Αυτό το άρθρο συγκρίνει αντικειμενικά βιολογικά και μη βιολογικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά και των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Τι είναι η βιολογική τροφή
  • Ο όρος «βιολογική» αναφέρεται στη διαδικασία του τρόπου παραγωγής ορισμένων τροφίμων.
  • Τα βιολογικά τρόφιμα καλλιεργήθηκαν ή καλλιεργήθηκαν χωρίς τη χρήση τεχνητών χημικών ουσιών, ορμονών, αντιβιοτικών ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών .
  • Για να χαρακτηριστεί βιολογικά, ένα προϊόν διατροφής πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τεχνητά πρόσθετα τροφίμων.
  • Αυτό περιλαμβάνει τεχνητά γλυκαντικά, συντηρητικά, χρωστικές, αρωματικές ύλες και γλουταμινικό νάτριο (MSG).
  • Οι βιολογικά καλλιεργημένες καλλιέργειες τείνουν να χρησιμοποιούν φυσικά λιπάσματα όπως κοπριά για τη βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών. Στα ζώα που εκτρέφονται βιολογικά δεν χορηγούνται επίσης αντιβιοτικά ή ορμόνες.
Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά
  • Μελέτες που συγκρίνουν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των βιολογικών και των μη βιολογικών τροφίμων έδωσαν μικτά αποτελέσματα.
  • Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη φυσική διακύμανση του χειρισμού και της παραγωγής τροφίμων.
  • Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται βιολογικά μπορεί να είναι πιο θρεπτικά.

Οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται βιολογικά έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες

  • Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα βιολογικά τρόφιμα γενικά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος .
  • Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορεί να είναι έως και 69% υψηλότερα σε αυτά τα τρόφιμα.
  • Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα βιολογικά καλλιεργημένα μούρα και το καλαμπόκι περιείχαν 58% περισσότερα αντιοξειδωτικά και έως και 52% υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης C.
  • Επιπλέον, μια μελέτη ανέφερε ότι η αντικατάσταση των κανονικών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών με οργανικές εκδόσεις θα μπορούσε να παρέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά στη διατροφή. Αυτό ήταν συγκρίσιμο με την κατανάλωση 1-2 επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά .
  • Τα οργανικά φυτά δεν βασίζονται σε χημικούς ψεκασμούς φυτοφαρμάκων για την προστασία τους. Αντ ‘αυτού, παράγουν περισσότερες από τις δικές τους προστατευτικές ενώσεις, δηλαδή αντιοξειδωτικά.

Ακολουθεί βίντεο για τα βιολογικά τρόφιμα