Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Το smoothie μπανάνας και βατόμουρου είναι ένας κακός συνδυασμός!

Smoothies φρούτα: Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 


Τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή πρωινού και ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αλλά η γνώση του σωστού συνδυασμού είναι σημαντική για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τα smoothies. Η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορεί να επηρεάσει την αποβολή των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα smoothie μπανάνας και βατόμουρου μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προσθήκη μιας μπανάνας στα smoothies φρούτων μπορεί να μειώσει το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie καθώς και την απορρόφησή της στον οργανισμό.

Η μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, διαπίστωσε ότι η πολυφαινολοξειδάση (PPO), ένα ένζυμο που βρίσκεται στην μπανάνα και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, επηρεάζει τα επίπεδα των φλαβανολών στα smoothies που απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο (κοινά συστατικά smoothie) και είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία. Η οξείδωση πολυφαινόλης βρίσκεται επίσης στα μήλα και τα μούρα, αλλά σε μικρή ποσότητα. Αφού κόψετε σε φέτες ένα μήλο ή ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει όταν η οξείδωση πολυφαινόλης που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα εκτίθεται στον αέρα.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πώς η κατανάλωση smoothies που παρασκευάζονται με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρεάζει την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση από τον οργανισμό. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν το smoothie μπανάνας, το οποίο έχει φυσικά υψηλή δραστηριότητα PPO, είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν ένα smoothie φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα (τα οποία έχουν φυσικά χαμηλή δραστηριότητα PPO). Οι συμμετέχοντες πήραν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης μαζί με τα δείγματα smoothie.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani δήλωσε ότι η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μπορεί να μειώσει γρήγορα το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα. Αυτό δείχνει ότι ο συνδυασμός ορισμένων συστατικών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα. Αν σας αρέσουν τα smoothies με μπανάνες, μην τα συνδυάσετε με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, είπαν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η ανάμειξη φρούτων με υψηλή δραστηριότητα PPO (όπως η μπανάνα) με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη (μούρα, σταφύλια και κακάο) σε smoothies μπορεί να είναι ένας κακός συνδυασμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτιστοποιώντας τα Smoothies φρούτων για μέγιστα οφέλη για την υγεία

Μπορείτε να απολαμβάνετε τα μούρα καθημερινά;

Ποια φρούτα έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες;

Smoothie με μπανάνα, ταχίνι, κάρδαμο και χουρμάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια εξαιρετική επιλογή χωρίς πολλή ζάχαρη

Κέικ χουρμά: Αυτό το κέικ χουρμάς είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα φυσικά γλυκά χωρίς πολλή ζάχαρη. Είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστεί και είναι γεμάτο με γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Φυσική θεραπεία για τον παιδικό βήχα

Γάλα με μέλι: Εκτός από την άνεση που παρέχει, προάγει τη γενική υγεία των παιδιών και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Γιατί ο καφές μου προκαλεί ναυτία;

Καφές Ναυτία: Η καφεΐνη είναι μια ουσία που πολλοί από εμάς καταναλώνουμε καθημερινά, κυρίως μέσω του καφέ, για να ενισχύσουμε την ενέργεια και την εγρήγορση. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ

Πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ράμεν;

Ράμεν: Η προετοιμασία του στο σπίτι μπορεί να γίνει μια δημιουργική διαδικασία που σας φέρνει πιο κοντά στην ιαπωνική κουλτούρα. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας μπολ ράμεν και απολαύστε το με φίλους ή οικογένεια!

Close Icon