Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Ποια η σύνδεση του κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2;

Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. 


Ποιος δεν λαχταράει κάθε τόσο κόκκινο κρέας. Άλλωστε είναι ένα από τα πιο νόστιμα είδη κρέατος που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν είστε μη χορτοφάγος και λάτρης του κρεατοφάγου, μπορείτε να σχετιστείτε με το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος εμπλουτισμένου με την καλοσύνη του κόκκινου κρέατος. Όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό το χαλάκι, δεν είναι πάντα υγιεινό. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι δύο μερίδες κόκκινου κρέατος σε μια εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Βασικά ανέρχεται σε 51% πιθανότητα εμφάνισης αυτού του προβλήματος διαβήτη σε ενήλικες και αναφερόταν σε μη επεξεργασμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Γιατί το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο για κατανάλωση;

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ναι, αλλά έχει επίσης ορισμένες βλαβερές συνέπειες μόνο εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θεωρείται αβλαβής από τους ειδικούς και συνιστάται ανεπιφύλακτα στους ανθρώπους. Ας καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και ανάγνωσης κρέατος.

Το κόκκινο κρέας είναι διαβόητο ότι διαταράσσει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, το ψάρι και άλλα κρέατα, το κόκκινο κρέας περιέχει περισσότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους και αυτό είναι που είναι υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στο σώμα και τη μείωση της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Έτσι, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, δεν μπορεί επίσης να αποθηκεύσει το πλεόνασμα σακχάρου στο αίμα. Οποιαδήποτε ποσότητα ινσουλίνης και αν είναι σε θέση να εκκρίνει το σώμα, μπορεί επίσης να μην έχει καλή απόδοση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η παρουσία ακόρεστων λιπαρών και η απουσία πολυακόρεστων λιπαρών (PUFA) στο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι ο μόνος αποκλειστής ινσουλίνης!

Τι άλλο μπορεί να αντισταθεί στην παραγωγή ινσουλίνης;

  1. Το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης σίδηρο αίμης. Ο αιμικός σίδηρος είναι υπεύθυνος για την αύξηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα μας, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  2. Ο αιμικός σίδηρος είναι επίσης γνωστό ότι διαταράσσει τη λειτουργία της λειτουργίας των βήτα κυττάρων. Η κύρια λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι να παράγουν ινσουλίνη.
  3. Τέλος, τα κόκκινα κρέατα που υποβάλλονται σε επεξεργασία είναι επίσης πλούσια σε νιτρικά άλατα και τα υποπροϊόντα τους, τα οποία σε συνδυασμό μπορούν να εμποδίσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, έναν τύπο μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου (CAD).
  4. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπλοκάρουν συνεχώς την παραγωγή ινσουλίνης και φυσικά κάνουν το σώμα πιο επιρρεπές σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε για το υπόλοιπο της ζωής σας;

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

8 χορτοφαγικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο

3 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ πριν τον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon