Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινό μενού με το 91% των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

Υγιεινή διατροφή: Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά.


Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κλίμακα NOVA για να καθορίσουν ποια τρόφιμα θα ταξινομήσουν ως υπερεπεξεργασμένα. Η κλίμακα NOVA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία το 2009 και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη κλίμακα στη διατροφική επιστήμη για την ταξινόμηση των τροφίμων κατά βαθμό επεξεργασίας. Σύμφωνα με την κλίμακα NOVA, τα τρόφιμα μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους:

  • Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, και
  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

 

Για να ελέγξουν εάν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής, επιστήμονες και συνεργάτες της ARS δημιούργησαν ένα μενού με πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ χρησιμοποιώντας το MyPyramid ως οδηγό για ένα μοτίβο διατροφής επτά ημερών, 2.000 θερμίδων Το μενού αποτελούνταν από τρόφιμα που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπερεπεξεργασμένα από τουλάχιστον δύο γκρέιντερ NOVA.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο μενού ευθυγραμμίζονται επίσης με τις συστάσεις της DGA 2020 για μερίδες ομάδων και υποομάδων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, πρωτεϊνούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών. Οι επιστήμονες επέλεξαν προϊόντα διατροφής που έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων, ενώ εξακολουθούν να περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Μερικά από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το μενού περιελάμβαναν:

  • κονσέρβες φασολιών,
  • στιγμιαίο πλιγούρι βρώμης,
  • υπερφιλτραρισμένο γάλα,
  • ψωμί ολικής αλέσεως,
  • και αποξηραμένα φρούτα.

«Χρησιμοποιήσαμε τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της δίαιτας καθώς ευθυγραμμίζεται με τις βασικές συστάσεις της DGA», δήλωσε ο Hess. “Το μενού που αναπτύξαμε σημείωσε 86 από 100 βαθμούς στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής-2015, πληρώντας τα περισσότερα όρια, εκτός από την περιεκτικότητα σε νάτριο [υπέρβαση των συστάσεων] και τα δημητριακά ολικής αλέσεως [κάτω από τις συστάσεις].”

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ερευνούν αυτήν την έννοια, κατανοώντας ότι η έρευνα παρατήρησης δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα θα μπορούσαν να συσχετιστούν με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ένας ρόλος για μια ποικιλία τροφίμων κατά την οικοδόμηση μιας υγιεινής διατροφής και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ειδικά μελέτες παρέμβασης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Θέλετε να μάθετε πόσο επεξεργασμένο είναι το φαγητό σας;

Ποιες 2 επιλογές πρωινού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon