Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στην Κίνα.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αναψυκτικά, αλμυρά και ζαχαρούχα σνακ και επιδόρπια, παγωτό, λουκάνικο, τηγανητό κοτόπουλο, αρωματικό γιαούρτι, κέτσαπ, μαγιονέζα, συσκευασμένο ψωμί και αρωματισμένα δημητριακά είναι όλα παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων. Η αντικατάσταση αυτών των τροφών με πιο υγιεινές εναλλακτικές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για άνοια κατά 19%, διαπίστωσε η μελέτη.


«Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με αυτές τις συσχετίσεις, να εφαρμόζονται ενέργειες που στοχεύουν στην αναμόρφωση του προϊόντος και να κοινοποιούνται για τον περιορισμό της αναλογίας των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και [αντ’ αυτού] να προωθείται η κατανάλωση μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων όπως τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Huiping Li, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Tianjin.

Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση. Ο Δρ Sam Gandy, διευθυντής του Mount Sinai Center for Cognitive Health στη Νέα Υόρκη, εξέτασε τα ευρήματα. «Αυτό είναι σύμφωνο με τα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή και τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για όλους να ρυθμίσουν τον κίνδυνο για άνοια», είπε ο Gandy. «Η κύρια καινοτομία εδώ είναι η εστίαση στους κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων παρά στα οφέλη των υγιεινών για την καρδιά τροφίμων».

Στη μελέτη, τα ποτά, τα ζαχαρούχα προϊόντα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα γαλακτοκομικά ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Η ομάδα του Li υπολόγισε ότι η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας (αλλά όχι του Αλτσχάιμερ) κατά 19%. Ο Λι είπε ότι οι εύκολες αλλαγές στις επιλογές τροφίμων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Για παράδειγμα, «οι μικρές και διαχειρίσιμες διατροφικές αλλαγές, όπως η αύξηση της ποσότητας των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων μόνο κατά 2 ουγγιές την ημέρα [περίπου μισό μήλο, μια μερίδα καλαμπόκι ή ένα μπολ με δημητριακά] και ταυτόχρονα μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφών κατά 2 ουγγιές την ημέρα [περίπου μια μπάρα σοκολάτας ή μια μερίδα μπέικον], μπορεί να σχετίζεται με 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας», σημείωσε ο Λι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μια μπανάνα την ημέρα βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών;

Ηνωμένο Βασίλειο διατροφή: Τα παιδιά ωθούνται στο πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια των διακοπών

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon