Διατροφή

Ζάχαρη φρούτα περιεκτικότητα: Ποια φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ζάχαρη φρούτα περιεκτικότητα: Ποια φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η ζάχαρη των φρούτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τους μυς. Μόνο το ήπαρ έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη φρουκτόζη σε γλυκογόνο - τη μορφή αποθήκευσης των υδατανθράκων.

Ζάχαρη φρούτα περιεκτικότητα: Η ζάχαρη είναι σαν την αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή: ξέρεις ότι πρέπει να την καταναλώνεις με μέτρο, μπορείς να τη βρεις παντού και πιθανότατα δεν θα θέλεις να τελειώσει. Η ζάχαρη έχει ενοχοποιηθεί με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Αλλά για να αποφύγεις τη ζάχαρη (και τους υδατάνθρακες), αποφεύγεις και τα φρούτα;

 Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη στα φρούτα;

Ναι, τα φρούτα έχουν ζάχαρη. Περιέχουν τρεις τύπους ζάχαρης: φρουκτόζη, γλυκόζη και ένα συνδυασμό των δύο, που ονομάζεται σουκρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ένας τύπος υδατανθράκων, που είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο και αποτελεί κύρια πηγή καυσίμου του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το φρούτο μετατρέπεται σε γλυκόζη και ενέργεια, όπως και όλοι οι υδατάνθρακες που τρώμε μετατρέπονται στο τέλος της πεπτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα είναι διαφορετική από τα τυποποιημένα γλυκαντικά και σάκχαρα όπως η αγαύη, το μέλι, η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου ή η κρυσταλλική ζάχαρη. Αυτές οι πηγές προστιθέμενης ζάχαρης έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι χωνεύονται γρήγορα και απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σου, κάνοντάς σε να πεινάς γρηγορότερα. Η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα, είναι λίγο διαφορετική από την επεξεργασμένη λόγω των φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την επεξεργασία της ζάχαρης και βοηθούν τον οργανισμό σου να την απορροφήσει σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα γενικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Τα φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη είναι τα παρακάτω…

Λεμόνια (και λάιμ)

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη (μόνο 1-2 γραμμάρια ανά λεμόνι) και αποτελούν την τέλεια προσθήκη σε ένα ποτήρι νερό για γεύση και για να περιορίσετε την όρεξή σας.

Σμέουρα

Με μόνο πέντε γραμμάρια -λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού- ζάχαρη ανά μερίδα (1 κούπα) και πολλές φυτικές ίνες, τα σμέουρα είναι ένα από τα πολλά καταπληκτικά μούρα στην λίστα αυτή.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, παρά το γεγονός ότι έχουν τόσο γλυκιά γεύση. Ένα φλιτζάνι ωμές φράουλες έχει περίπου επτά γραμμάρια ζάχαρη μαζί με πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν επίσης μόνο επτά γραμμάρια ζάχαρη ανά φλιτζάνι. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθώς και φυτικές ίνες.

Ακτινίδια

Επί της ουσίας και τα ακτινίδια ανήκουν στην οικογένεια των μούρων. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και έχουν λίγη ζάχαρη: μόλις 6 γραμμάρια ανά ακτινίδιο.

Γκρέιπφρουτ

Ένα άλλο εσπεριδοειδές που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι το γκρέιπφρουτ. Αν και τα γκρέιπφρουτ σίγουρα δεν έχουν γλυκιά γεύση, είναι καλή προσθήκη στο πρωινό σας με μόνο 9 γραμμάρια ζάχαρη ανά μισό γκρέιπφρουτ μεσαίου μεγέθους.

Αβοκάντο

Ένα ολόκληρο ωμό αβοκάντο έχει μόνο ένα γραμμάριο ζάχαρη. Ωστόσο, τα αβοκάντο περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών, τα οποία είναι μεν καλά λιπαρά, αλλά θέλουν προσοχή αν κάνετε δίαιτα.

Καρπούζι

Και όμως, το καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους έχει κάτω από 10 γραμμάρια ζάχαρη. Ένα πλεονέκτημα της κατανάλωσης καρπουζιού είναι πως αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Πεπόνι

Τα πεπόνια οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους σε υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Ένα φλιτζάνι πεπονιού περιέχει λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρη.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ χωρίς όλες τις θερμίδες και τη ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε την πρόσληψη βιταμίνης C. Ένα τυπικό πορτοκάλι έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρη ανά φρούτο και λιγότερες από 70 θερμίδες.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα μπορεί να είναι απίστευτα γλυκά, αλλά περιέχουν λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρη ανά ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές έχουν αγχολυτικές ιδιότητες

Διαβητικοί : Συμβουλές για ασφαλή διακοπές

Διατροφή : Τροφές για υγιή οργανισμό

Διατροφή : Tι δεν πρέπει να τρως για υγιή οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά

Άμυλο λαχανικά: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Νέα έρευνα, σχεδιασμένη για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τους καταναλωτές, ανέδειξε το ζήτημα των προϊόντων πλύσης

Εδώ, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν αυτήν την κατηγορία, με το 46 τοις εκατό των χορτοφάγων να δηλώνουν ότι θα είχαν λίγους ενδοιασμούς να αντιμετωπίσουν κάποιον που είδαν να μην πλένει προϊόντα.

Γιατί ο οργανισμός χρειάζεται άμυλο

Διατροφή Άμυλο Ιδιότητες: Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι μια καλή πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή μιας σειράς θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Εκτός από το άμυλο, περιέχουν φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Β. Όταν τα μαγειρεύετε είναι σημαντικό να προσέξετε τα πρόσθετα λιπαρά που χρησιμοποιείτε, γιατί αυτό θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Καταναλώνετε αρκετό μοσχάρι για να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά του;

Μοσχάρι κρέας οφέλη: Πόσο ωφέλιμο είναι το κόκκινο κρέας και συγκεκριμένα το μοσχάρι στη διατροφή μας; Ποια η προτεινόμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση & γιατί;

Πλούσια τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας - Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η ντομάτα ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα «χρυσό μήλο», για το κίτρινο ή το πορτοκαλί χρώμα που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα η ντομάτα ήρθε το 1818, όπως και η πατάτα.