Συνταγές

Κλασικό Ιταλικό Πιάτο: Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα

Κλασικό Ιταλικό Πιάτο: Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και το ψήνετε επί 45΄ στους 180ºC ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω. Το βγάζετε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 20΄ πριν το κόψετε και το σερβίρετε για να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, ώστε να κόβεται χωρίς να διαλυθεί, αλλά και να είναι στο μάξιμουμ της νοστιμιάς.

Κλασικό Ιταλικό Πιάτο: Τα λαζάνια με μελιτζάνες είναι μια κλασική Ιταλική συνταγή που συνήθως συμπληρώνεται από ένα λευκό τυρί, είτε μοτσαρέλα , είτε ρικότα (ανθότυρο στα καθ’ ημάς). Ο συνολικός συνδυασμός βασικών γεύσεων είναι δηλαδή λαζάνια, μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας, τυριά (λευκά και τριμμένα κίτρινα, κυρίως παρμεζάνα) και μπεσαμέλ για να δέσει το σύνολο και να γίνει λαχταριστό στον φούρνο.

Εγώ πάντως βρίσκω τον συνδυασμό μελιτζάνας με τα δύο κλασικά ιταλικά λευκά τυριά, Μοτσαρέλα ή Ρικότα, ελαφρά μη ισορροπημένο. Αισθάνομαι πως και τα δυο αυτά τυριά, που κατά τα άλλα τα αγαπώ σε άλλους συνδυασμούς, δεν έχουν την ένταση που απαιτείται για να κοντράρουν τον πληθωρικό χαρακτήρα της μελιτζάνας. Είναι πολύ απαλά γευστικά και έτσι χάνονται στον συνδυασμό.

Έτσι, μέσα απ’ την βιωματική σχέση με την Ελληνική κουζίνα, ήρθε η απλή ιδέα της χρήσης φέτας, σαν ιδανικό γευστικό αντίβαρο στη μελιτζάνα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μάλλον μια εύκολη συνταγή, αν δεν βαριέστε να ξεπετάξετε μια μπεσαμέλ σε 10΄ λεπτά, που θα απαιτήσει συνολικά μισή ώρα προετοιμασίας από σας και περί τα 45΄ στο φούρνο. Πολύ καλοκαιρινή λόγω μελιτζάνας, αλλά ταιριάζει και σε κάθε άλλη εποχή, όντας μια ιδανική και εύκολη λύση για βετζετέριαν λαζάνια με ιδιαίτερη νοστιμιά.

Υλικά για 6-8 ατομα (ταψί 36εκ.)

500 γρ. λαζάνια

3 μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες

400 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια

2 Χ 400 γρ. σάλτσα ντομάτας Napoletana

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

150 ml. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για την Μπεσαμέλ:

75 γρ. βούτυρο

75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λτ. γάλα πλήρες

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, την φέτα σε κομματάκια και ψιλοκόβετε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.

  1. Ψήνετε τις μελιτζάνες:

Σε σχαροτήγανο που βάζετε στο μάτι με υψηλή ένταση, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (περίπου 40 ml) και τοποθετείτε μια δόση απ’ τις μελιτζάνες, μόλις κάψει το λάδι. Αυτές άμεσα θα ρουφήξουν όλο το λάδι απ’ την κάτω πλευρά. Τις αφήνετε για περίπου 2 λεπτά να κάνουν ραβδώσεις και τις γυρνάτε για άλλα 2 λεπτά απ’ την άλλη πλευρά. Μόλις μαραθούν κάπως τις αφαιρείτε. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με την επόμενη δόση. Θα χρειαστούν περίπου 4 δόσεις ανάλογα με το σχαροτήγανό σας.

Στη συνέχεια κόβετε με το μαχαίρι τις ψημένες μελιτζάνες σε μικρότερα κομμάτια και τις αλατίζετε με 1.5 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι. Τις αφήνετε σε ένα μπολ για να μπουν στη γέμιση.

  1. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:

Ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να βράσει. Σε κατσαρόλα σε μεσαία ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατώνετε με το σύρμα για να δημιουργηθεί το roux (ρου), το κολλώδες μίγμα τους. Στη συνέχεια αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά λίγο γάλα μέσα στο ρου, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Καθώς προσθέτετε γάλα, το κολλώδες μίγμα γίνεται λιγότερο πηχτό και αφού έχετε ρίξει περίπου το μισό γάλα το δουλεύετε με το σύρμα έντονα ώστε να μην έχει σβόλους. Προσθέτετε μετά όλο το υπόλοιπο γάλα , δουλεύοντάς το με το σύρμα χαλαρά και καθώς αρχίζει να πήζει, προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι σωστό σε αλατοπίπερο και προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα. Το δουλεύετε μαζί για 1 λεπτό και στην συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα απ’ το μάτι.

