Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο. Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά.

Μια φυτική ένωση που αφθονεί σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό – και μάλιστα στις φύτρες του -, φαίνεται πως δρα ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Οι περισσότεροι πιθανόν να έχουμε μια παιδική ανάμνηση, όπου μπαίνουμε στο σπίτι μετά το σχολείο και μυρίζει πολύ περίεργα, μάλλον δυσάρεστα θα έλεγε κανείς. Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο.

Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά. Στις ήδη γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ήρθε να προσθέσει άλλη μία, εξαιρετικά σημαντική οι φύτρες του μπρόκολου εμπεριέχουν μια φυτική ένωση, η οποία συσχετίστηκε με θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης  σε ομαλά επίπεδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο γεύμα είναι θρεπτικό και πλούσιο σε υδατάνθρακες;

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Πρωινό σεξ: Κορυφαίες συμβουλές για ένα δυναμικό ξεκίνημα

Μελιτζάνα: Φυσικός σύμμαχος κατά των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά μπορούμε να καταναλώνουμε ζυμαρικά;

Ζυμαρικά: Η κατανάλωση ζυμαρικών μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να την προσεγγίσετε με μέτρο για να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή.

Οι 5 καλύτερες επιλογές για βραδινό, σύμφωνα με διατροφολόγο 

Απώλεια βάρους: Μια πλούσια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, όπως σπανάκι, ρόκα και ντομάτες, μπορεί να είναι εξαιρετική επιλογή. Προσθέστε ψητό κοτόπουλο, τόνο ή φασόλια για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Βούτυρο ghee: Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη;

Βούτυρο ghee: Το βούτυρο ghee, το παραδοσιακό καθαρισμένο βούτυρο που χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοασιατική κουζίνα, δεν είναι μόνο γνωστό για την πλούσια γεύση του, αλλά και για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πείνα μας;

Αίσθημα πείνας: Η πείνα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, τόσο φυσιολογικούς όσο και ψυχολογικούς. Παρακάτω αναφέρονται οι κυριότεροι παράγοντες

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Ισορροπημένα γεύματα και σνακ για την ενίσχυσή της

Αποκατάσταση από τραυματισμούς: Η διατροφή έχει ζωτική σημασία στην αποκατάσταση από αθλητικούς τραυματισμούς, επηρεάζοντας σημαντικά την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας επούλωσης.

Close Icon