ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια είιναι η καλύτερη πηγή λίπους για τη διατροφή σας, έτσι ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και από την πλούσια γεύση του;

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και τα λίπη και να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τα βασικά συστατικά σας; Είτε επιλέξετε βούτυρο είτε μαργαρίνη, είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσετε λίγο λίπος. Αλλά το κόλπο, σύμφωνα με την Jamie Allers, RD, με το Digestive Health Institute του Hartford HealthCare, είναι η επιλογή των σωστών λιπαρών.

Βούτυρο

Φτιαγμένο από παχύρρευστη κρέμα, το βούτυρο είναι γνωστό ότι είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και περιέχει ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, και βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Μαργαρίνη

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Σε αντίθεση με το βούτυρο, η μαργαρίνη είναι υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Αλλά η μαργαρίνη είναι επίσης υψηλή σε τρανς λιπαρά, προειδοποιεί η Allers. «Τα τρανς λιπαρά είναι ο χειρότερος τύπος λίπους για εσάς», λέει η Allers. «Είναι τόσο κακό που υπάρχει τώρα νομοθεσία σε όλη τη χώρα που ρυθμίζει τη χρήση των τρανς λιπαρών από τους κατασκευαστές στα προϊόντα τους». Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί εκτός από την αύξηση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL).

Κρατήστε τις επιλογές σας ανοιχτές

Ευτυχώς, το βούτυρο και η μαργαρίνη δεν είναι οι μόνες επιλογές. Στο επόμενο ταξίδι σας στο παντοπωλείο, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις βουτύρου που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο ή βούτυρα φτιαγμένα με γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο. Αυτά είναι υψηλότερα σε βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του λύκου, του εκζέματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παίζουν προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και άλλες παθήσεις. Αλλά θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων, προειδοποιεί η Allers. Τα υποκατάστατα βουτύρου μπορεί να είναι γεμάτα πρόσθετα, φυσικά και χημικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές δυναμώνουν την καρδιά;

8 δημοφιλείς μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται από ειδικούς

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

5 συμβουλές για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγούρι: Αναντικατάστατο για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Αγγούρι: Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην ενυδάτωση, στην εύκολη κινητικότητα του εντέρου, στον κορεσμό και δυνητικά και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.

Πώς να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι σοκολάτας ιδανικό για παγωτό;

Σιρόπι σοκολάτας: Η δημιουργία σπιτικού σιροπιού σοκολάτας είναι μια απολαυστική και απλή διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση και τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σπιτική λεμονάδα;

Σπιτική λεμονάδα: Το να φτιάξετε τη δική σας λεμονάδα στο σπίτι είναι μια απολαυστική και αναζωογονητική διαδικασία που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς να βάψετε τα αυγά με φυσικό τρόπο;

Βαφή αυγών: Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας διασκεδαστικός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να γιορτάσετε τις διακοπές αποφεύγοντας τεχνητές βαφές και χημικές ουσίες.

Τα υλικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε νόστιμη σπιτική πουτίγκα σοκολάτας.

Πουτίγκα σοκολάτας: Χρησιμοποιώντας μερικά απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε πουτίγκα σοκολάτας στο σπίτι. Πειραματιστείτε με ποσότητες και επιπλέον υλικά για να βρείτε την αγαπημένη σας συνταγή!

Τα σταφύλια είναι ένας απρόσμενος σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Σταφύλια: Δεν χρειάζεται να είναι ο βασικός στήριγμα οποιασδήποτε δίαιτας απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στις προσπάθειές σας. Είναι νόστιμα και γεμάτα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους.