Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ελαιόλαδο: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Ελαιόλαδο: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια;

Ελαιόλαδο: Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερα από 1.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω για κατά μέσο όρο έξι χρόνια για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.


 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά ελαιόλαδο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα οφέλη του για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων μονοακόρεστων λιπαρών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Αυτά τα συστατικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να κατανοηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί με τους οποίους το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από την άνοια, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η ενσωμάτωση του ελαιολάδου σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.

Συνολικά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου για την υγεία του εγκεφάλου και υπογραμμίζει τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των ειδικών επιδράσεων του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία και για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ποσότητας ελαιολάδου για οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε με κόκκινες φακές

Πώς συμβάλλει το τζίντζερ στην απώλεια βάρους;

Μπανάνες: Σύμμαχος στην πρόληψη της αναιμίας

Παντζάρια: Πώς συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon