Διατροφή

Είσαι χορτοφάγος.Είσαι όμως υγιής;

Είσαι χορτοφάγος.Είσαι όμως υγιής;

Όσοι έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη στη χορτοφαγία δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στα λαχανικά. Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Ιατρών Παίδων και Εφήβων της Γερμανίας (BVKJ), αυτοί που αποκλείουν όλες τις άλλες ομάδες τροφών, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία τους.

«Οι έφηβοι που τρέφονται αποκλειστικά χορτοφαγικά πρέπει να επιλέγουν το διαιτολόγιό τους με ιδιαίτερη προσοχή», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της BVKJ, Ούλριχ Φέγκελερ, και υπογραμμίζει ότι η ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Επίσης, οι νέοι, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η διατροφή τους περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, ψευδαργύρου, ιωδίου και ασβεστίου καθώς επίσης και βιταμίνες D, Β2 και Β12.

Ο σίδηρος παρέχεται στον οργανισμό από τροφές όπως είναι τα πράσινα λαχανικά, τα παντζάρια, το κάρδαμο, τα ψάρια, τα αβγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο καλύτερα όταν στο φαγητό συμπεριλαμβάνεται και η βιταμίνη C, (προερχόμενη από πράσινες πιπεριές, κουνουπίδια, μπρόκολα και χυμό πορτοκαλιού).

Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν πρόβλημα πρόσληψης βιταμίνης Β12 και ασβεστίου. Για να υπάρξει επαρκής βιταμίνη Β2 πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση προϊόντα γάλακτος, τυρί, δημητριακά ολικής άλεσης, μανιτάρια, όσπρια, μπρόκολο και σπανάκι.

Τα ψάρια αλλά και τα τυριά αποτελούν, επίσης, πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου, ιωδίου και βιταμίνης D. Ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη D με την έκθεση του σώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Πόσο συχνά όμως πλην του καλοκαιριού εκτιθέμεθα; «Οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι επιβεβλημένες για τους νεαρούς χορτοφάγους», τόνισε ο Φέγκελερ.

Συμπτώματα που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σας είναι η χλομάδα, η κούραση, η ανορεξία, τ’ αδύνατα μαλλιά και νύχια, τα σκασίματα στις γωνίες των χειλιών, τα ξηρά χείλη και η εμφάνιση λοιμώξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Πέντε διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται από τους ειδικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

Υγιεινή διατροφή περιβάλλον: Σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό.

Τρία απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το βάρος σου

Απώλεια βάρους: Στη ζωή του κάθε ανθρώπου υπάρχουν περίοδοι, που δημιουργείται η ανάγκη άμεσης απώλειας βάρος. Είτε για αισθητικούς, είτε για ιατρικούς σκοπούς, όταν ξεκινά μια πιο επιθετική προσπάθεια μείωσης βάρους είναι απαραίτητο να έχει ορισμένο χρόνο εφαρμογής, χωρίς να παρατείνεται.

Λόγοι για την ένταξη της πρωτεΐνης στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα

Μια από τις συνέπειες του χρόνου είναι ότι οι μύες μας σταδιακά ατροφούν και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώνεται η ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς έτσι τραυματίζεται πιο εύκολα.

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη

Διατροφή: Παραδοσιακά, η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά, ωστόσο, προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.

Τα ευεργετικά οφέλη του γκρέιπφρουτ

Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ είναι ένα εσπεριδοειδές με γεύση που μπορεί να κυμαίνεται από γλυκόπικρο έως ξινό. Περιέχει μια σειρά από βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν ολόκληρα τα φρούτα ή ως χυμό ή πολτό.

Η χημεία του τσαγιού

Τσάι: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό; Θα τολμήσουμε να πούμε ότι η απάντηση είναι το τσάι. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί το έπιναν. Ωστόσο, οι πρώτες περιγραφές στη βιβλιογραφία για τη χρήση του τσαγιού χρονολογούνται περίπου 300 χρόνια πριν.

Πέντε τρόποι να φτιάξετε πεντανόστιμα και υγιεινά αυγά

Διατροφή: Όσο περισσότερο μαγειρεύετε και επεξεργάζεστε τα αυγά σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χάσουν. Η χρήση υψηλής θερμοκρασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το μαγείρεμα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της χοληστερόλης που περιέχουν. Ακολουθώντας, τις παρακάτω πέντε συμβουλές, μπορείτε να φτάξετε αυγά που είναι υγιεινά και πεντανόστιμα.