Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους

Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο. Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά.

Μια φυτική ένωση που αφθονεί σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό – και μάλιστα στις φύτρες του -, φαίνεται πως δρα ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Οι περισσότεροι πιθανόν να έχουμε μια παιδική ανάμνηση, όπου μπαίνουμε στο σπίτι μετά το σχολείο και μυρίζει πολύ περίεργα, μάλλον δυσάρεστα θα έλεγε κανείς. Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο.


Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά. Στις ήδη γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ήρθε να προσθέσει άλλη μία, εξαιρετικά σημαντική οι φύτρες του μπρόκολου εμπεριέχουν μια φυτική ένωση, η οποία συσχετίστηκε με θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης  σε ομαλά επίπεδα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιο γεύμα είναι θρεπτικό και πλούσιο σε υδατάνθρακες;

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Πρωινό σεξ: Κορυφαίες συμβουλές για ένα δυναμικό ξεκίνημα

Μελιτζάνα: Φυσικός σύμμαχος κατά των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon