Διατροφή

Προσδόκιμο ζωής: Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Προσδόκιμο ζωής: Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης και να αυξάνει τη μακροζωία σε υγιείς ενήλικες.

Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων φαίνεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης και να αυξάνει τη μακροζωία σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature Aging. Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση του περιορισμού των θερμίδων. Μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης γήρανσης, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Dan Belsky.

«Το κύριο στοιχείο της μελέτης μας είναι ότι είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης και ότι μπορεί να είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτή η επιβράδυνση μέσω της τροποποίησης του τρόπου ζωής και της συμπεριφοράς», είπε ο Belsky. Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 2, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια, 220 ενήλικες τυχαιοποιήθηκαν για να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη έως και 25% – 500 θερμίδες για άτομα που γενικά καταναλώνουν 2.000 θερμίδες την ημέρα – ή για να μην κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ, που κυμαινόταν από 22 έως 27.

Τα άτομα στην ομάδα με περιορισμό θερμίδων έλαβαν τρία έτοιμα γεύματα κάθε μέρα για τον πρώτο μήνα για να εξοικειωθούν με τα μεγέθη των μερίδων. Τους παρασχέθηκαν επίσης συμβουλές συμπεριφοράς σχετικά με τη διατροφή κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες που δεν ήταν στην ομάδα με περιορισμό θερμίδων δεν ενημερώθηκαν πόσο πρέπει να φάνε και δεν έλαβαν καμία συμβουλή. Ο Δρ Έβαν Χάντλεϊ, διευθυντής του τμήματος γηριατρικής και κλινικής γεροντολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα περιορισμού θερμίδων κατέληξαν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη μόνο κατά περίπου 12%.

«Αλλά αυτό το 12% ήταν αρκετό για να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές», είπε. Για να μετρήσουν το ρυθμό γήρανσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να δουν πώς άλλαξαν ορισμένοι βιοδείκτες DNA στο αίμα με την πάροδο του χρόνου. Ο αλγόριθμος βασίστηκε σε προηγούμενα δεδομένα από περίπου 1.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια για να δουν πόσο γρήγορα η λειτουργία των οργάνων τους – συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων – μειώθηκε καθώς μεγάλωναν, είπε ο Belsky. Ο αλγόριθμος, πρόσθεσε, λειτούργησε ως ένα είδος «ταχύμετρου», βοηθώντας να μετρηθεί πόσο γρήγορα γερνούσαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μειώνουν τις θερμίδες τους επιβράδυναν τον ρυθμό της γήρανσής τους κατά 2% έως 3%, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν κανονική διατροφή. Αυτό μεταφράζεται, είπε ο Belsky, σε μείωση 10% έως 15% στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου. «Όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τις τροχιές της γήρανσης», είπε. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η επιβράδυνση της γήρανσης θα διατηρηθεί μετά από δύο χρόνια, είπε η Χάντλεϊ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν παρακολουθήθηκαν μετά τη διετή παρέμβαση. Μια ξεχωριστή μελέτη, που επίσης χρηματοδοτείται από τον οργανισμό, σχεδιάζει να εξετάσει τα αποτελέσματα μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων μετά από 10 χρόνια, πρόσθεσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Τρόποι να αλλάξετε ριζικά την διατροφή σας

Τι πρέπει να τρώμε συχνότερα; Πατάτες ή ρύζι;

Το 13% των Αμερικανών ηλικίας 50 έως 80 ετών εμφανίζει σημάδια εθισμού στο φαγητό

Τι πρέπει να τρώτε όταν κάνετε winter sports;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.