Διατροφή

Σπατάλη τροφίμων: Αντιμετώπιση της μάστιγας της σύγχρονης ζωής

Σπατάλη τροφίμων: Αντιμετώπιση της μάστιγας της σύγχρονης ζωής

Ένα μεγάλο ποσοστό (44 τοις εκατό) δήλωσε ότι θα ήθελε να προσπαθήσει να αγοράσει αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να ταΐσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, και τίποτα περισσότερο.

Σπατάλη τροφίμων: Με τις οικονομικές πιέσεις να αυξάνονται για όσους βρίσκονται σε χώρες υψηλού εισοδήματος και στο πλαίσιο των παγκόσμιων επιπέδων φτώχειας που παραμένουν αμείωτα, η σπατάλη τροφίμων δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα. Η υπερβολική κατανάλωση έχει επίσης και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, απαιτώντας άσκοπη μεταφορά τροφίμων σε διάφορες χώρες. Τα σπαταλημένα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, και τελικά στη χωματερή, παράγουν επίσης μεθάνιο—ένα αέριο του θερμοκηπίου.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, μια έρευνα έδειξε ότι ένα τυπικό νοικοκυριό πετάει αρκετά υπολείμματα για να ταΐσει επιπλέον πέντε άτομα κάθε εβδομάδα.

Μια πανεθνική μελέτη εξέτασε τη σπατάλη του γεύματος και αποκάλυψε ότι, παρά την κρίση κόστους ζωής, κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά απορρίπτουν το ισοδύναμο των 260 πιάτων μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου τον χρόνο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23 τοις εκατό) των νοικοκυριών παραδέχτηκε ότι συνήθως μαγειρεύει πάρα πολύ τα γεύματα, με το 25 τοις εκατό να ισχυρίζεται ότι διατηρούν τα υπολείμματα στο ψυγείο για λίγο, αλλά αναπόφευκτα καταλήγουν να τα πετούν στον κάδο απορριμμάτων.

Η μελέτη προέρχεται από μια εταιρεία που ονομάζεται HelloFresh Gardens (ένα νέο κοινοτικό έργο) που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει μια συλλογή από αναπτυσσόμενους χώρους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, εκτός από τις μερίδες των υπολειμμάτων, κατά τη διάρκεια ενός μέσου μήνα, οι άνθρωποι θα απορρίψουν το ισοδύναμο ενός τυριού, τέσσερα σακουλάκια σαλάτα, τέσσερα πράσα, ένα ολόκληρο αγγούρι και τέσσερις φέτες τοστ.

Επιπλέον, ένα λίτρο γάλα θα χυθεί στον νεροχύτη, ενώ θα τσακιστούν επίσης τέσσερα καρότα, τέσσερα λουκάνικα, δύο κουτιά γιαούρτι και δύο κατσαρόλες χούμους.

Ωστόσο, σχεδόν τα μισά νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα (44 τοις εκατό) αισθάνονται ένοχα που πέταξαν τέλεια καλό φαγητό. Ένας λόγος για να απορρίπτουμε τόσα πολλά είναι η μνήμη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο (21 τοις εκατό) είπε ότι μερικές φορές συναντούν υπολείμματα στο ψυγείο τους που ξέχασαν εντελώς ότι ήταν εκεί.

Ένας άλλος λόγος είναι η υπερβολική αγορά εκ των προτέρων.

Εδώ, πάνω από το ένα τρίτο (35 τοις εκατό) παραδέχτηκε ότι δυσκολεύονται να περάσουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά τους πριν αρχίσουν να μουχλιάζουν, ενώ το 26 τοις εκατό δεν εξαντλούν τα τρόφιμα πριν από τη χρήση μέχρι την ημερομηνία, οπότε τα πετούν.

Παρά τα κακά στοιχεία απόρριψης, η σημασία της χρήσης των τροφίμων είναι υψηλή στη συνείδηση ​​του κοινού.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα στα δύο νοικοκυριά (49 τοις εκατό) αισθάνεται περισσότερο προβληματισμένο σχετικά με το θέμα της σπατάλης τροφίμων από ποτέ. Για να προστεθεί σε αυτό, το 34 τοις εκατό επιμένουν ότι θέλουν να είναι πιο βιώσιμοι, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς να προχωρήσουν.

Ένα μεγάλο ποσοστό (44 τοις εκατό) δήλωσε ότι θα ήθελε να προσπαθήσει να αγοράσει αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να ταΐσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, και τίποτα περισσότερο.

Ταυτόχρονα, το 49 τοις εκατό θεώρησε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής τις τελευταίες ημέρες της διοίκησης του Johnson δημιουργεί μια μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά τη λήψη βιώσιμων διατροφικών επιλογών.

Συζητώντας αυτά τα αποτελέσματα, ο Laurent Guilleman, Διευθύνων Σύμβουλος της HelloFresh UK, λέει στην Digital Journal: «Η νέα μας έρευνα αποκαλύπτει την έντονη πραγματικότητα του προβλήματος των απορριμμάτων τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα καθώς οι καταναλωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής κάνοντας βιώσιμες επιλογές. Τα προσεκτικά προετοιμασμένα συστατικά μειώνουν δραματικά τη σπατάλη τροφίμων.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολύτιμη δωρεά στο Άσυλο Ανιάτων από την Τράπεζα Τροφίμων

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

Το 48% του πληθυσμού παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι, υπέρβαροι ή λιποβαρείς

Πως θα διατηρήσετε τα τρόφιμά σας χωρίς να αλλοιωθούν

Πόσο αντέχουν τα κρέατα στην κατάψυξη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καρπούζι για διαβητικούς.......καλό ή κακό;

Καρπούζι ζάχαρο: Χωρίς αμφιβολία, το καρπούζι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό.