Διατροφή

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να μεγεθύνουν τη μέση σας αλλά και να κάνουν ζημιά στον εγκέφαλό σας.

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες της UniSA, τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, αποκαλύπτει σε ζωικό μοντέλο μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά, του διαβήτη και της επακόλουθης επιδείνωσης των γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψη και επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Metabolic Brain Disease.

Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός της UniSA, αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, λέει ότι η έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. “Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και γνωστική έκπτωση. Το αποδείξαμε αυτό στη μελέτη μας με ποντίκια”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

Στη μελέτη, τα ποντίκια κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική δίαιτα ή μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τεστ ανοχής γλυκόζης και ινσουλίνης και γνωστική δυσλειτουργία. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά πήραν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με τυπική δίαιτα.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. «Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινή διατροφή: Γιατί η δίαιτά σας δεν λειτουργεί από το άγχος;

Η vegan διατροφή oδηγεί σε απώλεια βάρους & βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι 5 καλύτερες τροφές για έναν εγκέφαλο που γερνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Πόσο σημαντικά είναι τα μούρα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου;

Μούρα: Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας μούρων στη διατροφή σας, είτε φρέσκα, κατεψυγμένα ή ως μέρος smoothies, σαλάτας ή επιδόρπιων, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Μια υπέροχη vegan συνταγή με κουνουπίδι

Κουνουπίδι σουσάμι: Δεν χρειάζεστε πολλά και πολύπλοκα συστατικά για μπουκιές από κουνουπίδι με σουσάμι. Πρόκειται για μια Vegan συνταγή, που μπορούν να απολαύσουν όλοι.