Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αντίσταση στη λεπτίνη: Η διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει το ρίσκο

Αντίσταση στη λεπτίνη: Η διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει το ρίσκο

Αντίσταση στη λεπτίνη: Στην ανάλυση μικροβίων του εντέρου, οι ερευνητές βρήκαν τρία είδη που συσχετίστηκαν θετικά με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και 12 είδη που συσχετίστηκαν αρνητικά.


Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να έχουν αντίσταση στη λεπτίνη και μπορεί να έχουν αλλοιώσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. «Αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει την πρώτη μελέτη μικροβιώματος για τον εντοπισμό και των δύο ειδών μαζί με μια συνολική μικροβιακή υπογραφή εντερικών δεικτών ποιότητας διατροφής χρησιμοποιώντας την ταξινόμηση NOVA και βιομετρικά στοιχεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γυναίκες», αναφέρει η Ariana E. Fernandes, διατροφολόγος στο τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού.

«Εκτός από τις διαφορές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα λεπτίνης, η οποία σχετίζεται με την αντίσταση στη λεπτίνη. Αυτή η πάθηση σχετίζεται με προφλεγμονώδεις καταστάσεις, νευροφλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές, κάτι που συμφωνεί με προηγούμενα ευρήματα που έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και τόσο της παχυσαρκίας όσο και άλλων μεταβολικών ασθενειών».

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη με 59 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2020 (μέση ηλικία, 28 έτη). Συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικές και μεταβολικές παράμετροι. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις 24ωρες ανακλήσεις φαγητού, συμπεριλαμβανομένων δύο ανακλήσεων την εβδομάδα και μίας την ημέρα του Σαββατοκύριακου. Οι ταξινομήσεις NOVA χρησιμοποιήθηκαν για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων, με την ομάδα 1 να περιλαμβάνει μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, την ομάδα δύο να περιλαμβάνει επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, την ομάδα τρία να περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα και την ομάδα τέταρτη να περιλαμβάνει υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Από την κοόρτη, 20 γυναίκες είχαν παχυσαρκία, 20 είχαν φυσιολογικό βάρος και 19 κατηγοριοποιήθηκαν ως έχουσες σωματική αδύνατη κατάσταση με ΔΜΣ μικρότερο από 18 kg/m2. Η μέση πρόσληψη θερμίδων ήταν 1.624 kcal την ημέρα. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν το 52,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 10,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν το 31,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Τα προσαρμοσμένα στη λεπτίνη επίπεδα μάζας λίπους ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (βήτα = –20,8, P = 0,037) και υψηλότερα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (βήτα = 19,55, P = 0,049).

«Παραμένει ασαφές εάν η υψηλότερη αφθονία ορισμένων ειδών συνδέεται σταθερά με πιο υγιείς παραμέτρους και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς οι αυξήσεις ανάλογα με τα είδη μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικούς πληθυσμούς, επειδή η γενετική και το περιβάλλον είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που τροποποιούν τη μικροχλωρίδα», έγραψαν οι ερευνητές. «Η εκτέλεση μιας πιο λεπτομερούς ταξινομικής ταξινόμησης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των στελεχών, μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί η επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ή των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων σε είδη που είναι ωφέλιμα ή μη ωφέλιμα για την υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το λίπος στο σώμα μας

Νέα έρευνα δείχνει ότι το να τρώτε νωρίς και μέσα σε ένα 10ωρο είναι πιο υγιεινό

Η παχυσαρκία σαμποτάρει τη γνωστική λειτουργία

Πώς θα αποφύγετε τα junk food που σας τραβούν σαν μαγνήτης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon