ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Προσθέστε το μέλι στη διατροφή σας

Μέλι: Το μέλι αποτελεί μία από της πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στο κόσμο.

Το μέλι είναι τροφή που φτιάχνουν οι μέλισσες για τις μέλισσες, αλλά και πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν. Οι άνθρωποι έχουν εκτιμήσει το μέλι για τη γλυκιά του γεύση εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το μέλι είναι κάτι περισσότερο από γλυκαντικό. Μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία, αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για ορισμένες από τις ιατρικές του χρήσεις.

Πόσο καλό μάς κάνει το μέλι;

Το ωμό μέλι προέρχεται κατευθείαν από μια κυψέλη. Ορισμένοι παραγωγοί μελιού περνούν την ουσία μέσω ενός χονδροειδούς φίλτρου για να αφαιρέσουν ξένες ύλες, αλλά παραμένει μη επεξεργασμένη τροφή. Το μεγαλύτερο μέρος του μελιού που πωλείται στα καταστήματα περνά από μια διαδικασία θέρμανσης για να γίνει λιγότερο κολλώδες και ευκολότερο να φιλτράρεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες παστεριώνουν το μέλι και καταστρέφουν τα κύτταρα της ζύμης σε αυτό που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητη ζύμωση.

Διατροφικές Πληροφορίες

Το μέλι είναι βασικά ζάχαρη. Είναι πραγματικά υψηλότερο σε θερμίδες από την τυπική λευκή ζάχαρη που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο. Επειδή είναι πιο γλυκό, μπορεί να χρειαστείτε λιγότερα αν το χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο. Επίσης, το μέλι προσθέτει γεύση που δεν έχει η λευκή ζάχαρη.

Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει:

Θερμίδες: 64
Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια
Λίπος: 0 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 17 γραμμάρια

Το μέλι περιέχει ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα σε ίχνη, συμπεριλαμβανομένων μικρών ποσοτήτων:

  • Σίδερο
  • Ψευδάργυρος
  • Κάλιο

Το ωμό μέλι δεν είναι ανώτερο από το επεξεργασμένο μέλι σε θρεπτικά ή οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του μελιού ή τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.
Πιθανά οφέλη για την υγεία του μελιού

Αν και δεν είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μερικοί άνθρωποι θεωρούν το μέλι ως υγιεινή τροφή. Υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία για πολλούς κοινούς ισχυρισμούς σχετικά με το μέλι, αλλά η έρευνα υποστηρίζει μερικά από τα ακόλουθα:

Αντιφλεγμονώδεις Επιδράσεις

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων διαταραχών. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα αντιοξειδωτικά στο μέλι φαγόπυρου ήταν ανιχνεύσιμα στο πλάσμα του αίματος, δείχνοντας ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο σώμα.

Ανακούφιση Βήχα για Παιδιά

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος των μικρών παιδιών. Μερικοί γονείς μπορεί να αναζητήσουν φυσικές θεραπείες. Σε μια μελέτη, δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι ανακούφισαν από τον νυχτερινό βήχα των παιδιών και τους επέτρεψαν να κοιμηθούν. Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτή την πρακτική για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Πιθανοί κίνδυνοι του μελιού

Το μέλι είναι μια ασφαλής τροφή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά όχι για όλους. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μελιού, συμπεριλαμβανομένου του ωμού μελιού:

Η αλλαντίαση στα βρέφη

Δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει σωματίδια σκόνης που μπορεί να μεταφέρουν σπόρια των βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση. Τα βρέφη δεν έχουν αντοχή σε πολλά μικρόβια και μπορεί να αρρωστήσουν πολύ. Η χρήση μελιού στο μαγείρεμα φαγητού για παιδιά θα πρέπει να είναι ασφαλής, καθώς η θερμότητα καταστρέφει τα περισσότερα βακτήρια.

Αλλεργίες

Όσοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση μελιού. Αν και οι αλλεργίες στο μέλι είναι σπάνιες, συμβαίνουν. Ίσως αυτό οφείλεται στη γύρη των μελισσών στο μέλι. Η γύρη των μελισσών είναι ένα μείγμα γύρης και πεπτικών ενζύμων από τις μέλισσες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η κατανάλωση τοπικού μελιού βελτιώνει τις εποχιακές τους αλλεργίες. Πιστεύουν ότι η γύρη στο μέλι τους απευαισθητοποιεί στη γύρη του αέρα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Θα μπορούσε να είναι επιβλαβές να βασίζεστε στο μέλι αντί να αναζητάτε ιατρική θεραπεία για αναπνευστικές αλλεργίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το πιο λαχταριστό χταπόδι για την Καθαρά Δευτέρα

Τα παιδιά λαμβάνουν τη σωστή διατροφή;

Προσθέστε το ταχίνι στην διατροφή σας

Τα οφέλη του μελιού για την υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!