ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τι έτρωγαν πραγματικά οι Νεάντερταλ;

Τι έτρωγαν πραγματικά οι Νεάντερταλ;

Ευρήματα από το εσωτερικό και κοντά στις εστίες δείχνουν ότι οι κάτοικοι των σπηλαίων μαγείρευαν το φαγητό τους.

Οι Νεάντερταλ ήξεραν πώς να ελέγχουν τη φωτιά και τη χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν φαγητό. Οι ερευνητές έμαθαν για τις συνήθειες και τη διατροφή τους από τα ίχνη που βρέθηκαν κοντά σε εστίες. Το Plos One μόλις δημοσίευσε μια μελέτη που συνοψίζει είκοσι χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Gruta da Oliveira, ένα σπήλαιο στην κεντρική Πορτογαλία. Η μελέτη αυτή καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: Οι Νεάντερταλ ήταν τόσο έξυπνοι όσο ο Homo sapiens. Ο αρχαιολόγος της UniTrento Ντιέγκο Αντζελούτσι λέει: «Περισσότερο από διαφορετικά είδη, θα μιλούσα για διαφορετικές ανθρώπινες μορφές».

Οι Νεάντερταλ ήξεραν πώς να ελέγχουν τη φωτιά. Ήξεραν:

  • πώς να φτιάχνουν φωτιά και να τη συνεχίζουν,
  • πώς να τη χρησιμοποιούν για μαγείρεμα, θέρμανση και άμυνα,
  • και έδωσαν στη φωτιά μια σημαντική θέση στις σπηλιές όπου ζούσαν.

 

Αυτό προκύπτει από μια διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο έγκριτο περιοδικό PLoSOne. Συγκεντρώνει τα ευρήματα που συλλέχθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξήχθησαν σε ένα σπήλαιο στην κεντρική Πορτογαλία. Για την επιστημονική κοινότητα, η μελέτη επιβεβαιώνει μια θεωρία που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αρχαιολόγων. Η θεωρία αυτή αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους Νεάντερταλ.

Εδώ και καιρό θεωρούνταν κατώτεροι από τον Homo sapiens. Ενώ τώρα θεωρούνται ως η επιβεβαίωση μιας διαφορετικής μορφής του ίδιου είδους, του οποίου η φήμη όσον αφορά την ευφυΐα και τις ικανότητες αξίζει να αποκατασταθεί. Οι επιστήμονες αμφισβητούν τώρα την ανάγκη να συνεχίσουν να θεωρούνται οι Νεάντερταλ και ο Χόμο Σάπιενς ως δύο διαφορετικά είδη και όχι, αντ’ αυτού, ως δύο μορφές του ίδιου είδους.

Το ότι οι Νεάντερταλ μπόρεσαν να φτιάξουν φωτιά για μαγείρεμα, καταδεικνύει την ευφυΐα τους. «Αυτό επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις και τις θεωρίες μας από προηγούμενες μελέτες – εξηγεί ο Diego Angelucci, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Trento και συν-συγγραφέας της μελέτης. Οι Νεάντερταλ ήταν ικανοί για συμβολική σκέψη, μπορούσαν να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά αντικείμενα, ήξεραν πώς να διακοσμούν το σώμα τους χρησιμοποιώντας προσωπικά στολίδια. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έτρωγαν συνήθως μαγειρεμένο φαγητό. Αυτή η ικανότητα επιβεβαιώνει ότι ήταν τόσο επιδέξιοι όσο οι σάπιενς που έζησαν χιλιετίες αργότερα».

Πώς μάθαμε όμως ότι οι Νεάντερταλ ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τη φωτιά;

Υπάρχει μια γενική συμφωνία μεταξύ των αρχαιολόγων ότι ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τη φωτιά. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι να χρησιμοποιείτε τη φωτιά που ξεκινά από φυσικές διαδικασίες, όπως ο κεραυνός, άλλο είναι να την φτιάχνετε, να την ταΐζετε με ξύλα και να τη χρησιμοποιείτε για μαγείρεμα, θέρμανση. Σε αυτή τη μελέτη αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Νεάντερταλ μπορούσαν να κάνουν φωτιά και ότι η φωτιά ήταν κεντρικό στοιχείο στην καθημερινή τους ζωή.

Είκοσι χρόνια ανασκαφών

Το άρθρο τεκμηριώνει και συγκρίνει τα υπολείμματα δομημένων πυρκαγιών που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία: την Gruta de Oliveira στην κεντρική Πορτογαλία, έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους για τη Μέση Παλαιολιθική. Αυτό που είναι τόσο εξαιρετικό σε αυτό το σπήλαιο είναι ότι οι ανασκαφές διεξήχθησαν συστηματικά και με μεγάλη ακρίβεια για περισσότερα από είκοσι χρόνια μεταξύ 1989 και 2012.

