Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ταχίνι: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).


Το ταχίνι είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από αλεσμένο σουσάμι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Όταν καταναλώνετε ταχίνι, το σώμα σας βιώνει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις.

Αρχικά, το ταχίνι είναι πηγή υψηλής ποιότητας φυτικών πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών, καθώς και για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών. Η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες, ειδικά σε χορτοφάγους και vegans.

Το ταχίνι είναι επίσης πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Επιπλέον, τα λιπαρά αυτά υποστηρίζουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K.

Επίσης, το ταχίνι περιέχει πλήθος βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι κρίσιμο για την υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και σε σίδηρο, που είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι το μαγνήσιο, το φώσφορο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B.

Η κατανάλωση ταχινιού μπορεί επίσης να έχει θετικές επιδράσεις στην πέψη. Περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στην αίσθηση του κορεσμού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η σησαμίνη και η σησαμολίνη, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Συνοψίζοντας, η κατανάλωση ταχινιού προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία, από την ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας μέχρι την υποστήριξη της πέψης και τη διαχείριση του βάρους. Είναι μια θρεπτική επιλογή που μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλές συνταγές και διατροφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Τα οφέλη για την υγεία του βασιλικού πολτού

Πώς να φτιάξετε σιρόπι καραμέλας εύκολα στο σπίτι

Καραμελωμένα Popcorn εύκολα και γρήγορα στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ευεργετική κανέλα – Πώς ωφελεί την υγεία μας 

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της «κακής» χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (της «καλής» χοληστερόλης).

Συνταγή για γαλλική κρεμμυδόσουπα 

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα κλασικό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του καραμελωμένου κρεμμυδιού με τη ζεστασιά ενός αρωματικού ζωμού. Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή της και γεμάτη γεύση.

Μια εξαιρετική επιλογή χωρίς πολλή ζάχαρη

Κέικ χουρμά: Αυτό το κέικ χουρμάς είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα φυσικά γλυκά χωρίς πολλή ζάχαρη. Είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστεί και είναι γεμάτο με γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Φυσική θεραπεία για τον παιδικό βήχα

Γάλα με μέλι: Εκτός από την άνεση που παρέχει, προάγει τη γενική υγεία των παιδιών και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Close Icon