Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Διατροφή: Έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των επεξεργασμένων τροφίμων στην Αμερική

Διατροφή: Περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά συσκευασμένα προϊόντα τροφίμων και ποτών που αγοράστηκαν από νοικοκυριά στις ΗΠΑ περιείχαν τρία ή περισσότερα πρόσθετα το 2019.

Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερα πρόσθετα τροφίμων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των τροφίμων που αγοράζουν περιέχουν χρωστικές ή αρωματικές ουσίες, συντηρητικά και γλυκαντικά. Αυξήθηκε κατά 10% από το 2001.

Έξτρα πρόσθετα υπάρχουν πια στα τρόφιμα των Αμερικανών

«Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το ποσοστό των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα στα καροτσάκια αγορών των Αμερικανών αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2001 και 2019», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Elizabeth Dunford, ερευνήτρια διατροφής στο Gillings Global School of Public Health στο Πανεπιστήμιο του Βορρά. Καρολίνα στο Chapel Hill (UNC). «Παρατηρήσαμε αυτή την τάση σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και προσθέτων».

Αυτό είναι σημαντικό, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, επειδή οι συνέπειες των προσθέτων τροφίμων στην υγεία δεν είναι πλήρως κατανοητές.

Η αξιολόγηση της έκθεσης σε αυτά τα πρόσθετα είναι το κλειδί για την κατανόηση οποιουδήποτε ρόλου παίζουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, στις αρνητικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και σε άλλες αρνητικές συνέπειες για την υγεία που σχετίζονται με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με ερευνητές.

Περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά συσκευασμένα προϊόντα τροφίμων και ποτών που αγοράστηκαν από νοικοκυριά στις ΗΠΑ περιείχαν τρία ή περισσότερα πρόσθετα το 2019, σύμφωνα με την έρευνα. Ένα 22% υψηλότερο ποσοστό των αγορών παιδικών τροφών ήταν υπερεπεξεργασμένες και περιείχαν πρόσθετα.

«Αυτά τα ευρήματα μας δίνουν λόγο για ανησυχία, δεδομένων των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία», δήλωσε ο Ντάνφορντ στο δελτίο ειδήσεων του περιοδικού.

Μια θετική τάση που εντοπίστηκε στη μελέτη είναι η μείωση της χρήσης πρόσθετων γεύσεων στα ανθρακούχα αναψυκτικά. Οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα από 400.000 διαφορετικά συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά κάθε χρόνο σε παντοπωλεία. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένα λίπη.

«Με τους κατασκευαστές να παράγουν τρόφιμα και ποτά με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό προσθέτων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κατανοήσουμε τι υπάρχει στα τρόφιμα που αγοράζουν και τρώνε οι Αμερικανοί», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Barry Popkin, καθηγητής διατροφής στο UNC.

«Οι αμερικανοί καταναλωτές απαιτούν πολύ υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας από τις μάρκες και τους λιανοπωλητές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε στην ανακοίνωση. “Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το πού εκτίθενται οι Αμερικανοί – ειδικά τα μωρά – σε πρόσθετα και πώς αλλάζει η προσφορά συσκευασμένων τροφίμων”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την ομάδα καταναλωτών της Nielsen μεταξύ 2001 και 2019 για να συγκρίνουν τις αγορές προϊόντων με την πάροδο του χρόνου. Είπαν ότι οι προηγούμενες μελέτες ήταν δύσκολες λόγω της έλλειψης δημοσίως διαθέσιμων βάσεων δεδομένων με ονόματα και ποσότητες κορυφαίων πρόσθετων στα τρόφιμα των ΗΠΑ.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενημερώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με το πού λαμβάνουν οι Αμερικανοί καταναλωτές έναν αυξανόμενο αριθμό προσθέτων και πώς αλλάζει η προσφορά συσκευασμένων τροφίμων», είπε ο Ντάνφορντ. «Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντική εργασία σε αυτόν τον τομέα και να δώσουν κατεύθυνση για μελλοντικούς ερευνητές.

Τουλάχιστον, η Dunford είπε ότι ελπίζει ότι η εργασία θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω εξέταση των τύπων και των ποσοτήτων συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων παιδικής διατροφής.  Ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη έγραψαν ένα άρθρο που συνόδευε τα ευρήματα.

“Παρέχοντας δεδομένα σχετικά με την έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που βρίσκονται σε τρόφιμα που αγοράζονται από παντοπωλεία με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα του Δρ. Ντάνφορντ πρωτοπορεί με την τόσο αναγκαία έρευνα. Η νέα τους μέθοδος τους επέτρεψε να τεκμηριώσουν αλλαγές στην έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων χρόνο και κατά κατηγορία τροφίμων και προσθέτων», δήλωσε στην ανακοίνωση η συν-συγγραφέας Mona Calvo, του τμήματος νεφρολογίας του Icahn.

«Το πιο σημαντικό, η μοναδική προσέγγιση των συγγραφέων επέτρεψε τις εκτιμήσεις έκθεσης στους υπό μελέτη, ευάλωτους πληθυσμούς βρεφών και παιδιών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Jaime Uribarri, καθηγητής νεφρολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απίστευτα οφέλη των φουντουκιών για τη υγεία σας

Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλύτερα για την διατροφή;

Τα καρότα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχει σημασία τι τρώτε ή πίνετε πριν κοιμηθείτε;

Το να έχεις πολλή τροφή στο στομάχι σου πριν τον ύπνο μπορεί να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος προς το έντερο για να αφομοιώσει το φαγητό, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου.

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Close Icon