Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Πως θα αντικαταστήσετε το βούτυρο για λόγους υγείας

Πως θα αντικαταστήσετε το βούτυρο για λόγους υγείας

Το βούτυρο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και διαδεδομένα υλικά στην κουζίνα μας εδώ και χρόνια. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αποφεύγουν για διάφορους λόγους. Κι όμως, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με διάφορους τρόπους χωρίς να χρειαζόμαστε το βούτυρο.


Γιατί μπορεί να χρειάζεται να αντικαταστήσουμε το βούτυρο

– Αλλεργία στο γάλα: Αν και το βούτυρο περιέχει ελάχιστη πρωτεΐνη, και πάλι βρίσκουμε ένα ποσοστό καζεΐνης, στο οποίο κάποιοι είναι αλλεργικοί.

– Δυσανεξία στη λακτόζη: Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν έντονη σωματική δυσφορία μετά την κατανάλωση λακτόζης.

– Προβλήματα υγείας: Υπάρχουν κι εκείνοι που αποφεύγουν το βούτυρο επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά.

Λιπαρά και έλαια που μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο στο ψήσιμο

– Λάδι καρύδας: Μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στο ψήσιμο σε αναλογία 1:1, αν και αλλάζει ελαφριά η γεύση. Οι πιο επεξεργασμένες μορφές έχουν λιγότερο έντονη γεύση, όμως δεν είναι τόσο υγιεινές.

– Βούτυρο ghee: Είναι μια πιο επεξεργασμένη «καθαρισμένη» μορφή βουτύρου, το οποίο έχει παραχθεί από αργό βράσιμο του βουτύρου αγελάδας και έχουν αφαιρεθεί μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και σακχάρων. Ιδανικό για το τηγάνισμα.

– Στις περισσότερες συνταγές, το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε αναλογία 3:4. Για παράδειγμα, αν η συνταγή αναφέρει 1 φλιτζάνι βουτύρου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδου. Καθώς το ελαιόλαδο είναι σε υγρή μορφή, δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για περιπτώσεις όπου χρειάζεται το φαγητό να στερεοποιηθεί.

Άλλα υποκατάστατα του βουτύρου για το ψήσιμο

– Αβοκάντο: Τα αβοκάντο προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λιπαρά στις συνταγές σας.

– Λιωμένη μπανάνα: Με αυτό τον τρόπο παρέχετε έξτρα θρεπτικά συστατικά και μειώνετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά.

– Γιαούρτι: Αν το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνες στις συνταγές σας και ισορροπεί την πολύ γλυκιά γεύση.

– Φυστικοβούτυρο: Είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για γλυκά, καθώς κάνει πιο έντονη και πυκνή τη γεύση των αρτοσκευασμάτων. Έχετε όμως υπόψη σας ότι περιέχει περισσότερες θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 5 καλύτερα έλαια για ενδυνάμωση των μαλλιών

Τι είναι η αλκαλική διατροφή και πώς επηρεάζει την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη της σιωπής στην ευεξία μας

Συνολικά, η σιωπή δεν είναι έλλειψη, αλλά δύναμη. Είναι ένα εργαλείο ευεξίας που όλοι μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε περισσότερη γαλήνη και πληρότητα στη ζωή μας.

Φροντίδα σώματος εγκυμοσύνη: Όλα τα απαραίτητα βήματα αναλυτικά

Φροντίδα σώματος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών σωματικών και ορμονικών αλλαγών, και η φροντίδα του σώματος είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δέρμα και το σώμα

Μαγειρική: Οι μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων;

Μαγειρική: Ορισμένες τεχνικές, όπως το βράσιμο και το τηγάνισμα, οδηγούν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, ενώ άλλες, όπως το μαγείρεμα στον ατμό και το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορούν να διατηρήσουν πολύτιμα συστατικά των τροφίμων.

Close Icon