Διατροφή

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη σε σκόνη κάνει καλό στην υγεία;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη σε σκόνη κάνει καλό στην υγεία;

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς ζάχαρη είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με λίγες θερμίδες, η οποία είναι ένα κρίσιμο μακροθρεπτικό συστατικό.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια σκόνη που παράγεται με την εξαγωγή των γαλακτοκομικών πρωτεϊνών από αυτό το υγρό και τη μετατροπή τους σε μια πιο φορητή μορφή. Ως αποτέλεσμα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά στη διατήρηση ορισμένων από τα οφέλη του γάλακτος για την υγεία που διαφορετικά θα χάνονταν κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού.

Οφέλη για την υγεία

Τα μακροθρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος παρέχουν μερικά εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς ζάχαρη είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με λίγες θερμίδες, η οποία είναι ένα κρίσιμο μακροθρεπτικό συστατικό. Η πρωτεΐνη βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των οστών, των μυών, των μαλλιών και των οργάνων. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία όπως:

Αυξημένη Μυϊκή Ανάπτυξη

Η μυϊκή μάζα είναι ένας σημαντικός δείκτης της γενικής υγείας. Είτε θέλετε να διατηρήσετε είτε να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, η πρωτεΐνη είναι κρίσιμη για τη διαδικασία. Η πρωτεΐνη παρέχει τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου μυϊκού ιστού και τη δημιουργία νέων μυών. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει αποδειχθεί ότι προάγει τους υγιείς μύες πιο αποτελεσματικά από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων από μια σειρά χρόνιων παθήσεων μειώνοντας τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά από πιθανά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η αρθρίτιδα. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεικτών χρόνιας φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Τέλος, οι πρώτες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας σε ένα υγιές εύρος μπορεί να προσφέρει σοβαρά οφέλη για την υγεία.

Ρίσκο υγείας

Αν και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και συμπληρώνει τη συνολική λειτουργία του σώματός σας, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος ενέχει κάποιο κίνδυνο.

Επειδή η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα κοινό μακροθρεπτικό συστατικό, είναι δύσκολο να καταναλωθεί υπερβολικά. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε ορισμένες καταστάσεις υγείας, είναι πιθανό να έχετε αρνητικές παρενέργειες από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργίες στα γαλακτοκομικά

Επειδή η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λαμβάνεται από γαλακτοκομικά, περιέχει λακτόζη σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, ναυτία και κράμπες στο στομάχι μετά την κατανάλωση συμπυκνώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Ωστόσο, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πιο εκλεπτυσμένη και μπορεί να μην προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Οι περισσότερες αλλεργίες στα γαλακτοκομικά συνδέονται με τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελείται από πολύ λίγες αλλά πρωτεΐνες γάλακτος, επομένως είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Εάν δεν είστε σίγουροι αν έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ή αλλεργία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί να επηρεάσει τη Νεφρική Νόσο

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι απίθανο να επηρεάσουν τα νεφρά των ατόμων χωρίς νεφρική νόσο. Ωστόσο, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εσωτερική πίεση στα νεφρά που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες σε άτομα με νεφρική νόσο. Εάν έχετε νεφρική νόσο ή μειωμένη νεφρική λειτουργία, μην συμπληρώνετε τη διατροφή σας με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ποσότητες και δοσολογία

Η συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) για την πρωτεΐνη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ή 0,26 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά. Για παράδειγμα, εάν ζυγίζετε 150 λίβρες, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου 55 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να προστεθεί σε μια ποικιλία τροφών. Προστίθεται εύκολα σε smoothies, κατσαρόλες, σέικ και σάλτσες. Μπορείτε επίσης να πάρετε πρωτεΐνη ορού γάλακτος καταναλώνοντας περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα αντί να την καταναλώνετε ως συμπλήρωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι απαραίτητη η χοληστερόλη για το αίμα μας;

Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Εύκολες μπάλες από φυστικοβούτυρο γεμάτες ενέργεια

Φτιάξτε μία υγιεινή και νόστιμη κοτόπιτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.