ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης εγκυμοσύνη: Αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη στις εγκυμονούσες

Διαβήτης εγκυμοσύνη: Αυξάνονται τα ποσοστά διαβήτη στις εγκυμονούσες

Διαβήτης εγκυμοσύνη: Το αυξανόμενο ποσοστό διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη μεταξύ των Αμερικανίδων γυναικών αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αποκάλυψε σημαντική αύξηση του αριθμού των Αμερικανίδων με διαβήτη που μένουν έγκυες σε διάστημα πέντε ετών. Μεταξύ 2016 και 2021, το ποσοστό εγκυμοσύνης μεταξύ διαβητικών γυναικών αυξήθηκε κατά 27%, από περίπου 9 ανά 1.000 γεννήσεις σε 11 ανά 1.000 γεννήσεις.

Διαβήτης και εγκυμοσύνη

Η αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε δύο πρωταρχικούς παράγοντες: στη συνεχιζόμενη επιδημία παχυσαρκίας και στην τάση των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν. Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι καλά τεκμηριωμένη και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό συμβάλλουν στην αυξανόμενη επικράτηση του διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αντανακλά το αυξανόμενο ποσοστό διαβήτη με την πρόοδο της ηλικίας της μητέρας.

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αναγνωρίζουν ότι οι τάσεις αυτές είναι ανησυχητικές και απαιτούν προσοχή. Ο Dr. Eran Bornstein, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, τόνισε την ανάγκη παρεμβάσεων δημόσιας υγείας που θα στοχεύουν σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου μέσω της εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης διαφορές στο ποσοστό του διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη μεταξύ διαφορετικών δημογραφικών ομάδων και μεταξύ των πολιτειών. Μεταξύ φυλετικών ομάδων, το ποσοστό κυμαινόταν από 9 ανά 1.000 γεννήσεις μεταξύ λευκών γυναικών έως σχεδόν 29 ανά 1.000 γεννήσεις μεταξύ γυναικών Ινδιάνων της Αμερικής ή ιθαγενών της Αλάσκας. Το ποσοστό ήταν επίσης υψηλότερο μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40 ετών και άνω και των παχύσαρκων γυναικών. Παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις σε επίπεδο πολιτείας, με ποσοστά που κυμαίνονταν από κάτω από 9 ανά 1.000 γεννήσεις στη Χαβάη, το Wyoming, τη Γιούτα και το Κολοράντο έως 15 ανά 1.000 γεννήσεις ή περισσότερο στο Τενεσί, το Βερμόντ και το Νέο Μεξικό.

Οι επιπτώσεις του διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη είναι σημαντικές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Μπορεί να προκύψουν επιπλοκές, όπως προεκλαμψία, περιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου, θνησιγένεια, νεογνά με μεγάλο για την ηλικία κύησης μέγεθος και περίσσεια αμνιακού υγρού. Ο κακώς ρυθμισμένος διαβήτης πριν από την εγκυμοσύνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, που επηρεάζουν ιδιαίτερα την καρδιά, τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Κατά συνέπεια, οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν τη σημασία της διαχείρισης του διαβήτη πριν από τη σύλληψη, ώστε να εξασφαλίζεται η υγιέστερη δυνατή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Εν κατακλείδι, το αυξανόμενο ποσοστό διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη μεταξύ των Αμερικανίδων γυναικών αποτελεί λόγο ανησυχίας. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η προχωρημένη ηλικία της μητέρας συμβάλλουν στην αύξηση αυτή. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, οι προσπάθειες δημόσιας υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και της προώθησης υγιεινών τρόπων ζωής. Με την αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου και την παροχή κατάλληλης υποστήριξης, μπορούμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της μείωσης του επιπολασμού του διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη και της βελτίωσης της ευημερίας τόσο των μητέρων όσο και των μωρών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι προκαλεί απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα;

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Ποιοι άλλοι μαθαίνουν για την εγκυμοσύνη της Ελισάβετ στο Μαύρο Ρόδο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τρώτε μπανάνα το πρωί;

Μπανάνα στομάχι: Το μυστικό για ένα υγιές σώμα είναι μια υγιής πρωινή ρουτίνα. Μια τέλεια πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας. 

Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος.

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.