Διατροφή

Πρωτεΐνη φακές: Συνταγή για αφράτα και υγιεινά μπιφτέκια από φακές

Πρωτεΐνη φακές: Συνταγή για αφράτα και υγιεινά μπιφτέκια από φακές

Πρωτεΐνη φακές: Δοκιμάστε vegetarian μπιφτέκια, τα οποία προσφέρουν κορεσμό και μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης. Συνταγή για αφράτα και υγιεινά μπιφτέκια από φακές

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα παιδιά δεν τρελαίνονται για τα όσπρια. Συνήθως, προτιμούν να τρώνε οτιδήποτε αμυλούχο, όπως μακαρόνια και τηγανιτές πατάτες, και λατρεύουν το street food. Βέβαια, κανένα από αυτά δεν εμπεριέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπους να καταναλώνουν όσπρια συχνά. Τα όσπρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Πρόκειται για μία υγιεινή πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και είναι ιδανικά για τις Meatless Mondays του έτους. Συνεπώς, είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όμως, πώς θα κάνουμε τους μικρούς μας φίλους να τα λιγουρευτούν; Μα…. με τις κατάλληλες και πιο ευφάνταστες συνταγές. Παρακάτω θα βρεις μία συνταγή με φακές που πραγματικά θα σου λύσει τα χέρια!

Μπιφτέκια από φακές

Υλικά συνταγής για 7 άτομα:

  • 500 γρ. φακές
  • 2 ½ κούπες τριμμένη φρυγανιά
  • 4 αυγά
  • 4 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ποτήρι λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι, ρίγανη, κύμινο

Εκτέλεση συνταγής:

  • Βράζουμε τις φακές για 5 λεπτά, τις σουρώνουμε κι έπειτα τις βράζουμε κανονικά.
  • Τις σουρώνουμε όταν δούμε ότι έχουν αρχίσει να λιώνουν. Τις στραγγίζουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά τους και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Τις αλέθουμε σε μίξερ ή τις πιέζουμε με τα χέρια μας.
  • Τοποθετούμε τις αλεσμένες φακές σε βαθύ σκεύος (π.χ. λεκάνη).
  • Αλέθουμε ή ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο σκεύος που έχουμε τις αλεσμένες φακές.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Βάζουμε το γάλα, τη φρυγανιά, τα μυρωδικά, το αλάτι και το λάδι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Παίρνουμε από το μείγμα μια μπάλα και πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και βάζουμε μια λαδόκολλα.
  • Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο μας πριν το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε στους 190 o C για 25 με 30 λεπτά.

Τα μπιφτέκια μας είναι έτοιμα. Μπορείς να τα συνοδέψεις με ό,τι θα συνόδευες και τα κλασικά μπιφτέκια (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια) ή, για να ξετρελάνεις πιο πολύ τα παιδιά, μπορείς να τα βάλεις σε burger και σάντουιτς. Πίστεψέ με… θα γίνουν το αγαπημένο τους σνακ. Tip: Αν πιστεύεις ότι τα μπιφτέκια θα σου περισσέψουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Φύλαξέ στην κατάψυξη αεροστεγώς κλεισμένα μέχρι 2 εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Protein pancakes: Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια γερή δόση υγιεινής πρωτεΐνης

2 Πανεύκολες συνταγές με σολομό που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Κεφίρ: Ένα υπέροχο ρόφημα με πρωτεΐνη και πολλά οφέλη για την υγεία

Πώς μπορεί η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ανθεκτικό άμυλο είναι απαραίτητο σε μια υγιεινή διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Ξεκινάμε την εβδομάδα με μοσχάρι στιφάδο

Μοσχάρι στιφάδο: Η εβδομάδα ξεκινάει με μοσχάρι στιφάδο. Ένα φαγητό χορταστικό, θρεπτικό και νόστιμο. Το κρέας σιγοβράζει με τα κρεμμύδια και το γαστρονομικό αποτέλεσμα δεν παίζεται!

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.

Τάρτα μπανάνας με γιαούρτι, εύκολη και υγιεινή

Τάρτα μπανάνας: Η τάρτα μπανάνας είναι ένα υπέροχο γλυκό, που θα το καταναλώσεις σιγά σιγά (αν έχεις εγκράτεια..) χωρίς όμως να σε λιγώσει, ή να σε πιάσει το στομάχι σου, και χωρίς να νιώσεις τύψεις γιατί είναι αρκετά υγιεινό.