Διατροφή

Poke bowls: Φρεσκάδα και γεύση από τη Χαβάη με αγάπη

Poke bowls: Φρεσκάδα και γεύση από τη Χαβάη με αγάπη

Poke bowls: Στη Χαβάη αγαπούν τα poke bowls. Μπολ γεμάτα φρεσκάδα και γεύση, με άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά και σύνθετους υδατάνθρακες.

Πρόκειται για το βασικό προϊόν της Χαβάης. Ωμό ψάρι. Ρύζι. Λαχανικά. Είναι όμως τα poke bowls πραγματικά υγιή και προσφέρουν ικανή ποσότητα πρωτεΐνης; Κάθε καλό poke bowl ξεκινά με τη βάση. Εδώ, κάποιος συνήθως επιλέγει ανάμεσα σε καστανό ρύζι, ρύζι σούσι, νουντλς, κινόα και λάχανο.

  • Καστανό ρύζι: Η προσθήκη μιας βάσης ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι στο μπολ σας είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι. Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό [από το λευκό ή το ρύζι σούσι], οπότε είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
  • Κινόα: Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση κινόα. Έχει χαμηλό GI, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Είναι επίσης εξαιρετικά εύκολο να το μαγειρέψετε.
  • Λάχανο: Το λάχανο είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει ενώσεις ισοθειοκυανικού άλατος, οι οποίες έχουν ιδιότητες καταπολέμησης ασθενειών. Το λάχανο προστίθεται στα μπολ/ Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα μαζέψετε και να σας βοηθήσει να φτιάξετε τις προτεινόμενες μερίδες λαχανικών.
  • Νουντλς Soba: Τα ζυμαρικά Soba είναι συνήθως κατασκευασμένα από φαγόπυρο, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Προσέξτε όμως καθώς ορισμένες μάρκες προσθέτουν άλλους τύπους αλευριού όπως το αλεύρι σίτου. Τα νουντλς Soba παρέχουν επίσης λίγη πρωτεΐνη. Έτσι θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι.
  • Ρύζι σούσι: Το ρύζι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούσι περιέχει συχνά πρόσθετα σάκχαρα που το βοηθούν να κολλήσει. Οπότε θα συνιστούσαμε γενικά να αποφεύγουμε αυτό σε τακτική βάση.

Ποια πρωτεΐνη πρέπει να επιλέξω για το poke bowl;

  • Σασίμι σολομού ή τόνου: Το Sashimi είναι πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι υγιή για την καρδιά. Όσον αφορά το ωμό και το μαγειρεμένο ψάρι, αυτό πραγματικά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.
  • Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι πηγή άπαχης πρωτεΐνης και είναι γενικά χαμηλότερο σε λιπαρά από άλλα κρέατα. Το βράσιμο είναι μια πολύ υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος καθώς χρησιμοποιεί το νερό για να μεταφέρει θερμότητα στο φαγητό και όχι με λίπος όπως λάδι ή βούτυρο.
  • Γαρίδες: Οι γαρίδες είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό είδος θαλασσινών. Γεμάτες πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και ψευδάργυρο με λίγα λιπαρά. Οι γαρίδες στη σχάρα ή οι μαριναρισμένες είναι η καλύτερη επιλογή επειδή οι γαρίδες τηγανητές ή tempura θα αυξήσουν σημαντικά το κορεσμένο λίπος.
  • Tofu: Το τόφου παρασκευάζεται με πήξη του γάλακτος σόγιας, πιέζοντάς το σε ένα στερεό μπλοκ και στη συνέχεια ψύχοντάς το. Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους χορτοφάγους. Μερικοί άνθρωποι συχνά ανησυχούν για την κατανάλωση προϊόντων σόγιας επειδή ανησυχούν για έναν πιθανό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό βασίζεται στη θεωρία ότι η σόγια περιέχει ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Μιμούνται τα οιστρογόνα και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Η έρευνα δείχνει ότι οι ισοφλαβόνες στη διατροφή δεν προκαλούν ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και επομένως είναι ασφαλές να καταναλώνουμε προϊόντα σόγιας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

11 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, έτσι απλά

Κινόα: Από τους Ίνκας στη σύγχρονη γαστρονομία

Η πρωτεΐνη γρύλου υπερισχύει της πρωτεΐνης ορού γάλακτος διατροφικά

Μήπως έχετε έλλειψη σε πρωτεΐνη; 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνταγή για γιορτινή Βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα: Πρόκειται για μία συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, η οποία είναι πολύ αφράτη και μυρωδάτη και πραγματικά θα την ευχαριστηθείτε με τους καλεσμένους σας.

Ρόλο κιμά με μοσχαρίσιο κρέας

Ρόλο κιμά μοσχάρι: Το ρολό με μοσχαρίσιο κιμά είναι ένα φαγητό που μπορείτε άνετα να σερβίρετε στους καλεσμένους σας, είτε σε μια απλή επίσκεψη για φαγητό, είτε σε ένα γιορτινό τραπέζι, χωρίς να φτιάξετε πολλά έξτρα συνοδευτικά

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Μπρόκολο αμύγδαλο: Για να διασφαλίσετε στην καθημερινότητά σας την πρόσληψη σωστών τροφών όπως τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς καλό θα ήταν να βρείτε συνταγές που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα περιέχουν και συστατικά που θα σας αρέσουν ιδιαίτερα.

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δοκιμάστε μπιφτέκια σολομού με βρώμη

Μπιφτέκια σολομού: Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αποτελεί πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 κι άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.