Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο: Η μαγεία βρίσκεται στην απλότητα

Χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο: Η μαγεία βρίσκεται στην απλότητα

Χόρτα με λεμόνι και ελαιόλαδο: Αυτή η απλή αλλά γευστική συνταγή αναδεικνύει τη φυσική νοστιμιά των φρέσκων χόρτων ενισχυμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Τα χόρτα, ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, γιορτάζει την απλότητα και τις ζωηρές γεύσεις των φρέσκων χόρτων. Συχνά σε ελληνικά σπίτια και ταβέρνες, αυτό το πιάτο αναδεικνύει τη μεσογειακή προσέγγιση στη μαγειρική: φρέσκα, υγιεινά υλικά που παρασκευάζονται με ελάχιστη φασαρία. Τα χόρτα αποτελούνται συνήθως από άγρια ​​χόρτα, όπως πικραλίδα, σπανάκι και τσουρέκι, ασπρισμένα και στη συνέχεια σοταρισμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο. Η τελευταία πινελιά του χυμού λεμονιού προσθέτει ένα αναζωογονητικό boost, εξισορροπώντας την πικρία των χόρτων.

Συστατικά:

  • 1 κιλό ανάμεικτα χόρτα (πικραλίδα, σπανάκι, σέσκουλο)
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο λεμόνι (ξεφλουδισμένο και χυμό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Τυρί φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
  • Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

  • Προετοιμάστε τα χόρτα: Ξεκινήστε πλένοντας καλά τα ανάμεικτα χόρτα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή τρίμμα. Κόψτε τυχόν σκληρούς μίσχους, ειδικά αν χρησιμοποιείτε πικραλίδα ή σέσκουλο. Κόψτε ή κόψτε τα χόρτα σε εύχρηστα κομμάτια, διασφαλίζοντας ότι είναι περίπου ομοιόμορφα σε μέγεθος για ομοιόμορφο μαγείρεμα.
  • Μπλανσάρετέ τα: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε τη να βράσει. Προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι στο βραστό νερό. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, ασπρίζουμε τα χόρτα βυθίζοντάς τα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να γίνουν τρυφερά. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρετε τα ασπρισμένα χόρτα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος και να διατηρήσετε το ζωντανό τους χρώμα.
  • Στραγγίζουμε και στύβουμε: Μόλις κρυώσουν τα χόρτα, τα στραγγίζουμε καλά. Στίψτε την περίσσεια νερού χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να μην γίνει πολύ νερουλό το πιάτο.
  • Σοτάρουμε με σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει αλλά όχι να ροδίσει. Προσθέστε τα στραγγισμένα χόρτα στο τηγάνι, ανακατεύοντας να αλείψουν ομοιόμορφα με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν τα χόρτα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε: Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας τα χόρτα να ενωθούν. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Για λίγη φωτιά πασπαλίζουμε με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, προαιρετικά γαρνίροντας με θρυμματισμένη φέτα.

Τα χόρτα είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε ως συνοδευτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Συνδυάστε το με ψωμί κρούστας, πίτα ή ψητά κρέατα για ένα πλήρες γεύμα. Αυτή η απλή αλλά γευστική συνταγή για υγιεινή διατροφή αναδεικνύει τη φυσική νοστιμιά των φρέσκων χόρτων ενισχυμένη με λεμόνι και ελαιόλαδο.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Pasta salad: Σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο και dressing σουσαμιού

Καρπούζι: Ένα καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο οφέλη για την υγεία

Συνταγή για φρέσκια και ζουμερή σαλάτα σολομού

Δροσερή τονοσαλάτα για ένα πλήρες καλοκαιρινό γεύμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δίαιτα με σαρδέλες: Πώς επηρεάζει την καρδιά και τα οστά;

Δίαιτα με σαρδέλες: Η δίαιτα με σαρδέλες, μια διατροφική στρατηγική που επικεντρώνεται στην κατανάλωση σαρδελών σχεδόν σε κάθε γεύμα, κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα λόγω των δυνητικών οφελών της για την υγεία.

Πώς ο εγκέφαλος χωρίζει το γεύμα σε φάσεις

Δομή γεύματος: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δώσει συναρπαστικές γνώσεις για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα γεύμα, αποκαλύπτοντας ότι η διατροφική εμπειρία χωρίζεται σε διακριτές φάσεις.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στους παιδικούς σταθμούς

Στοιχεία για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και την τήρηση των συστάσεων το προηγούμενο διάστημα δίνει εγκύκλιος για τη διατροφή των παιδιών στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

5+1 συνήθειες που πρέπει να καθιερώσετε κάθε πρωί για ρυθμισμένο σάκχαρο

Στους υγιείς ενήλικες άνω των 19 ετών, φυσιολογικό θεωρείται το σάκχαρο νηστείας (δηλαδή, μετά το πρωινό ξύπνημα) όταν είναι κάτω από 100 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Λίπος στο συκώτι: 5+1 τρόφιμα που το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Λίπος στο συκώτι: Η λιπώδης διήθηση του ήπατος (λιπώδες ήπαρ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του λίπους

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Close Icon