ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διατροφικές Διαταραχές: Ποια είναι τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών;

Διατροφικές Διαταραχές: Ποια είναι τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών;

Διατροφικές Διαταραχές: Με την ανορεξία, ο έντονος φόβος της αύξησης βάρους προκαλεί δραστικά όρια στην κατανάλωση θερμίδων.

Οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονται, επηρεάζοντας περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να είναι θανατηφόρες. Τα αίτια είναι «σαν κομμάτια παζλ», σύμφωνα με την Amy Ethridge, εργοθεραπεύτρια και κλινική ψυχιατρική ειδικό στο Πρόγραμμα Εφηβικής Ιατρικής και Διατροφικών Διαταραχών στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Penn State στο Hershey.

Διατροφικές Διαταραχές

«Είναι συνήθως μια απάντηση στο άγχος», είπε ο Ethridge σε δελτίο τύπου του κέντρου. «Το θέμα είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις που δεν επιλέγουν οι ασθενείς και δεν προκαλούν οι γονείς». Ένας συνεχής καταιγισμός διαφημίσεων και τηλεοπτικών προγραμμάτων που εξιδανικεύουν τους απρόσιτους σωματότυπους δεν βοηθά. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να είναι παράγοντες, όπως και η κληρονομικότητα.

Ο Ethridge, μαζί με τον κλινικό ψυχολόγο Jamal Essayli, διευθυντή του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών Νέων Ενηλίκων στο ιατρικό κέντρο, πρόσφεραν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, τους κινδύνους τους και πώς μπορεί κάποιος να λάβει βοήθεια. Οι ασθενείς δεν ξυπνούν μια μέρα και ξαφνικά αποφασίζουν να γίνουν ανορεξικοί, για παράδειγμα. Δεν είναι επιλογή, είπαν. Όλες οι ηλικιακές ομάδες, τα φύλα, οι πολιτισμοί και το υπόβαθρο μπορούν να επηρεαστούν, όχι μόνο τα έφηβα κορίτσια.

Η νευρική ανορεξία είναι μια από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές. Με την ανορεξία, ο έντονος φόβος της αύξησης βάρους προκαλεί δραστικά όρια στην κατανάλωση θερμίδων. Οι ασθενείς έχουν συχνά παραμορφωμένη εικόνα σώματος. Ανάμεσα στα προειδοποιητικά σημάδια είναι η έντονη εστίαση στην εικόνα του σώματος και το βάρος, η απώλεια βάρους, το άγχος και η αποφυγή τροφών πλούσιων σε θερμίδες ή μη διαιτητικών.

Στην άτυπη νευρική ανορεξία, τα συμπτώματα είναι παρόμοια εκτός από το ότι το άτομο δεν είναι λιποβαρές. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. «Τα άτομα με υψηλότερο βάρος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές, πιθανότατα επειδή αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για να χάσουν βάρος», είπε ο Essayli στην ανακοίνωση. «Είναι σημαντικό οι πάροχοι να ελέγχουν για προειδοποιητικά σημάδια διατροφικών διαταραχών, όπως το άγχος για το φαγητό σε άτομα που δεν είναι λιποβαρή, καθώς αυτά τα άτομα συχνά μένουν απαρατήρητα λόγω της κατάστασης βάρους τους».

Σε μια άλλη διατροφική διαταραχή, τη νευρική βουλιμία, οι άνθρωποι περιορίζουν επίσης την πρόσληψη τροφής για να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος ή να αποτρέψουν την αύξηση βάρους. Έχουν όμως συχνά επεισόδια υπερφαγίας, στα οποία καταναλώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Για να αντισταθμίσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της υπερφαγίας, μπορεί να κάνουν εμετό, να παίρνουν καθαρτικά ή να ασκούνται υπερβολικά. Τα άτομα με νευρική βουλιμία υποφέρουν συχνά από κακή εικόνα σώματος. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν χρόνιο πονόλαιμο, πρησμένους σιελογόνους αδένες, πεπτικά προβλήματα και φθαρμένο σμάλτο των δοντιών λόγω του οξέος του στομάχου στο στόμα.

Η διαταραχή της υπερφαγίας περιλαμβάνει επίσης την εκτός ελέγχου κατανάλωση φαγητού, συχνά ως απάντηση στη δίαιτα. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή τρώνε μερικές φορές όταν δεν πεινάνε, συχνά κρυφά. Δεν εμπλέκονται σε συμπεριφορές όπως ο εμετός για να αντισταθμίσουν. Η διαταραχή αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής είναι ένας άλλος τύπος διατροφικής διαταραχής. Σε αυτό, οι άνθρωποι περιορίζουν και αποφεύγουν το φαγητό για λόγους που δεν σχετίζονται με την εικόνα του σώματος. Μπορεί να οφείλεται σε πολύ επιλεκτικό φαγητό, φόβο πνιγμού ή εμετού ή χαμηλή όρεξη. Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ανάπτυξης στα παιδιά.

Ενώ χρειάζεται ένας ιατρός για να διαγνώσει μια διατροφική διαταραχή, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιος ασκείται υπερβολικά, έχει μια ακραία ενασχόληση με το φαγητό και τη δίαιτα ή να αγχώνεται για το τι θα φάει σε ένα εστιατόριο.

Η άρνηση να φάτε ορισμένα είδη τροφών, εκτός από αλλεργία, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό μιας ολόκληρης κατηγορίας τροφίμων για απώλεια βάρους, όπως όλοι οι υδατάνθρακες. Αυστηρές τελετουργίες με το φαγητό, η υπερβολική μάσηση ή η προσοχή να μην έρθουν σε επαφή δύο τροφές μπορεί να είναι σημάδια διαταραχής αποφυγής/περιοριστικής πρόσληψης τροφής. Έτσι, μπορεί επίσης η επιμονή να τρώτε μόνοι, να παραλείπετε γεύματα ή να παίρνετε μικρές μερίδες.

Ενώ πολλοί άνθρωποι εκφράζουν ανησυχία για το μέγεθος και το σχήμα του σώματος, αν η αντίληψή τους είναι παραμορφωμένη και έχει γίνει εμμονή, αυτό μπορεί να είναι σημάδι. Τα συχνά ταξίδια στο μπάνιο και η οδοντική διάβρωση μπορεί επίσης να είναι δείκτες.

Ο Ethridge προσφέρει συμβουλές για να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το αγαπημένο σας πρόσωπο. «Ο καλύτερος τρόπος είναι να εκφράσεις ανησυχία για τη συμπεριφορά», είπε. “Συζητήστε τι έχετε παρατηρήσει ότι έχει αλλάξει ή έχει γίνει δύσκολο. Αποφύγετε να απλοποιήσετε την κατάσταση συνιστώντας “απλώς να φάτε”. Να είστε προετοιμασμένοι για αρνητικές αντιδράσεις και ακόμη και άρνηση του θέματος. Ο σκοπός δεν είναι να το διαγνώσετε, αλλά μάλλον να τους βοηθήσετε να φτάσουν στη θεραπεία ξεκινώντας με ιατρική αξιολόγηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ορθορεξία αποτελεί διατροφική διαταραχή;

Ποιες τροφές έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης;

Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.