ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έφηβοι: Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν κοιμούνται αρκετά;

Έφηβοι: Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν κοιμούνται αρκετά;

Έφηβοι: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου ο ύπνος είναι βασικός για την ευημερία των εφήβων.

Η εφηβεία είναι μια πραγματικά ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του καθενός. Είναι μια μετάβαση από ένα παιδί στον ενήλικα που είναι γεμάτη από γρήγορες αλλαγές στη σωματική, γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου ο ύπνος είναι βασικός για την ευημερία των εφήβων. Δυστυχώς, πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά και πολλοί δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν γρήγορα, συχνά ακούμε γονείς να παραπονιούνται ότι “το παιδί μου δεν μπορεί να κοιμηθεί”.

Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία , στη διάθεση και στη γνωστική λειτουργία των εφήβων και να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία και τη γενική ευεξία τους. Επομένως, είναι σημαντικό για τους έφηβους να δίνουν προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο και για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εκπαιδεύουν τους εφήβους σχετικά με τον ύπνο και να εξηγούν με σαφήνεια πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο ύπνος για την υγεία και την ευημερία των εφήβων.

Γιατί ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους εφήβους;

Ο ύπνος είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η γενική μας υγεία. Ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για τη σωματική, ψυχική και γνωστική υγεία κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους εφήβους γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλες οι ζημιές που γίνονται στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδιορθώνονται. Οι μύες και τα οστά και όλα τα άλλα φυσιολογικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό, αποκαθίστανται, οι αποθήκες ενέργειας ξαναγεμίζονται, γεγονός που οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής υγείας.

Ο επαρκής ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου , η οποία είναι σημαντική για τη μνήμη και τη μάθηση, δραστηριότητες που παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στη ζωή κάθε εφήβου. Ιδιαίτερα σημαντικό για τους εφήβους, η καλή ποιότητα ύπνου εξισορροπεί επίσης τις ορμόνες. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση , να αυξήσει την εστίαση και τη συγκέντρωση και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Όλα αυτά είναι κρίσιμα για τους εφήβους που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εφηβείας.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται οι έφηβοι;

Οι έφηβοι συνήθως χρειάζονται λιγότερο ύπνο από τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να κοιμούνται περισσότερο από τους ενήλικες . Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για εφήβους 14 με 16 ετών είναι 9–11 ώρες τη νύχτα και για εφήβους 17 με 19 ετών 8–10 ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη γενετική. Οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν επίσης για το ίδιο άτομο από τη μια μέρα στην άλλη ανάλογα με την καθημερινή σωματική και γνωστική δραστηριότητα, την κατάσταση της υγείας και τον ύπνο τις προηγούμενες νύχτες. Είναι σημαντικό για τους έφηβους να δίνουν προτεραιότητα στον αρκετό ύπνο κάθε βράδυ για να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Κοιμούνται αρκετά οι έφηβοι;

Δυστυχώς, πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά. Για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου του 2009 ανέφερε ότι περισσότερο από το 87% των μαθητών γυμνασίου των ΗΠΑ κοιμούνται λιγότερες από τις συνιστώμενες ώρες. Μία από τις πιο κοινές αιτίες για πολύ λίγο ύπνο στους εφήβους είναι ο συνδυασμός του σχολικού τους προγράμματος.

Δηλαδή η πρόωρη έναρξη του σχολείου, και το γεγονός ότι τα βιολογικά ρολόγια των εφήβων καθυστερούν. Κατά την εφηβεία, ο κιρκάδιος ρυθμός αλλάζει, προκαλώντας καθυστέρηση στην απελευθέρωση της ορμόνης του ύπνου, μεταξύ άλλων αλλαγών, που με τη σειρά του καθυστερεί την έναρξη της υπνηλίας και την προτίμηση για μεταγενέστερες ώρες ύπνου.

Γιατί οι έφηβοι έχουν συχνά προβλήματα ύπνου;

Διάφοροι λόγοι συμβάλλουν στη δυσκολία στον ύπνο στους εφήβους, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Αλλαγές στα βιολογικά ρολόγια. Ο κιρκάδιος ρυθμός των εφήβων αλλάζει κατά την εφηβεία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτούς να κοιμηθούν νωρίτερα το βράδυ.
  • Κοινωνικές και ακαδημαϊκές απαιτήσεις. Οι έφηβοι έχουν συχνά πολλά να συμβαίνουν στη ζωή τους, από εργασίες για το σπίτι και εξωσχολικές δραστηριότητες μέχρι συναναστροφές με φίλους. Αυτό μπορεί να κάνει τους έφηβους να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά για να ολοκληρώσουν την εργασία τους ή να συναντήσουν τους φίλους τους.
  • Ηλεκτρονικές συσκευές. Οι έφηβοι συχνά περνούν πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές , όπως smartphone και υπολογιστές. Η χρήση της τεχνολογίας πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει τα μοτίβα ύπνου και να δυσκολέψει τον ύπνο και τον ύπνο λόγω των διεγερτικών τους επιδράσεων και του εκπεμπόμενου μπλε φωτός.
  • Στρες και άγχος. Η εφηβεία είναι μια περίοδος αυξημένου στρες και άγχους λόγω ακαδημαϊκής και κοινωνικής πίεσης. Το άγχος είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του καλού ύπνου και μπορεί να κάνει τους εφήβους δύσκολο να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν.
  • Κακή υγιεινή ύπνου. Οι κακές συνήθειες ύπνου , όπως η κατανάλωση καφεΐνης ή ο ύπνος αργά την ημέρα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας και καταλήγουν να πίνουν πολύ καφέ ή να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Διαταραχές ύπνου στους εφήβους. Οι έφηβοι μπορεί επίσης να εμφανίσουν διαταραχές ύπνου , όπως αϋπνία, υπνική άπνοια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ναρκοληψία ή διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να αποκοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένοι. Εάν ο έφηβος σας αντιμετωπίζει συνεχή προβλήματα ύπνου για 1-3 μήνες, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καθιστική ζωή μπορεί να διευρύνει σημαντικά την καρδιά των εφήβων

Σχετίζεται η εμπιστοσύνη των εφήβων στις online πληροφορίες με το άγχος;

Οι LGBTQ νέοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες για προβλήματα ύπνου

Κίνδυνοι, προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι υποστήριξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι οικονομικές δυσκολίες καθυστερούν τους ασθενείς για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο

Καρκίνος: Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις οικονομικές επιβαρύνσεις που ακολουθούν τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά η παρούσα μελέτη ρίχνει φως στις επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων πριν από τη διάγνωση.