Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νηστεία σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Νηστεία σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Νηστεία σπανακόπιτα: Απολαύστε μια παραδοσιακή συνταγή με σπανάκι ακριβώς με τον τρόπου που την έφτιαχνε η γιαγιά. Μια υπέροχη γευστική επιλογή που θα σας ενθουσιάσει.

Αν είστε vegan ή θέλετε να νηστέψετε λόγω των ημερών, σας έχουμε τη λύση! Η σπανακόπιτα αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα, το οποίο μπορείτε να γευτείτε κάθε στιγμή της ημέρας σας. Είναι θρεπτικό φαγητό και θα σας δώσει τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την ημέρα σας. Μη ξεχνάτε ότι το σπανάκι και τα μυρωδικά που θα προσθέσετε στην πίτα σας, είναι πλούσια σε βιταμίνες και σίδηρο! Δημιουργήστε και απολαύστε!


Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Υλικά συνταγής:

Για τη γέμιση:

  • 2 ½ κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κόφτι
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, για γεύση
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 1/2 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • 4 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 1/2 κιλό τυρί ρικότα, ή τυρί cottage

Για το Φύλλο:

  • 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό φύλλα

Παρασκευή σπανακόπιτας:

Για τη γέμιση:

  • Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το ψιλοκομμένο σπανάκι. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγώστε εντελώς. Το σπανάκι πρέπει να είναι στεγνό πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε.
  • Ζεσταίνετε το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα πράσινα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέστε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο και μαγειρέψτε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να μαραθεί και να θερμανθεί το σπανάκι.
  • Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώστε. Το μείγμα σπανακιού πρέπει να είναι στην ξηρή πλευρά. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, θα πρέπει να το μαγειρέψετε μέχρι να εξατμιστεί η υπερβολική υγρασία. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα του σπανακιού στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεψτε τη φέτα, τα αυγά και το τυρί ρικότα.
  • Προσθέστε το παγωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για το φύλλο:

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζαχαροπλαστικής, λιπάνετε ελαφρά 2 ορθογώνια ταψιά.
  • Αφαιρέστε προσεκτικά το ρολό φύλλου από το πλαστικό κάλυμμα. Οι περισσότερες συσκευασίες διατίθενται σε φύλλα 12 x 18 ιντσών όταν ανοίγουν πλήρως.
  • Χρησιμοποιώντας ψαλίδι κουζίνας ή ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα φύλλα στη μέση για να φτιάξετε 2 στοίβες φύλλων που να ταιριάζουν στα ταψιά. Για να αποφύγετε το στέγνωμα, καλύψτε με μια υγρή πετσέτα ενώ εργάζεστε με την άλλο ταψί.

Σπανακόπιτα:

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C. Στρώνουμε περίπου 10 φύλλα στον πάτο κάθε ταψιού, φροντίζοντας να αλείψετε κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου πριν στρώσει το επόμενο.
  • Βάλτε το μισό μείγμα σπανακιού σε κάθε ταψί σε μια ομοιόμορφη στρώση και πιέστε με μια σπάτουλα να ισιώσει.
  • Στρώστε άλλα 10 φύλλα πάνω από το μείγμα σπανακιού σε κάθε ταψί, φροντίζοντας να αλείψετε καλά κάθε φύλλο με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.
  • Πριν από το ψήσιμο, χαράξτε την επάνω στρώση του φύλλου (φροντίζοντας να μην τρυπήσετε τη γέμιση) για να διευκολύνετε την κοπή των κομματιών αργότερα.
  • Ψήστε μέχρι η πίτα να πάρει ένα βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, 20 με 25 λεπτά.
  • Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια κόψτε σε φέτες, σερβίρετε και απολαύστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πεντανόστιμες και αρωματικές γαρίδες με σκόρδο και βούτυρο

Πώς το γάλα πατάτας ανταγωνίζεται άλλα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης

Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Όταν η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπαγγέτι με Θαλασσινά: Αυθεντικές Θαλασσινές Απολαύσεις

Σπαγγέτι με Θαλασσινά: Η απλότητά του το καθιστά ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Απολαύστε την αυθεντική γεύση της θάλασσας σε κάθε μπουκιά και αφεθείτε στη μαγεία των θαλασσινών και των ντοματών.

Τα 3 καλύτερα ροφήματα Detox Water για απώλεια βάρους

Detox Water: Το Detox Water μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για την απώλεια βάρους και την ενυδάτωση. Να θυμάστε ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι εξίσου σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μπορεί το τσάι να παραμείνει πόσιμο όλη την ημέρα;

Τσάι :Η θερμοκρασία και η αποθήκευση παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το τσάι που αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες μπορεί να μην είναι ασφαλές, ενώ το τσάι στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ημέρες.

Ποιο ψωμί να επιλέξετε;

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα από τα πιο βασικά και αγαπημένα τρόφιμα στη διατροφή μας, αλλά η επιλογή του σωστού ψωμιού μπορεί να είναι κάπως συγκεχυμένη λόγω των πολλών επιλογών που υπάρχουν στην αγορά. Η επιλογή του κατάλληλου ψωμιού

Ψωμί με ρίγανη και σκόρδο: Το πιο νόστιμο αρωματικό ψωμί

Ψωμί με ρίγανη και σκόρδο: Το ψωμί με ρίγανη και σκόρδο είναι μια απολαυστική επιλογή που συνδυάζει την αρωματική γεύση της ρίγανης με την έντονη γεύση του σκόρδου. Ιδανικό συνοδευτικό για σαλάτες ή σούπες,

Close Icon