Διατροφή

Προσδόκιμο ζωής: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για να ζήσουμε περισσότερο;

Προσδόκιμο ζωής: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για να ζήσουμε περισσότερο;

Προσδόκιμο ζωής: Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και να είστε πιο υγιείς, πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στον πλανήτη.

Δεν είναι μυστικό ότι αυτό που τρώμε έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει ή να μας βλάψει. Ο εθισμός μας στα επεξεργασμένα τρόφιμα μας έχει κάνει να καταναλώνουμε μια δίαιτα που προσφέρει ανεπαρκή τροφή και είναι η αιτία τόσων πολλών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σας αφήσουν να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας και να σας επιτρέψουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και να είστε πιο υγιείς, πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στον πλανήτη. Το να κάνετε τις φυσικές φυτικές τροφές πρωταρχικό μέρος της διατροφής σας θα αποκαταστήσει την υγεία και τη ζωτικότητα σας και θα σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί και οι άλλοι δεν τρώνε με αυτόν τον τρόπο. Βοηθήστε να διαδοθεί η είδηση.

Λαχανικά

Τα ωμά φυλλώδη πράσινα λαχανικά – ορισμένα είναι σταυρανθή – περιέχουν λιγότερες από 100 θερμίδες ανά κιλό, καθιστώντας τα ιδανική τροφή για τον έλεγχο του βάρους. Εκτός από τη διατήρηση του βάρους χαμηλά, η μεγαλύτερη πρόσληψη σαλατών, φυλλωδών λαχανικών ή ωμών λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, διαβήτη και αρκετών μορφών καρκίνου.

Τα φυλλώδη πράσινα είναι επίσης πλούσια σε βασική βιταμίνη Β φυλλικό οξύ, συν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή που προστατεύουν τα μάτια από τη φθορά του φωτός. Δοκιμάστε λάχανο, λαχανικά, μουστάρδα, σπανάκι ή μαρούλι. Τα λιποδιαλυτά φυτοχημικά, ιδιαίτερα τα καροτενοειδή, που βρίσκονται στα φυλλώδη χόρτα περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα.

Ξηροί καρποί

Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, φυτοστερολών και μετάλλων, οι ξηροί καρποί είναι μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που βοηθά επίσης στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου ενός ολόκληρου γεύματος, καθιστώντας τους ένα σημαντικό συστατικό για ένα αντι- δίαιτα διαβήτη. Παρά τη θερμιδική τους πυκνότητα, η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος, πιθανώς λόγω της καταστολής της όρεξης από συστατικά που είναι υγιή για την καρδιά. Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει επίσης τη χοληστερόλη και συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Γεμίστε την επόμενη σαλάτα σας με ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα σε φέτες ή ανακατέψτε μερικά ωμά κάσιους σε μια κρεμώδη σάλτσα σαλάτας.

Σπόροι

Το διατροφικό προφίλ των σπόρων είναι πολύ παρόμοιο με τους ξηρούς καρπούς καθώς παρέχουν υγιή λίπη, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αλλά οι σπόροι έχουν περισσότερη πρωτεΐνη και είναι άφθονα σε ιχνοστοιχεία. Οι σπόροι λιναριού, chia και κάνναβης είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά. Το λινάρι, το chia και το σουσάμι είναι επίσης πλούσιες λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα που καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού. Οι σπόροι σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και βιταμίνη Ε και οι σπόροι κολοκύθας είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ψευδάργυρο.Για μέγιστα διατροφικά οφέλη, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι πρέπει να καταναλώνονται ωμοί ή μόνο ελαφρά φρυγανισμένοι. Δοκιμάστε να προσθέσετε σπόρους λιναριού ή chia στο πρωινό σας smoothie ή πλιγούρι βρώμης.

Μούρα

Αυτά τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα είναι πολύ υγιεινά για την καρδιά. Μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες έτρωγαν βατόμουρα ή φράουλες καθημερινά για αρκετές εβδομάδες ανέφεραν βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, σημάδια οξειδωτικού στρες, ολική και LDL χοληστερόλη. Τα μούρα έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο. υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση μούρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης με τη γήρανση. Παραμείνετε με τη δοκιμασμένη και παραδοσιακή φράουλα ή βατόμουρο ή δοκιμάστε κάτι νέο, όπως τα γκότζι μπέρι.

Ρόδι

Το ρόδι είναι ένα μοναδικό φρούτο, που περιέχει μικροσκοπικά, τραγανά, ζουμερά αράλια με ένα νόστιμο μείγμα γλυκών και ξινών γεύσεων. Το χαρακτηριστικό φυτοχημικό του ροδιού, η πουνικαλαγίνη, είναι το πιο άφθονο και είναι υπεύθυνο για περισσότερο από το ήμισυ της αντιοξειδωτικής δράσης του χυμού ροδιού. Τα φυτοχημικά του ροδιού έχουν μια ποικιλία από αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές και υγιείς για τον εγκέφαλο δράσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία μας;

Αθληθείτε περισσότερο από την συνιστώμενη συχνότητα για μακροζωΐα

8 συμβουλές αυτοφροντίδας για μακροζωία στην καριέρα σας

Ποια είναι η σωστή διατροφή για να ζήσετε περισσότερο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.