Διατροφή

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Ποιες 2 επιλογές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Πρωινό: Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα.

Πολλοί από εμάς βασίζονται σε γρήγορα, εύκολα γεύματα για τον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας. Αν και αυτό έχει ορισμένα οφέλη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στην υγεία μας. Και ορισμένες εύκολες τροφές θα μπορούσαν να μας θέτουν σε κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Οι υγειονομικοί φορείς προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά περιέχουν πολύ πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, λίπος και βιομηχανικά χημικά πρόσθετα όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά και τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Ένας γρήγορος οδηγός για να διαπιστώσετε εάν ένα τρόφιμο είναι υπερεπεξεργασμένο είναι εάν περιέχει πέντε ή περισσότερα συστατικά. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) προειδοποιεί ότι δύο φαγητά πρωινού που απολαμβάνουν πολλοί Βρετανοί ταξινομούνται ως εξαιρετικά επεξεργασμένα – τα γιαούρτια με άρωμα δημητριακών και φρούτων. Και αν είστε λάτρης του φρυγανισμένου ψωμιού το πρωί, αξίζει να ελέγξετε ποιο είδος ψωμιού χρησιμοποιείτε καθώς το BHF αναφέρει το ψωμί μαζικής παραγωγής ως υπερεπεξεργασμένο.

Γιατί αυτές οι τροφές κάνουν κακό στην καρδιά μου;

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2019, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διέτρεχαν «υψηλό» κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η καρδιαγγειακή νόσος αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της έρευνας, αξιολογήθηκαν οι συνήθειες υγείας και διατροφής περισσότερων από 105.000 Γάλλων σε μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόση υπερεπεξεργασμένη τροφή έτρωγαν ως ποσοστό της μέσης ημερήσιας διατροφής τους. Αυτό κυμαινόταν από 7,5% για τους χαμηλότερους καταναλωτές έως 30,8% για τους υψηλότερους. Σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 5,2 Γάλλων, διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 10% στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με 12% αύξηση των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη είπε: «Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη παρατήρησης, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με υψηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών, στεφανιαίων καρδιακών και εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων».

Οι ερευνητές πίστευαν ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να προκαλέσουν επίσημες προειδοποιήσεις σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. «Ακόμη και αν παραμένει ασαφές ποιες συγκεκριμένες διεργασίες, ενώσεις ή υπερεπεξεργασμένοι υποτύποι τροφίμων παίζουν πιο σημαντικό ρόλο, συσσωρεύονται στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συνολικής αναλογίας υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και του αυξημένου κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.», ανέφερε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά σας;

Σύνδεση μεταξύ HDL και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Γ.Κοχιαδάκης:Να γίνουν συγχωνεύσεις σε καρδιολογικές κλινικές & αιμοδυναμικά εργαστήρια

Υπάρχουν οφέλη υγείας από το έλαιο καρυδιού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.