Διατροφή

Χταποδοπιτάκια νηστεία: Πιτάκια με χταπόδι και σάλτσα Creole

Χταποδοπιτάκια νηστεία: Πιτάκια με χταπόδι και σάλτσα Creole

Χταποδοπιτάκια νηστεία: Εάν θέλετε να απολαύσετε μια δημιουργική συνταγή με χταπόδι χωρίς να σπάσετε τη νηστεία σας, τότε αυτά τα πιτάκια θα σας συναρπάσουν.

Νηστεύετε και δε γνωρίζετε τι ευφάνταστη και δημιουργική συνταγή να φτιάξετε; Σας έχουμε τη λύση! Αντί για τα κλασικά σπανακοπιτάκια που τρώνε όλοι κατά τη διάρκεια της νηστείας, δημιουργήστε πιτάκια με γέμιση χταποδιού! Αποτελεί μία πολύ έξυπνη και νόστιμη επιλογή γεύματος για μικρούς και μεγάλους!

Χταποδοπιτάκια με σάλτσα creole

Υλικά συνταγής:

  • Φύλλα για πιτάκια

Για το χταπόδι:

  • 1,5 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
  • 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • 1 καρότο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 12 κλωνάρια μαϊντανού
  • 1 1/2 κ.γ. κόκκους πιπεριού
  • 1 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. αλάτι

Για σάλτσα κρεόλ:

  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 1/2 μεγάλο κρεμμύδι, 1 ψιλοκομμένο
  • 2 κόκκινες πιπεριές — 1 ψιλοκομμένη, 1 τέταρτο
  • 2 μικρές πιπεριές ,ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή κίτρινη πιπεριά. Ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1/4 φλιτζάνι στραγγισμένη κάπαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φρέσκο φύλλο δάφνης
  • χυμός ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένο κόλιαντρο
  • Αλάτι
  • 2 φρέσκες τσίλι κόκκινες πιπεριές
  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ

Εκτέλεση συνταγής:

Για το χταπόδι:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε το χταπόδι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε αρκετό νερό για να καλυφθεί κατά 1 με 2 ίντσες. Βράζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει στο υγρό και στη συνέχεια στραγγίζουμε και στεγνώνουμε. Διαχωρίζουμε το κεφάλι και τα πλοκάμια και απορρίπτουμε το σκληρό ράμφος. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το χταπόδι.

Για τη σάλτσα:

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κόκκινο πιπέρι μαζί με τις πιπεριές, τη κίτρινη πιπεριά, το καρότο, την ντομάτα, την κάπαρη, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον διαλυμένο πελτέ ντομάτας και τον κόλιαντρο και μαγειρεύουμε μερικώς καλυμμένο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να σφίξει, περίπου 30 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη το 1/2 φλιτζάνι της σάλτσας Creole και πετάμε το φύλλο δάφνης.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι σε φέτες στη σάλτσα στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε τη γέμιση του χταποδιού σε ένα μπολ και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Κόβουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι μισό σε φέτες και το τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψί. Προσθέτουμε την τριμμένη κόκκινη πιπεριά και τις τσίλι και περιχύνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να φουσκώσουν σε σημεία. Μεταφέρουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ και αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε το 1/2 φλιτζάνι σάλτσα και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείο. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το χυμό λάιμ και χτυπάμε για να αναμειχθούν. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Φτιάχνουμε τα πιτάκια με το χταπόδι:

  • Σε μια μόλις αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα μας. Περιχύνουμε με 1/4 φλιτζάνι από τη γέμιση του χταποδιού σε κάθε γύρο. Διπλώνουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση, πιέζουμε τις φυσαλίδες αέρα και τσιμπάμε για να σφραγίσουμε. Χρησιμοποιώντας μια στρογγυλή ρόδα ζαχαροπλαστικής που κόβουμε τα αρτοσκευάσματα, κόβουμε τυχόν περίσσεια ζύμης. Μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί.
  • Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το φυτικό έλαιο στους 170 C. Tηγανίζουμε τα πιτάκια σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να χρυσαφίσουν, περίπου 4 λεπτά. Στραγγίζουμε σε ένα πιάτο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε τα πιτάκια χταποδιού με τη μαγιονέζα Creole.

Καλή σας απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύκολη συνταγή για λαχταριστό χταπόδι στο φούρνο [vid]

Πρόγραμμα διατροφής για τους αλλεργικούς

Διατροφικές ατασθαλίες την περίοδο της Σαρακοστής

Θρεπτικές νηστίσιμες επιλογές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δημιουργήστε τηγανητό ρύζι σε 10 λεπτά!

Ασιατική συνταγή: Αν ψάχνετε να βρείτε μία θρεπτική και συνάμα εύκολη συνταγή, σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο και γρήγορο τηγανητό ρύζι.

Εύκολο κοτόπουλο με λαχανικά!

Διατροφή: Με την εύκολη συνταγή μας για λαχανικά με κοτόπουλο, μπορείτε να αναδημιουργήσετε τη μαγεία ενός κινέζικου φαγητού απευθείας στη δική σας κουζίνα.