ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης τύπου 2: Η Αγιουρβέδα μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη, λέει νέα μεγάλη μελέτη

Διαβήτης τύπου 2: Η Αγιουρβέδα μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη, λέει νέα μεγάλη μελέτη

Διαβήτης τύπου 2: Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, διαπίστωσε ότι αρκετά παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως στη Νότια Ασία είναι αποτελεσματικά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η Αγιουρβέδα είναι ένα παραδοσιακό ιατρικό σύστημα που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές χώρες της Νότιας Ασίας όπως η Ινδία και το Νεπάλ. Μερικά από τα βότανα που περιλαμβάνονται χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Ιράν, η Κίνα και το Μεξικό – για να αναφέρουμε μερικά. Χρησιμοποιείται μια πολύπλευρη και εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση συνθηκών υγείας, όπως η τροποποίηση του τρόπου ζωής (συμπεριλαμβανομένης της διατροφής), οι θεραπείες αποτοξίνωσης και καθαρισμού της Αγιουρβέδα (π.χ. Panchakarma) και τα φάρμακα (που περιέχουν συστατικά φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης – μεμονωμένα ή σε συνδυασμό). Σε αυτή τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology, οι ειδικοί πραγματοποίησαν μια εις βάθος ανασκόπηση, που αποκάλυψε ότι αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παρουσιάστηκαν επίσης και άλλες ευεργετικές επιδράσεις, όπως στο σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση για οποιαδήποτε παραδοσιακή ιατρική (συμπεριλαμβανομένης της Αγιουρβέδα), η οποία περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα Αγιουρβεδικών φαρμάκων. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Kaushik Chattopadhyay, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στο Nottingham Center for Evidence Based Healthcare (A JBI Centre of Excellence) στο Πανεπιστήμιο. Τα μέλη της ομάδας έχουν εξειδίκευση στην Αγιουρβέδα, τον διαβήτη και αυτού του είδους την έρευνα και εδρεύουν σε κορυφαία ινστιτούτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και το Νεπάλ. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τις κοινωνικές και τις οικονομικές επιπτώσεις. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία από τις κύριες ασθένειες για τις οποίες οι ασθενείς συμβουλεύονται τους ιατρούς της Αγιουρβέδα και χρησιμοποιούν φάρμακα της, συχνά συνεχώς από το σημείο της διάγνωσης και έπειτα.

Η ιατρική της Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται συνήθως από ασθενείς καθώς ταιριάζει με τις πεποιθήσεις και την κουλτούρα τους για την υγεία. Η αποδοχή, η ικανοποίηση και η αντιληπτή ανακούφισή είναι συνήθως υψηλές, ειδικά μεταξύ των αγροτικών, των οικονομικά ευάλωτων, των ηλικιωμένων και των αυτόχθονων/μειονοτικών πληθυσμών. Πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 προτιμούν να μην χρησιμοποιούν δυτικά φάρμακα λόγω των σχετικών παρενεργειών, του κόστους και του τρόπου χορήγησης (π.χ. ενέσεις). Προηγούμενες συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει τη δυνατότητα διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με αυτά τα φάρμακα, ωστόσο καμία δεν παρείχε μια ολοκληρωμένη περίληψη όλων των φαρμάκων που αξιολογήθηκαν για τη διαχείριση της πάθησης. Ως μέρος αυτής της ανασκόπησης, η ομάδα έψαξε μια σειρά από πηγές, συμπεριλαμβανομένων 18 ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων. Διακόσια δεκαεννέα άρθρα συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, η οποία αντιπροσώπευε 199 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (21.191 συμμετέχοντες) και 98 φάρμακα της Αγιουρβέδα.

Πολλοί επαγγελματίες της Αγιουρβέδα μπορεί να θεωρήσουν τη συμπερίληψη εκχυλισμάτων βοτάνων και Αγιουρβεδικών φαρμάκων σε αυτήν την ανασκόπηση ως απόκλιση από το κλασικό στυλ διαχείρισης. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, πολλοί πρακτικοί της Αγιουρβέδα συνταγογραφούν και πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους τύπους φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Δρ Ο Chattopadhyay: “Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διεξοδική ανασκόπηση για όλα αυτά τα φάρμακα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν τα οφέλη μιας σειράς φαρμάκων της Αγιουρβέδα στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Περιορισμοί των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων και για την ενίσχυση της βάσης στοιχείων, θα πρέπει να διεξάγονται και να αναφέρονται τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου έργου, έχουμε αναπτύξει μια κλινική οδηγία για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 από ιατρούς της Αγιουρβέδα με βάση αυτά τα στοιχεία και θα την αξιολογήσουμε.”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το νέο φάρμακο για τον διαβήτη εγκρίθηκε πρόσφατα από τον FDA των ΗΠΑ και φαίνεται να βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Η τεχνολογία σύμμαχος των παιδιών με διαβήτη στην πανδημία

Η παχυσαρκία στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Γιατί δεν αναπτύσσουν όλα τα άτομα με παχυσαρκία διαβήτη τύπου 2

Πώς συνδέεται το πάγκρεας με τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.