Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Μακροχρόνια κατανάλωση διευρύνει τη μέση και μειώνει τον εγκέφαλο

Πλούσια σε λιπαρά διατροφή: Νέα έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να μεγεθύνουν τη μέση σας αλλά και να κάνουν ζημιά στον εγκέφαλό σας.


Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες της UniSA, τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, αποκαλύπτει σε ζωικό μοντέλο μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά, του διαβήτη και της επακόλουθης επιδείνωσης των γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψη και επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές. Ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Metabolic Brain Disease.

Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός της UniSA, αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, λέει ότι η έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. “Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και γνωστική έκπτωση. Το αποδείξαμε αυτό στη μελέτη μας με ποντίκια”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

Στη μελέτη, τα ποντίκια κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική δίαιτα ή μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τεστ ανοχής γλυκόζης και ινσουλίνης και γνωστική δυσλειτουργία. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά πήραν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με τυπική δίαιτα.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. «Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Bobrovskaya.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινή διατροφή: Γιατί η δίαιτά σας δεν λειτουργεί από το άγχος;

Η vegan διατροφή oδηγεί σε απώλεια βάρους & βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι 5 καλύτερες τροφές για έναν εγκέφαλο που γερνά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon