Διατροφή

Κοτόπουλο: Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μια κοινή πρακτική σε πολλά νοικοκυριά, αλλά δεν συνιστάται από ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων και οργανώσεις υγείας. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβές παρά ωφέλιμο για διάφορους λόγους:

Πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

  • Βακτηριακή εξάπλωση: Το ωμό κοτόπουλο συχνά μεταφέρει επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, μπορείτε άθελά σας να μεταδώσετε αυτά τα βακτήρια στα χέρια, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα σκεύη, ακόμα και στα κοντινά τρόφιμα. Αυτή η διασταυρούμενη μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.
  • Αναποτελεσματικός καθαρισμός: Το ξέπλυμα του κοτόπουλου με κρύο νερό δεν απομακρύνει αποτελεσματικά βακτήρια ή παθογόνους παράγοντες από την επιφάνεια του κρέατος. Τα επιβλαβή βακτήρια είναι πιο πιθανό να εξαλειφθούν με το μαγείρεμα του κοτόπουλου στην συνιστώμενη ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία, η οποία είναι 165°F (74°C). Το να μαγειρέψετε καλά το κοτόπουλο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.
  • Χαμένος χρόνος και νερό: Το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και ακατάστατη διαδικασία. Επίσης σπαταλά τους υδάτινους πόρους. Αντί να πλένετε το κοτόπουλο, μπορείτε να εστιάσετε στις σωστές τεχνικές μαγειρέματος για να εξασφαλίσετε την ασφάλειά του.
  • Κίνδυνος μολυσματικών ουσιών με αεροζόλ: Όταν ξεπλένετε το κοτόπουλο, μικροσκοπικά σταγονίδια νερού μπορεί να γίνουν αεροζόλ και να μεταφέρουν βακτήρια στον αέρα, μολύνοντας ενδεχομένως την κουζίνα και τον χώρο προετοιμασίας του φαγητού. Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων με αεροζόλ δεν είναι ασφαλής.

Για να χειριστείτε και να προετοιμάσετε με ασφάλεια το κοτόπουλο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

  • Διατηρήστε το χωριστά: Αποθηκεύστε το ωμό κοτόπουλο σε ένα στεγανό δοχείο ή πλαστική σακούλα στο ψυγείο για να αποτρέψετε τη μόλυνση άλλων τροφών από χυμούς. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής και σκεύη για ωμό κοτόπουλο και άλλα συστατικά.
  • Απόψυξη σωστά: Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο κοτόπουλο, ξεπαγώστε το στο ψυγείο ή χρησιμοποιήστε τη λειτουργία απόψυξης στο φούρνο μικροκυμάτων σας. Αποφύγετε την απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Υγιεινή των χεριών: Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου για να αποτρέψετε την εξάπλωση βακτηρίων.
  • Μαγειρέψτε καλά: Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο φτάνει σε εσωτερική θερμοκρασία 165°F (74°C) κατά το μαγείρεμα. Αυτή η θερμοκρασία σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια, καθιστώντας το κοτόπουλο ασφαλές για κατανάλωση.
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση: Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες, τις σανίδες κοπής, τα σκεύη και τα πιάτα που έρχονται σε επαφή με ωμό κοτόπουλο. Αυτό αποτρέπει την εξάπλωση βακτηρίων σε άλλα τρόφιμα.
  • Υπολείμματα: Βάλτε το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες και καταναλώστε το μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα. Είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στις κατάλληλες τεχνικές μαγειρέματος και την υγιεινή για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με τα ωμά πουλερικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

Πώς να απαλλαγούμε από την "αναπνοή σκόρδου";

Πώς μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματά σας;

Φτιάξτε σαλάτα του Καίσαρα μόνοι σας στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.