Διατροφή

Διατροφή: Μπορούν τα τρόφιμα να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών μας;

Διατροφή: Μπορούν τα τρόφιμα να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών μας;

Διατροφή: Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και τα συστατικά τους που μπορεί να έχουν βαθιά αρνητική επίδραση στα δόντια και τα ούλα μας.

Τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα σας με 2 τρόπους — άμεσα μέσω της επαφής με επιβλαβή συστατικά όταν τρώμε (τοπικές επιδράσεις) — και έμμεσα μέσω της απορρόφησης συστατικών στο αίμα (συστημικές επιδράσεις). Οι τύποι φαγητού που παίρνετε, η ποσότητα, η συχνότητά τους, ο χρόνος λήψης και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να προστεθούν και να αντικατοπτρίζουν τη στοματική σας υγεία.

Πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία μας;

 • Είδος τροφών. Τα τρόφιμα είναι θρεπτικά ή άδεια — με ελάχιστη ή καθόλου θρεπτική αξία. Πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενο ό,τι τρώμε σε μια μέρα.
 • Σάκχαρα. Όλα τα σάκχαρα, σε διαφορετικές μορφές, έχουν μακροχρόνια σχέση με την κοιλότητα των δοντιών. Η μελέτη ορόσημο της Vipeholm κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σάκχαρα σε κολλώδη τρόφιμα, που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων, συνδέονται με σημαντική αύξηση της τερηδόνας.
 • Ποσότητα και συχνότητα πρόσληψης τροφής. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και σνακ χωρίς να αφιερώνετε χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τον κίνδυνο και συμβουλεύει ότι τα ελεύθερα σάκχαρα δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται. Κάθε φορά που έχετε ζάχαρη, τα δόντια σας δέχονται επίθεση με οξύ.
 • Διατροφικές συνήθειες. Τα διατροφικά πρότυπα υπαγορεύουν επίσης τις βλάβες που προκαλούνται στα δόντια. Η λήψη σακχάρων μεταξύ των γευμάτων συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας παρά με τα γεύματα. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της υπερφαγίας.

Πώς οι σωστές τροφές βελτιώνουν τη στοματική υγεία;

Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφική ανεπάρκεια και ο υποσιτισμός είναι θεμελιώδεις αιτίες της πρόωρης απώλειας των δοντιών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση μιας ποικίλης διατροφής γεμάτη με λαχανικά και φρούτα, η μείωση της πρόσληψης λίπους και η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στα γεύματα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Βιταμίνες για υγιή ούλα και περιοδόντιο

 • Βιταμίνες A, C, E. Οι ανεπάρκειες βιταμινών A, C, E και φυλλικού οξέος μπορούν να βλάψουν την περιοδοντική υγεία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α οδηγεί σε λοιμώξεις των ούλων, ουλίτιδα, υποπλασία των ούλων και υποστηρίζει την απώλεια οστικής μάζας. Η αιμορραγία των ούλων οφείλεται συχνά στην έλλειψη βιταμίνης C.
 • Βιταμίνη Β. Η ανεπάρκεια του συμπλέγματος βιταμινών Β συνδέεται με χαμηλότερη άμυνα του ξενιστή έναντι βακτηριακών ερεθιστικών παραγόντων. Επαρκές φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής των ούλων. Η λήψη επαρκών βιταμινών βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με τα ούλα.
 • Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των οστών και των δοντιών της γνάθου — βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.
 • Βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου — πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα της βιταμίνης D για να διατηρήσετε τη βέλτιστη πρόσληψη ασβεστίου.
 • Φώσφορος. Ο φώσφορος και το ασβέστιο πρέπει να συμπληρωθούν επαρκώς — η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απώλεια οστού της γνάθου.

Να γνωρίζετε τις διατροφικές αξίες των καθημερινών γευμάτων σας. Τρόφιμα όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας και ανανεώνουν τα δόντια.

Τι κακό μπορούν να κάνουν τα τρόφιμα;

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και τα συστατικά τους που μπορεί να έχουν βαθιά αρνητική επίδραση στα δόντια και τα ούλα μας.

 • Οξέα και διάβρωση των δοντιών. Τα ανθρακούχα ποτά και οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων περιλαμβάνουν κιτρικό οξύ, φωσφορικό οξύ, ασκορβικό οξύ, μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ και ανθρακικό οξύ. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η συχνότητα της διάβρωσης των δοντιών αυξάνεται στους τακτικούς καταναλωτές αναψυκτικών. Τα άτομα με ξηροστομία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών λόγω της έλλειψης αυτοκαθαριστικής δράσης του σάλιου στο στόμα.
 • Σάκχαρα. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την τερηδόνα. Η σακχαρόζη, ένα από τα πιο κοινά σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα, θεωρείται ως η πιο επιβλαβής. Αυτό διασπάται εύκολα σε γλυκόζη και φρουκτόζη και χρησιμεύει ως υπόστρωμα για βακτήρια του στόματος. Τα στοματικά βακτήρια παράγουν οδοντική πλάκα, οδηγώντας τελικά σε τερηδόνα.
 • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα που καπνίζουν ή μασούν καπνό ή πίνουν αλκοόλ κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του στόματος μακροπρόθεσμα. Ο κίνδυνος καρκίνου σχετίζεται με τη συχνότητα, την ποσότητα και την περίοδο κατά την οποία ένα άτομο επιδίδεται σε αυτές τις συνήθειες.

Συστάσεις διατροφής και τρόπου ζωής για καλή στοματική υγεία

Η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.

 • Διατροφική αξία. Επιλέξτε θρεπτικά γεύματα γεμάτα με φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Αποφύγετε τα σνακ. Αποφύγετε το κενό σνακ. Αποφύγετε τη συχνή υπερφαγία μεταξύ των γευμάτων.
 • Περιορίστε τη ζάχαρη. Περιορίστε τα κολλώδη σάκχαρα και τις καραμέλες — συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να μάθετε εάν τα γεύματά σας ικανοποιούν τις διατροφικές σας ανάγκες.
 • Διατηρήστε καθαρό. Διατηρήστε τη στοματική υγιεινή επισκεπτόμενοι τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες.
 • Μην καπνίζετε. Αποφύγετε το κάπνισμα, το ποτό και το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες για άνοια;

Η σοβαρή παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους Σουηδούς άνδρες από τους Αμερικανούς άνδρες, σύμφωνα με διατριβή

6 Tips αυτοφροντίδας για πολυάσχολους γονείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Κοτόπουλο συνταγή: Το κοτόπουλο, ως κύριο συστατικό της συνταγής, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ τα μανιτάρια που το συνοδεύουν θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.