Διατροφή

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να μεγεθύνουν τη μέση σας αλλά και να κάνουν ζημιά στον εγκέφαλό σας.

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες της UniSA, τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, αποκαλύπτει σε ζωικό μοντέλο μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά, του διαβήτη και της επακόλουθης επιδείνωσης των γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψη και επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Metabolic Brain Disease.

Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός της UniSA, αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, λέει ότι η έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. “Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και γνωστική έκπτωση. Το αποδείξαμε αυτό στη μελέτη μας με ποντίκια”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

Στη μελέτη, τα ποντίκια κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική δίαιτα ή μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τεστ ανοχής γλυκόζης και ινσουλίνης και γνωστική δυσλειτουργία. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά πήραν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με τυπική δίαιτα.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. «Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινή διατροφή: Γιατί η δίαιτά σας δεν λειτουργεί από το άγχος;

Η vegan διατροφή oδηγεί σε απώλεια βάρους & βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι 5 καλύτερες τροφές για έναν εγκέφαλο που γερνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.