Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Sandwich: Η αμερικανική δίαιτα έχει πρόβλημα με τα σάντουιτς

Sandwich: Η αμερικανική δίαιτα έχει πρόβλημα με τα σάντουιτς

Sandwich: Το αγαπημένο μεσημεριανό γεύμα των Αμερικανών είναι μια «βόμβα για την καρδιά» από αλάτι, συντηρητικά και ζάχαρη. Αλλά οι γιατροί λένε ότι υπάρχει τρόπος να φτιάξεις ένα πιο υγιεινό σάντουιτς.


Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, σύμφωνα με στοιχεία της κυβερνητικής έρευνας. Τα σάντουιτς – τα οποία σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί τρώνε κάθε μέρα – είναι ο κύριος ένοχος. Διατροφολόγοι, γιατροί και υπάλληλοι δημόσιας υγείας προσπαθούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν τα σάντουιτς τους πιο υγιεινά, πιστεύοντας ότι ακόμη και απλές αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.

Τα σάντουιτς είναι η νούμερο ένα πηγή νατρίου και κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου και το 19% των ημερήσιων θερμίδων κορεσμένων λιπαρών, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων ομοσπονδιακής έρευνας. Τα σάντουιτς συνεισφέρουν στο 7% των καθημερινών προστιθέμενων σακχάρων, το ίδιο ποσοστό με τα δημητριακά και τις μπάρες πρωινού. «Το τυπικό σάντουιτς με επεξεργασμένο κρέας και τυρί, τρώτε κυριολεκτικά μια βόμβα καρδιάς», λέει ο Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής διατροφής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts.

Η περίσσεια νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι άνθρωποι τρώνε επίσης σχεδόν 100 θερμίδες επιπλέον τις ημέρες που τρώνε σάντουιτς, σύμφωνα με δεδομένα ομοσπονδιακής έρευνας που αναλύθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Urbana-Champaign. Τα σάντουιτς είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα γεύματα. Οι Αμερικάνοι που έχουν περιοριστεί στο χρόνο αναζητούν σάντουιτς επειδή είναι νόστιμα, φορητά, συχνά φθηνά και πανταχού παρόντα, κυριαρχούν στα μενού των φαστ φουντ, των εταιρικών καφετεριών και των σχολικών μεσημεριανών.

«Οι Αμερικανοί τρώνε τόσο πολύ από τα γεύματά τους χωρίς να κάθονται σε ένα τραπέζι. Τρώνε στα αυτοκίνητά τους ή στο γραφείο τους, οπότε τα σάντουιτς είναι εύκολα», λέει η Έρικα Κέννεϊ, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής για τη δημόσια υγεία στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε σάντουιτς, λένε οι διατροφολόγοι. Αλλά μπορείτε να τα κάνετε πιο υγιεινά, με πιο θρεπτικά ψωμιά και γέμιση. Τα σάντουιτς μας δεν ήταν πάντα τόσο άσχημα για εμάς. Τα σάντουιτς έχουν γίνει λιγότερο υγιεινά τα τελευταία 40 χρόνια, λέει ο Δρ Mozaffarian. Οι ένοχοι περιλαμβάνουν:

  • τα εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά στο ψωμί,
  • και την ώθηση με χαμηλά λιπαρά που απογειώθηκε τη δεκαετία του 1980, η οποία τώρα οι διατροφολόγοι λένε ότι οδήγησε στην κατανάλωση περισσότερων αλλαντικών που διατίθενται στο εμπόριο ως χαμηλών λιπαρών.

Το μέγεθος των σάντουιτς -και η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες- έχει επίσης αυξηθεί. Ένα τυπικό σάντουιτς γαλοπούλας τη δεκαετία του 1980 περιείχε περίπου 320 θερμίδες, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένα σάντουιτς γαλοπούλας περιείχε περίπου 820 θερμίδες.

Αλλάξτε το ψωμί σας

Το πρόβλημα με τα σάντουιτς ξεκινά από το ψωμί, λένε οι ερευνητές. Το κλασικό λευκό ψωμί, το υποβρύχιο ψωμάκι ή η γαλλική μπαγκέτα είναι κυρίως υδατάνθρακες σε μορφή λευκού αλεύρου υψηλής επεξεργασίας. «Μετατρέπεται σε ζάχαρη μόλις χτυπήσει τη γλώσσα σου», λέει ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Η βιασύνη του σακχάρου προκαλεί αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια αιχμές ινσουλίνης για να αντισταθμίσει. Στη συνέχεια, η γλυκόζη στο αίμα πέφτει, με αποτέλεσμα να πεινάτε ξανά γρήγορα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πολλών υδατανθράκων υψηλής επεξεργασίας με την πάροδο του χρόνου συμβάλλει στην αύξηση βάρους και στον διαβήτη. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, λέει η Christina A. Roberto, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής υγείας στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της επεξεργασίας των υδατανθράκων για την πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους περισσότερο, λέει ο Δρ Roberto.

Αναζητήστε ψωμί από 100% σιτάρι ολικής αλέσεως ή δημητριακά ολικής αλέσεως, προτείνει ο Dr. Rimm. Οι ορατοί κόκκοι και οι σπόροι είναι επίσης καλοί, καθώς αυτό σηματοδοτεί λιγότερη επεξεργασία και περισσότερες φυτικές ίνες. Ελέγξτε την ετικέτα για πρόσθετα σάκχαρα και περιεκτικότητα σε νάτριο, ιδανικά λιγότερο από 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά φέτα, λέει ο Δρ Rimm. Το ψωμί σε λεπτές φέτες είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να κόψετε το νάτριο και τις θερμίδες στο σάντουιτς σας χωρίς να καταφύγετε στο περιτύλιγμα του μαρουλιού, ένα συχνά προτεινόμενο κόλπο για όσους κάνουν δίαιτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Καταπληκτικό εύκολο ντιπ από αβοκάντο

Σταματήστε το αλάτι: 5 τρόποι για να μειώσετε το νάτριο και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας

Τρόφιμα που μπορείτε ακόμα να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης

Περιορισμοί στη ζάχαρη και το νάτριο για 1η φορά για τους μαθητές των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon