid-19 εμβολίου και ο έλεγχος ασφάλειας

Ενδιαφέρουσα ανάλυση Μόσιαλου για τη θεραπεία Τραμπ κατά του κορωνοϊού

Μόσιαλος: Η φαρμακευτική δαπάνη είναι πρόβλημα κατανάλωσης και όχι τιμών [pics]

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη μετάλλαξη της Βρετανίας ως πιο θανατηφόρα

Κορωνοϊός Μετάλλαξη: Επιστήμονες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μιλούν με αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα βρετανικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μια νέα παραλλαγή κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα.

Τρόποι που το στρες είναι πιο επικίνδυνο από ό,τι νομίζετε

Στρες Συμπτώματα: Το συσσωρευμένο στρες της καθημερινής ζωής μπορούν να βλάψουν την υγεία σας με μη αναστρέψιμους τρόπους, από την πρώιμη γήρανση έως τα καρδιακά προβλήματα, έως τη μακροχρόνια αναπηρία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση χεριών από τον ώμο στη Γαλλία

Γαλλία: Στη Λιόν, στην κεντρική Γαλλία, ένας Ισλανδός υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση και των δύο χεριών, από το ύψος του ώμου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.

Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου και τα αρσενικά - θηλυκά χαρακτηριστικά

Η αντίληψη ότι ο εγκέφαλός μας είναι "πλαστικός" και παραμένει έτσι καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια από τις βασικές ανακαλύψεις των τελευταίων 40 ετών στην κατανόηση του εγκεφάλου.