ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Eμβόλια COVID: Συμβάλλουν επίσης στην προστασία των ασθενών με AIDS

Eμβόλια COVID: Συμβάλλουν επίσης στην προστασία των ασθενών με AIDS

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 προστατεύουν αρκετά καλά τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους από τη σοβαρή COVID-19. Μέχρι σήμερα, παρέμενε ασαφές αν αυτό ισχύει και για άτομα με επίκτητη ανοσοανεπάρκεια.

Eμβόλια COVID: Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία σχηματίζουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό τους κατά της COVID με εμβόλια mRNA. Η ανοσολογική τους απόκριση στον εμβολιασμό είναι, ωστόσο, λιγότερο ισχυρή από εκείνη των υγιών ατόμων. Ένας τρίτος εμβολιασμός μειώνει αυτό το χάσμα. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη με συνολικά 91 συμμετέχοντες που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ingo Schmitz, επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum της Γερμανίας. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό ‘Σύνορα στην Ανοσολογία’ (Frontiers in Immunology) της 2ας Δεκεμβρίου 2022.

Προστασία από το εμβόλιο σε ασθενείς με επίκτητη ανοσοανεπάρκεια

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 προστατεύουν αρκετά καλά τους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους από τη σοβαρή COVID-19. Μέχρι σήμερα, παρέμενε ασαφές αν αυτό ισχύει και για άτομα με επίκτητη ανοσοανεπάρκεια. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Ingo Schmitz και τη Δρ Anja Potthoff από το Κέντρο για τη Σεξουαλική Υγεία και Ιατρική (Zentrum für Sexuelle Gesundheit und Medizin) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Ρουρ στο Μπόχουμ (WIR) πραγματοποίησε μελέτη με 71 οροθετικούς συμμετέχοντες που λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία. Επιπλέον, στη μελέτη έλαβαν μέρος 20 HIV-αρνητικά άτομα ελέγχου. Μετά τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο εμβολιασμό με το εμβόλιο mRNA της Biontech/Pfizer, ανέλυσαν την ανοσολογική απόκριση κάθε συμμετέχοντα. “Διαπιστώσαμε ότι ο εμβολιασμός οδηγεί στο σχηματισμό αντισωμάτων και σε αυτή την ομάδα, αλλά λιγότερο καλά από ό,τι συμβαίνει στους υγιείς ανθρώπους”, λέει ο Ingo Schmitz. “Βλέποντας ότι αυτό το χάσμα μειώθηκε μετά από ένα τρίτο εμβόλιο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνιστώνται αναμνηστικοί εμβολιασμοί”.

Παραδόξως καλή κυτταρική ανοσολογική απόκριση

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η κυτταρική ανοσολογική απόκριση που διαμεσολαβείται από τα Τ-βοηθητικά κύτταρα ήταν εξίσου καλή στους οροθετικούς με τους οροθετικούς και στους οροαρνητικούς. “Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι είναι ακριβώς αυτά τα Τ-βοηθητικά κύτταρα που δέχονται επίθεση από τον ιό HI και ο αριθμός τους είναι μειωμένος στα οροθετικά άτομα”, λέει ο Ingo Schmitz. Δεδομένου ότι τα Τ-βοηθητικά κύτταρα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα αντισώματα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα οροθετικά άτομα προστατεύονται από το εμβόλιο λίγο πολύ για όσο διάστημα και τα οροαρνητικά άτομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα εξέλιξη στην έρευνα του εμβολίου για τον HIV

Αναποτελεσματικό το δυνητικό εμβόλιο HIV της Johnson&Johnson

Κορωνοϊός εμβόλιο : Νοσήματα που καταστούν αδύνατο τον εμβολιασμό

Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.