Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 

Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αλλά η γνώση του σωστού συνδυασμού είναι σημαντική για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα smoothies. Η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορεί να επηρεάσει την αποβολή των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα smoothie μπανάνας και βατόμουρου μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προσθήκη μιας μπανάνας στα smoothies φρούτων μπορεί να μειώσει το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie καθώς και την απορρόφησή της στον οργανισμό.

Η μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, διαπίστωσε ότι η πολυφαινολοξειδάση (PPO), ένα ένζυμο που βρίσκεται στην μπανάνα και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, επηρεάζει τα επίπεδα των φλαβανολών στα smoothies που απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο (κοινά συστατικά smoothie) και είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία. Η οξείδωση πολυφαινόλης βρίσκεται επίσης στα μήλα και τα μούρα, αλλά σε μικρή ποσότητα. Αφού κόψετε σε φέτες ένα μήλο ή ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει όταν η οξείδωση πολυφαινόλης που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα εκτίθεται στον αέρα.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πώς η κατανάλωση smoothies που παρασκευάζονται με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρεάζει την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση από τον οργανισμό. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν το smoothie μπανάνας, το οποίο έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα (τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO). Οι συμμετέχοντες πήραν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης μαζί με τα δείγματα smoothie.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani δήλωσε ότι η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μπορεί να μειώσει γρήγορα το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα. Αυτό δείχνει ότι ο συνδυασμός ορισμένων συστατικών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα. Αν σας αρέσουν τα smoothies με μπανάνες, μην τα συνδυάσετε με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, είπαν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη φρούτων με υψηλή δραστηριότητα PPO (όπως η μπανάνα) με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη (μούρα, σταφύλια και κακάο) σε smoothies μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτιστοποιώντας τα Smoothies φρούτων για μέγιστα οφέλη για την υγεία

Μπορείτε να απολαμβάνετε τα μούρα καθημερινά;

Ποια φρούτα έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες;

Smoothie με μπανάνα, ταχίνι, κάρδαμο και χουρμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ποτά με αλκοόλ αυξάνουν το βάρος;

Βάρος αλκοόλ: Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, είναι σημαντικό να προσέχετε πόσο αλκοόλ πίνετε. Επιλέξτε ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και περιορίστε την κατανάλωσή σας.

Γκρέιπφρουτ: Σύμμαχος ή κίνδυνος για τους διαβητικούς;

Γκρέιπφρουτ: Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της διατροφής και των επιλογών τροφίμων. Εάν κάποιος έχει διαβήτη, το γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι ένα από τα φρούτα που τον ενδιαφέρει.

Σταφίδες: Τα οφέλη και τα σημεία που πρέπει να προσέξετε

Οι σταφίδες περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, όπως βιταμίνη B, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειας και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Δείκτης Nutri-Score: Πώς τα τρόφιμα με χαμηλό σκορ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων

Δείκτης Nutri-Score: Ο δείκτης Nutri-Score, μια ετικέτα που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών τροφίμων και αξιολογεί τη θρεπτική τους ποιότητα, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σημαντικοί λόγοι για να καταναλώνετε μαϊντανό κάθε μέρα

Μαϊντανος οφέλη: Ο μαϊντανός είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται για την προσθήκη γεύσης και φρεσκάδας σε πολλά πιάτα. Ωστόσο, οι ωφέλειές του για την υγεία είναι εξαιρετικά σημαντικές

Το μυστικό για πεπτική και εγκεφαλική υγεία;

Μέλι στο γιαούρτι: Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την πέψη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μέλι και το γιαούρτι, και οι δύο ξεχωριστά, έχουν αναγνωριστεί για τις υγιεινές τους ιδιότητες,

Close Icon