Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κοτόπουλο φρικασέ με χόρτα και σπαράγγια

Κοτόπουλο φρικασέ με χόρτα και σπαράγγια

Η συνταγή αποτελεί ένα ξεχωριστό σύνολο θρεπτικών συστατικών, το οποίο προέρχεται από χορταρικά, καλή πηγή λιπαρών (ελαιόλαδο), και άλλα συστατικά, όπως λευκό κρασί και χυμό λεμόνι.


Το κοτόπουλο, ως κύριο συστατικό της συνταγής, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Το κρέας του κοτόπουλου χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό θερμίδων, λίγα λιπαρά και χοληστερίνη. Το κοτόπουλο έχει πολλά απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη.  Η συνταγή αποτελεί ένα ξεχωριστό σύνολο θρεπτικών συστατικών, το οποίο προέρχεται από χορταρικά (πράσο, σελινόριζα, σταμναγκάθι, μυρώνι, καυκαλήθρα, σπαράγγια), καλή πηγή λιπαρών (ελαιόλαδο), και άλλα συστατικά, όπως λευκό κρασί και χυμό λεμόνι.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο (1,5-2 κιλά), κομμένο σε μερίδες
120 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
150 γρ. πράσο, κομμένο σε ροδέλες
150 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μικρά καρέ
20 γρ. αλεύρι
125 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
500 γρ. σταμναγκάθι, καθαρισμένο
150 γρ. μυρώνι, καθαρισμένο
250 γρ. καυκαλήθρα, καθαρισμένη
250 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα σε 4 κομμάτια
6 κρόκοι αυγών
10 γρ. μάραθο, ψιλοκομμένο
χυμό λεμόνι
αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του.
  2. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και πετάμε τα λίπη.
  3. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο και τη σελινόριζα.
  4. Αλατίζουμε και ιδρώνουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σβήνουμε με το κρασί αφήνοντάς το να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον ζωμό.
  6. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, φέρνουμε τον ζωμό σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  8. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον ζωμό και το αφήνουμε στην άκρη.
  9. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα σπαράγγια στον ζωμό και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  10. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  11. Σουρώνουμε τον ζωμό σε σήτα και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ενώ διατηρούμε τα χόρτα στην αρχική κατσαρόλα.
  12. Χτυπάμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ. Με αργή και σταθερή ροή, και ενώ παράλληλα ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό του φαγητού μέσα στους κρόκους Επαναφέρουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει εμφανώς.
  13. Προσθέτουμε τον μάραθο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
  14. Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα χόρτα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινές συνταγές με σόγια για απώλεια βάρους

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon