Διατροφή

Αποξηραμένα φρούτα: Ευεργετική για την υγεία η κατανάλωσή τους

Αποξηραμένα φρούτα: Ευεργετική για την υγεία η κατανάλωσή τους

Μπορεί να είναι αποξηραμένα, αλλά η κατανάλωσή τους αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία, την καρδιά ακόμη και το σωματικό βάρος

Αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν σύμμαχο της υγείας ισχυρίζεται έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μάλιστα, τις ημέρες που οι συμμετέχοντες τα συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους, κατανάλωσαν συνολικά περισσότερα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά και περισσότερες θερμίδες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή διατροφή με τους μισούς σχεδόν θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στις ΗΠΑ, με την έλλειψη φρούτων να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Ωστόσο, για διάφορους λόγους -κόστος, διαθεσιμότητα, διάρκεια ζωής- πολλοί καταναλωτές αποφεύγουν τα θρεπτικά φρέσκα φρούτα (φυτικές ίνες, βιταμίνες).

Στην πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την μεταδιδακτορική ερευνήτρια Valerie Sullivan στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή και οικονομική εναλλακτική.

Για τις ανάγκες της έρευνας αξιοποιήθηκαν στοιχεία από 25.590 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής, σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τις προηγούμενες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φρούτων. Συνυπολογίστηκαν επίσης στοιχεία για την καρδιομεταβολική υγεία των συμμετεχόντων (δείκτης μάζας σώματος, περιφέρειας μέσης, αρτηριακή πίεση) και της συνολικής ποιότητας της διατροφής τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως, κατά μέσο όρο, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων σχετίστηκε με συνολικά καλύτερη διατροφή, καθώς και μικρότερο δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης και συστολική αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τις ημέρες που οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αποξηραμένα φρούτα συνήθιζαν να καταναλώνουν και περισσότερα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις μέρες των αποξηραμένων φρούτων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν συνολικά περισσότερους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, κάλιο, πολυακόρεστα λιπαρά και θερμίδες.

Προσοχή στην ποσότητα και την ποιότητα

Όπως διευκρίνισε η Sullivan, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές: αφενός, πρέπει να επιλέγουν αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και, αφετέρου, να υπολογίζουν τις μερίδες, παρά τη δυσκολία (μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι μικρότερη από μια μερίδα φρέσκου αφού έχει αφαιρεθεί το νερό).

Η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas Tech University και ερευνήτρια – καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια την περίοδο της μελέτης, επεσήμανε πως είναι οι ελάχιστα επεξεργασμένες μορφές φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων και αποξηραμένων, πιθανώς να έχουν κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.«Είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο, με σχετική συνέπεια ως προς την ποιότητα και μπορούν να συντηρηθούν για πολύ περισσότερο καιρό. Επιπλέον, είναι συνήθως πιο οικονομική επιλογή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε είναι απαραίτητα τα αποξηραμένα φρούτα

Αποξηραμένα Φρούτα: Λόγοι που πρέπει να τα επιλέγω

Ποια αποξηραμένα φρούτα αξίζει να προσθέσουμε στη διατροφή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφή : Τα καλύτερα τρόφιμα για να τρώτε όταν είστε άρρωστοι

Διατροφή : Η σούπα με κοτόπουλο υπήρξε μια γενιά για ασθένειες για γενιές - και για καλό λόγο. Είναι μια εύχρηστη πηγή βιταμινών, μετάλλων, θερμίδων και πρωτεϊνών , τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειαστεί το σώμα σας σε μεγαλύτερες ποσότητες ενώ αναρρώνετε από μια ασθένεια.

Mπρόκολο: To superfood με αντικαρκινικές ιδιότητες και οφέλη για την οστεϊκή υγεία

Μπρόκολο Οφέλη: Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι/ες

Ενυδάτωση: Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν στα ύψη τις τελευταίες ημέρες, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Αλλά μην περιοριστείτε στο να πίνετε απλώς άφθονα ποτήρια νερό!

Χυμός Ροδιού : Τα οφέλη του στην υγεία

Χυμός Ροδιού : Ο φρέσκος χυμός δεν πρέπει να είναι πράσινος ή γεμάτος σπανάκι για να είναι υγιής. Ο χυμός ροδιού περιέχει περισσότερα από 100 φυτοχημικά. Το ρόδι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο.