Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τροφική αλλεργία: Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-΄Μελέτη

Τροφική αλλεργία: Μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης Covid-΄Μελέτη

Τροφική αλλεργία: Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί COVID-19. Επιπλέον, ενώ προηγούμενες έρευνες εντόπισαν την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για σοβαρό COVID-19, η νέα μελέτη συνέδεσε την παχυσαρκία και τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι το άσθμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2. Η μελέτη Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2 (HEROS) διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν από τον ιό με τους έφηβους και τους ενήλικες, αλλά το 75% των λοιμώξεων στα παιδιά είναι ασυμπτωματικές. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σε νοικοκυριά με παιδιά είναι υψηλή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Allergy and Clinical Immunology και υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και της εφαρμογής άλλων μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και την προστασία τόσο των παιδιών, όσο και των ευάλωτων μελών του νοικοκυριού τους από τον ιό. Η ομάδα της μελέτης HEROS παρακολούθησε περισσότερα από 4.000 άτομα σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών ή μικρότερο για μόλυνση από SARS-CoV-2. Η επιτήρηση πραγματοποιήθηκε σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, πριν από την ευρεία διάδοση των εμβολίων κατά του COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από την ευρεία εμφάνιση των παραλλαγών ανησυχίας. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από υπάρχουσες, χρηματοδοτούμενες από το NIH μελέτες που επικεντρώθηκαν σε αλλεργικές ασθένειες. Περίπου τα μισά από τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες, που συμμετείχαν, είχαν αναφέρει τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Ένας φροντιστής σε κάθε νοικοκυριό έπαιρνε ρινικά επιχρίσματα των συμμετεχόντων κάθε δύο εβδομάδες για έλεγχο SARS-CoV-2 και συμπλήρωνε εβδομαδιαίες έρευνες. Εάν ένα μέλος του νοικοκυριού ανέπτυσσε συμπτώματα όμοια με του COVID-19, λαμβάνονταν επιπλέον ρινικά επιχρίσματα. Δείγματα αίματος συλλέγονταν επίσης περιοδικά και μετά την πρώτη αναφερόμενη ασθένεια μιας οικογένειας. Όταν ξεκίνησε η μελέτη HEROS, προκαταρκτικά στοιχεία από άλλες έρευνες έδειξαν ότι η ύπαρξη αλλεργικής νόσου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία ενός ατόμου στη μόλυνση από SARS-CoV-2. Οι ερευνητές του HEROS διαπίστωσαν ότι η τροφική αλλεργία, που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες και είχε διαγνωστεί από γιατρό, μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης στο μισό, αλλά το άσθμα και οι άλλες αλλεργικές καταστάσεις που παρακολουθήθηκαν – έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα – δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι στάσεις των άλλων επηρεάζουν σοβαρά την ψυχική υγεία ατόμων με αλλεργία

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει κάποια τροφική αλλεργία;

Τι είναι η τροφική δυσανεξία

Συμπτώματα και διαχείριση της αλλεργίας στη φράουλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon