Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια πηγή λιπαρών είναι καλύτερη για εσάς;

Βούτυρο vs Μαργαρίνη: Ποια είιναι η καλύτερη πηγή λίπους για τη διατροφή σας, έτσι ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά του συστατικά αλλά και από την πλούσια γεύση του;


Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και τα λίπη και να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τα βασικά συστατικά σας; Είτε επιλέξετε βούτυρο είτε μαργαρίνη, είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσετε λίγο λίπος. Αλλά το κόλπο, σύμφωνα με την Jamie Allers, RD, με το Digestive Health Institute του Hartford HealthCare, είναι η επιλογή των σωστών λιπαρών.

Βούτυρο

Φτιαγμένο από παχύρρευστη κρέμα, το βούτυρο είναι γνωστό ότι είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και περιέχει ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, και βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Μαργαρίνη

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Σε αντίθεση με το βούτυρο, η μαργαρίνη είναι υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Αλλά η μαργαρίνη είναι επίσης υψηλή σε τρανς λιπαρά, προειδοποιεί η Allers. «Τα τρανς λιπαρά είναι ο χειρότερος τύπος λίπους για εσάς», λέει η Allers. «Είναι τόσο κακό που υπάρχει τώρα νομοθεσία σε όλη τη χώρα που ρυθμίζει τη χρήση των τρανς λιπαρών από τους κατασκευαστές στα προϊόντα τους». Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί εκτός από την αύξηση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL).

Κρατήστε τις επιλογές σας ανοιχτές

Ευτυχώς, το βούτυρο και η μαργαρίνη δεν είναι οι μόνες επιλογές. Στο επόμενο ταξίδι σας στο παντοπωλείο, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις βουτύρου που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο ή βούτυρα φτιαγμένα με γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο. Αυτά είναι υψηλότερα σε βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του λύκου, του εκζέματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παίζουν προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και άλλες παθήσεις. Αλλά θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων, προειδοποιεί η Allers. Τα υποκατάστατα βουτύρου μπορεί να είναι γεμάτα πρόσθετα, φυσικά και χημικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές δυναμώνουν την καρδιά;

8 δημοφιλείς μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται από ειδικούς

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

5 συμβουλές για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon