ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

Διαβήτης: Επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

Εάν η τακτική δραστηριότητα δεν είναι εφικτή για εσάς, ο περιορισμός του χρόνου που βρίσκεστε σε καθιστική θέση θα μπορούσε να σας προσφέρει και πάλι κάποια οφέλη, δήλωσε η Feldman.

Διαβήτης: Κατά τη διάρκεια του Μήνα Ισπανικής Κληρονομιάς, μια εστίαση στο πώς ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους – και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες – και μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τους ενήλικες ισπανόφωνους ή λατινοαμερικανούς.

Οι ενήλικες των ΗΠΑ συνολικά έχουν 40% πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σε περισσότερο από 50% για τους ενήλικες που είναι ισπανόφωνοι ή λατινοαμερικανοί, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το CDC δήλωσε ότι ο ισπανόφωνος ή λατινοαμερικάνικος πληθυσμός συνήθως πλήττεται περισσότερο από επιπλοκές του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ποσοστών νεφρικής ανεπάρκειας και απώλειας όρασης και τύφλωσης που σχετίζονται με τον διαβήτη.

“Συχνά δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια του προ-διαβήτη και του διαβήτη”, δήλωσε στο Fox News Digital ο Dr. David Lam, ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai Health System και επίκουρος καθηγητής ενδοκρινολογίας, διαβήτη και οστικής νόσου στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Και πρόσθεσε:

“Για τον λόγο αυτόν, η τακτική ιατρική φροντίδα με αιματολογικές εξετάσεις που γίνονται με τον κατάλληλο έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα”.

“Συχνά δεν υπάρχουν σημάδια ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια του προδιαβήτη και του διαβήτη”, δήλωσε ένας ενδοκρινολόγος της Νέας Υόρκης – οπότε συνιστώνται τακτικές εξετάσεις και παρακολούθηση για όσους μπορεί να κινδυνεύουν.

Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το σάκχαρο στο αίμα είναι αυξημένο περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα, ούρηση και όρεξη, δήλωσε ο Δρ Lam.

“Όταν τα σάκχαρα στο αίμα είναι εξαιρετικά αυξημένα με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν πρόσθετα συμπτώματα όπως αλλαγές στην όραση, ακούσια απώλεια βάρους και ναυτία/έμετο”, είπε επίσης.

Ο Μήνας Ισπανικής Κληρονομιάς μόλις ξεκίνησε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022 – και διαρκεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από τους μισούς ισπανόφωνους ή λατινοαμερικανούς ενήλικες αναμένεται να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ανέφερε το CDC στην ιστοσελίδα του.

Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι όσοι έχουν ισπανική καταγωγή θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους και την πρόληψη του διαβήτη. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες ισπανικής ή λατινικής καταγωγής αναμένεται να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ανέφερε το CDC στην ιστοσελίδα του.

Η ισπανόφωνη κοινότητα δεν είναι η μόνη ομάδα ανθρώπων που πρέπει να είναι προσεκτική, φυσικά.

Περίπου 1 στους 10 Αμερικανούς πάσχει από διαβήτη – και το 90% έως 95% των περισσότερων από 37 εκατομμυρίων Αμερικανών που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο έχουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το CDC.

Ο διαβήτης αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, αλλά σήμερα τον αναπτύσσουν και περισσότεροι νέοι ενήλικες, έφηβοι και παιδιά, λένε οι αξιωματούχοι υγείας.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται κανονικά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, η οποία “δρα σαν κλειδί για να αφήσει το σάκχαρο του αίματος να εισέλθει στα κύτταρα” για να παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, εξήγησε το CDC.

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να υποδείξει ότι ένα άτομο πάσχει από διαβήτη.

Η αντίδραση αυτή ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σε μια προσπάθεια να κάνει τα κύτταρα να ανταποκριθούν, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη – και τελικά το πάγκρεας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Οι γιατροί δήλωσαν στο Fox News Digital ότι μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει ότι ένα άτομο έχει διαβήτη.

Οι ειδικοί υγείας εξήγησαν επίσης στο Fox News Digital ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι επιζήμιο για τον οργανισμό.

Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφροπάθεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους εάν έχουν διαβήτη.

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της υγιεινής διατροφής και της άσκησης.

Ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως η ινσουλίνη.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σε φυσιολογικά, υγιή όρια, συμβουλεύουν οι υπεύθυνοι υγείας.

Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης στη διαχείριση του διαβήτη.

Η Laura Feldman, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, δήλωσε στο Fox News Digital: “Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που μπορείτε να τρώτε περισσότερο ή λιγότερο και το οποίο θα αλλάξει τον κίνδυνο διαβήτη. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα διατροφικά πρότυπα”.

Επιλέξτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ που περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας και θα εξασφαλίσουν σταθερό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.

Η Feldman, η οποία είναι επίσης επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και διευθύντρια του Διδακτικού Προγράμματος Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Long Island (LIU) στην Πανεπιστημιούπολη Post στο Brookville της Νέας Υόρκης, δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να επιλέγετε ισορροπημένα γεύματα και σνακ που περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας και θα παρέχουν σταθερό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.

Η διαιτολόγος δήλωσε στο Fox News Digital: “Οι φυτικές ίνες είναι το άπεπτο μέρος των φυτών.

Χωνεύεται αργά, δεν παρέχει θερμίδες και προάγει το αίσθημα πληρότητας”.

Είπε ότι οι καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Η Feldman πρότεινε επίσης να συμπεριλάβετε μικρές μερίδες υγιεινών λιπαρών, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα βούτυρα ξηρών καρπών – και να προσπαθήσετε να περιορίσετε τις πηγές λίπους από ζωικές τροφές (π.χ. πλήρη γαλακτοκομικά, μαρμαρωμένο κρέας, βούτυρο).

Τα υγιή λίπη μπορούν να περιορίσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη και συμβάλλουν επίσης στον κορεσμό, καθώς και να σας επιτρέψουν να απορροφήσετε ορισμένες βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, D, Ε και Κ, δήλωσε η Feldman στο Fox News Digital.

Η διευθύντρια του προγράμματος διαιτολογίας του LIU δήλωσε επίσης ότι ενώ κανένα τρόφιμο δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς, είναι καλύτερο να προσπαθείτε να περιορίσετε τα πρόσθετα σάκχαρα.

Είναι επίσης σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα.

“Το 2021, η ετικέτα τροφίμων αναθεωρήθηκε έτσι ώστε τα προστιθέμενα σάκχαρα να εμφανίζονται σαφώς και να αναγνωρίζονται εύκολα.

Ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων των “φυσικών” πηγών προστιθέμενων σακχάρων, όπως το μέλι ή η αγαύη, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα”, δήλωσε η Feldman.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, λένε οι ειδικοί υγείας και οι διατροφολόγοι.

Η Feldman πρότεινε επίσης αυτά τα παραδείγματα υγιεινών πρωινών και σνακ: τοστ ολικής άλεσης με βούτυρο ξηρών καρπών και μπανάνα σε φέτες, ελληνικό γιαούρτι με βατόμουρα και γκρανόλα και κράκερς ολικής άλεσης με χούμους.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας είπαν επίσης ότι είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος σας όταν αντιμετωπίζετε τον διαβήτη.

“Βάλτε ένα χρονόμετρο και φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε στο δωμάτιο μία φορά την ώρα!”

“Το υπερβολικό σωματικό λίπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, οπότε μια αργή και σταθερή απώλεια βάρους 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο”, δήλωσε η Feldman στο Fox News Digital.

“Αυτό θα σήμαινε, για κάποιον που ζυγίζει 250 κιλά, απώλεια βάρους 12,5-25 κιλών, η οποία ιδανικά θα γινόταν σε διάστημα αρκετών μηνών μέσω ισορροπημένης διατροφής και αυξημένης σωματικής δραστηριότητας”, πρόσθεσε.

Η άσκηση παίζει επίσης ρόλο με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

“Μέρος της ανάπτυξης του διαβήτη είναι ότι τα κύτταρα του σώματός σας γίνονται ανθεκτικά στη δράση της ορμόνης ινσουλίνης που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα”.

Εάν η τακτική δραστηριότητα δεν είναι εφικτή για εσάς, ο περιορισμός του χρόνου που βρίσκεστε σε καθιστική θέση θα μπορούσε να σας προσφέρει και πάλι κάποια οφέλη, δήλωσε η Feldman.

“Βάλτε ένα χρονόμετρο και φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε στο δωμάτιο μία φορά την ώρα!” πρότεινε η Feldman.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Ανδριανή Βαζαίου: Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την ζωή των παιδιών με διαβήτη

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.