  1. Ετοιμάζετε τα λαζάνια:

Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC πάνω/κάτω.

Σε ταψί βάζετε στον πάτο λίγη απ’ τη σάλτσα ντομάτας Napoletana για να είναι υγρός ο πάτος και να μην κολλήσουν τα λαζάνια στο ψήσιμο. Πάνω της ξεκινάτε την πρώτη στρώση με λαζάνια. Αν χρειαστεί στις άκρες κόβετε λαζάνια να καλύψουν όλον τον πάτο. Πάνω στα λαζάνια θα βάλετε το 1/3 απ’ τις μελιτζάνες ακανόνιστα. Θα σκορπίσετε το 1/3 απ’ τη φέτα πάνω και ανάμεσά τους και στη συνέχεια περίπου τα 2/3 απ’ τη μία συσκευασία σάλτσας Napoletana. Από πάνω βάζετε το 1/3 απ’ το μίγμα δυόσμου-μαϊντανού και τελειώνετε την στρώση με 2-3 κουταλιές απ’ την μπεσαμέλ που κύριο στόχο έχει να συνδέσει τις στρώσεις των λαζανιών στο ψήσιμο.

Επαναλαμβάνετε την ίδια ακριβώς διαδικασία για άλλες δυο στρώσεις, ήτοι 3 συνολικά στρώσεις με γέμιση. Πάνω απ’ την τρίτη στρώση θα ξανατοποθετήσετε λαζάνια, φτάνοντας δηλαδή τις 4 στρώσεις λαζανιών. Τέλος, πάνω απ’ την τελευταία στρώση λαζανιών, θα απλώσετε όλη την μπεσαμέλ προσπαθώντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια.

Τέλος, πάνω απ’ την μπεσαμέλ ρίχνετε λίγο πιπέρι και ελάχιστο ακόμη μοσχοκάρυδο.

  1. Ψήνετε τα λαζάνια:

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και το ψήνετε επί 45΄ στους 180ºC ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω. Το βγάζετε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 20΄ πριν το κόψετε και το σερβίρετε για να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, ώστε να κόβεται χωρίς να διαλυθεί, αλλά και να είναι στο μάξιμουμ της νοστιμιάς.

Σερβίρισμα:

Με μαχαίρι και σπάτουλα βγάζετε κομμάτια απ’ το ταψί στα πιάτα. Μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λαζάνια με κολοκυθάκια και μελιτζάνα

Κλασική Ιταλική συνταγή για λαζάνια

Συνταγή της ημέρας: Λαζάνια με λαχανικά και στρώσεις τυριών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τόνος τατάκι ψημένος σε σουσάμια, αλά Ελληνικά

Πολύ εύκολη συνταγή, θα σας πάρει λίγα λεπτά προετοιμασία, μισή ώρα μαρινάρισμα και 4-5 λεπτά ψήσιμο.  Φροντίστε τα φιλέτα τόνου σας να μην είναι ούτε πολύ λεπτοκομμένα, ούτε υπερβολικά χοντρά, αλλά περίπου στο 1 εκ. πάχος.

Ριζότο με σουπιές και το μελάνι τους

Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο, ρίχνοντας σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό θαλασσινών (1-2 κουτάλες της σούπας τη φορά). Η διαδικασία θα κρατήσει από 20 λεπτά έως μισή ώρα. Αλατοπιπερώνουμε.

Ζεστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Προσθέτουμε το μπρόκολο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το τσένταρ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ζεστά.

Πιάτο με θαλασσινή αύρα το κριθαρότο γαρίδας

Τα τρία βασικά θέματα που διαπίστωσα σ’ αυτές τις συνταγές, ήταν ο ατυχής μαγειρικός χειρισμός της γαρίδας, η υπερβολή στοιχείων στη σύνθεση και η αδυναμία να εξηγήσουν τη διαδικασία του κριθαρότου επαρκώς, ώστε να διαφοροποιηθεί πλήρως απ’ τη λογική του φτιάχνουμε ένα κριθαράκι, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο να εξηγήσω στα τρία αυτά θέματα την άποψή μου  

Ιταλική γεύση ζυμαρικών όταν ο χρόνος μας πιέζει

Γιατί οι Ιταλοί, έχουν μεν παραδοσιακές συνταγές που είναι ήδη τεχνικά και γευστικά τέλειες, αλλά κυρίως, έχουν την γευστική παιδεία και ωριμότητα να αναγνωρίζουν ότι η πρόσθεση στη μαγειρική, συνήθως αφαιρεί απ’ τη σαφήνεια των γεύσεων.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Σνακ για τους μικρούς μαθητές που δεν αγαπούν τα όσπρια

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.