Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Vegan στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, ενώ τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami.


Καθώς μπαίνουν τα χειμωνιάτικα κρύα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από ένα ζεστό, χορταστικό στιφάδο. Αυτή τη σεζόν, ας εξερευνήσουμε μια απολαυστική συνταγή που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις κάστανων και μανιταριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και φέρνει μια νότα χειμωνιάτικης ευτυχίας στο τραπέζι σας.

Συστατικά:

  • 400 γρ κάστανα καθαρισμένα
  • 300 γραμμάρια ανάμεικτα μανιτάρια (όπως shiitake και portobello), κομμένα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 150 ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)

 

Παρασκευή:

  • Προετοιμάζουμε τα κάστανα: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα κάστανα, κάντε μια μικρή τομή σε κάθε κάστανο και βράστε τα για περίπου 15 λεπτά. Μόλις κρυώσει, ξεφλουδίστε το κέλυφος και το εσωτερικό δέρμα.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα καρότα και το σέλινο, βράζοντας μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  • Προσθέτουμε μανιτάρια και κάστανα: Εισάγετε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να απελευθερώσουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέστε τα έτοιμα κάστανα στο μείγμα.
  • Βράζουμε: Ρίξτε το κόκκινο κρασί (αν το χρησιμοποιήσετε), αφήνοντάς το να σιγοβράσει και σβήνουμε την κατσαρόλα. Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και το ξερό θυμάρι. Αφήνουμε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για περίπου 30 λεπτά. Το στιφάδο πρέπει να πήξει ελαφρώς.
  • Καρυκεύστε: Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε το στιφάδο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση.
  • Σερβίρετε: Σερβίρετε το στιφάδο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί κρούστας ή με πουρέ πατάτας.

Διατροφικά Οφέλη:

Τα κάστανα, το βασικό συστατικό αυτού του vegan στιφάδου, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών. Τα μανιτάρια προσθέτουν μια γεύση umami και είναι επίσης γνωστά για τη θρεπτική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάστανο: Ένα σνακ με πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Πώς τα μανιτάρια επιδρούν στην υγεία μας;

Ποια τρόφιμα μπορεί να μας δηλητηριάσουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλα οφέλη των μούρων για την υγεία του ήπατος

Μούρα: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. αποτελούν έναν απλό γευστικό τρόπο να υποστηρίξουμε την ηπατική λειτουργία και τη συνολική μας υγεία.

Είναι όντως πιο υγιεινές οι τηγανητές πατάτες αέρος; 

Air fryer: Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη έκθεση στο λάδι μπορούν να μειώσουν την ποιότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Αντίθετα, οι τηγανητές πατάτες αέρος μαγειρεύονται με κυκλοφορία ζεστού αέρα, επιτρέποντας την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Νέα πρότυπα για τον ορισμό των υγιεινών τροφίμων

Διατροφή :Με καλύτερη ενημέρωση και αυστηρότερα πρότυπα, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν τρόφιμα που συμβάλλουν στην προσωπική τους ευημερία και προστατεύουν το περιβάλλον.

Το Matcha καταστρέφει τον σίδηρο στον οργανισμό;

Matcha: Δεν καταστρέφει τον σίδηρο, αλλά μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του, ειδικά όταν λαμβάνεται με φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Εάν καταναλώνεται με μέτρο, δεν ενέχει κίνδυνο για τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Προκαλούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα φλεγμονή;

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, η σύνδεσή τους με τη φλεγμονή είναι ένα θέμα που συχνά συζητείται. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορούν οι μπανάνες να μας ανακουφίσουν από το πρήξιμο;

Μπανάνα Πρήξιμο: Οι μπανάνες είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από τα ζητήματα που συχνά απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Close Icon