Εστίες και υπολείμματα φαγητού

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αυτό που τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων ήταν τα ίχνη εστιών που χτίστηκαν σκόπιμα και χρησιμοποιήθηκαν στο σπήλαιο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν καμιά δεκαριά εστίες σε διάφορα στρωματογραφικά επίπεδα σε ανασκαφικό χώρο περίπου 30 τετραγωνικών μέτρων και βάθους 6 μέτρων. Οι αδιαμφισβήτητες κυκλικές κατασκευές που έμοιαζαν με λεκάνη ήταν γεμάτες με υπολείμματα.

Ευρήματα από το εσωτερικό και κοντά στις εστίες δείχνουν ότι οι κάτοικοι των σπηλαίων μαγείρευαν το φαγητό τους: «Βρήκαμε καμένα κόκαλα, καμένα ξύλα και υπολείμματα στάχτης. Και ο βράχος από κάτω – συνεχίζει ο Angelucci – έχει κοκκινίσει από τη ζέστη: αυτό είναι κρίσιμη λεπτομέρεια γιατί μας λέει ότι η δομή είναι σε πρωταρχική θέση. Και ήταν πάντα εκεί. Η φωτιά είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο στην καθημερινότητά τους. Κάνει τον χώρο άνετο και βοηθά στην κοινωνικοποίηση. Δίνει πίσω αυτή τη βασική ιδέα του «σπιτιού» που ίσως θα μπορούσε να ισχύει και για αυτούς».

Μια ποικίλη διατροφή – Τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ;

«Μπορέσαμε να μάθουμε τι έτρωγαν και ακόμη και τις μαγειρικές τεχνικές που χρησιμοποιούσαν. Βρήκαμε τα υπολείμματα και τα καμένα κόκαλα από μαγειρεμένες κατσίκες, ελάφια, άλογα, αύρες (εξαφανισμένοι ταύροι), ρινόκερους, χελώνες, που πιθανότατα ήταν τοποθετημένα στο καβούκι τους. Το κρέας ήταν στο μενού σε αυτό το σπήλαιο της ενδοχώρας.

Αλλά σε άλλες ανασκαφές σε σπηλιές με θέα στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα κοντά στην Καρχηδόνα (Ισπανία), βρέθηκαν υπολείμματα ψαριών, μυδιών και μαλακίων, ακόμη και ψημένο κουκουνάρι. είχε ήδη αποδείξει το 2020 σε άλλη εργασία που εμφανίστηκε στο Science ότι οι Νεάντερταλ είχαν ποικίλη διατροφή, αλλά οι πορτογαλικές ανασκαφές επιβεβαίωσαν περαιτέρω ότι χρησιμοποιούσαν φωτιά για να μαγειρέψουν φαγητό».

Παρά τις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πώς οι Νεάντερταλ άναψαν φωτιά. “Ίσως έκαναν όπως στη νεολιθική εποχή, χτυπώντας πέτρες από πυριτόλιθο σε έναν άλλο βράχο για να ρίξουν σπινθήρες σε ένα πέτρωμα, όπως μια ξηρή φωλιά για παράδειγμα. Αυτή είναι μια προϊστορική τεχνική που ανακαλύφθηκε μελετώντας τον Ötzi, τον άνθρωπο του πάγου. δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο γι’ αυτό”.

Η ανασκαφή μιας σειράς στρωμάτων που καλύπτουν 30.000 χρόνια, ωστόσο, έδωσε στους αρχαιολόγους την ευκαιρία να συγκρίνουν τα δεδομένα με άλλες τοποθεσίες στην ίδια περιοχή που χρονολογούνται από την Ανώτερη Παλαιολιθική και αφορούν μια πιο πρόσφατη περίοδο, όπου ο Homo Sapiens επιβεβαιώθηκε στην περιοχή. “Δεν βρήκαμε διαφορά: ζούσαν στις σπηλιές με παρόμοιους τρόπους. Οι δεξιότητές τους είναι επίσης σημάδι ευφυΐας. Δεν ανήκαν σε διαφορετικά είδη, θα έλεγα ότι ήταν διαφορετικές ανθρώπινες μορφές.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κινόα έχει πέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από τον σολομό

Πώς τα μήλα βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη;

8 χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

Φτιάξτε αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα με σέλινο και μαύρο αλάτι για το ουρικό οξύ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Πώς και από ποιον εφευρέθηκε ο καφές;

H αρχή του καφέ: Η προέλευση του καφέ είναι γεμάτη μύθους και ιστορία, με τον πιο δημοφιλή θρύλο να αποδίδει την ανακάλυψή του σε έναν Αιθίοπα κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα.