Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο. Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά.


Μια φυτική ένωση που αφθονεί σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό – και μάλιστα στις φύτρες του -, φαίνεται πως δρα ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Οι περισσότεροι πιθανόν να έχουμε μια παιδική ανάμνηση, όπου μπαίνουμε στο σπίτι μετά το σχολείο και μυρίζει πολύ περίεργα, μάλλον δυσάρεστα θα έλεγε κανείς. Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο.

Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά. Στις ήδη γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ήρθε να προσθέσει άλλη μία, εξαιρετικά σημαντική οι φύτρες του μπρόκολου εμπεριέχουν μια φυτική ένωση, η οποία συσχετίστηκε με θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης  σε ομαλά επίπεδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο γεύμα είναι θρεπτικό και πλούσιο σε υδατάνθρακες;

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Πρωινό σεξ: Κορυφαίες συμβουλές για ένα δυναμικό ξεκίνημα

Μελιτζάνα: Φυσικός σύμμαχος κατά των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου;

Αποξηραμένα Φρούτα: Δεν είναι μια μαγική λύση, αλλά η τακτική κατανάλωσή του, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να του προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Φίλη του πεπτικού συστήματος

Φυτική πρωτεΐνη :Η φυτική πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, υποστηρίζοντας την εντερική λειτουργία, ενισχύοντας την πέψη, παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία και μειώνοντας τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων.

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

Χρονοδιατροφή: Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας φέρνει μια νέα προσέγγιση στη διατροφή, δίνοντας έμφαση στη σημασία όχι μόνο της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού, αλλά και του σωστού χρόνου.

Close Icon