Διατροφή

Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και καρκίνος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς συνδέονται

Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και καρκίνος: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πώς συνδέονται

Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και καρκίνος: Η ποσότητα λίπους στη διατροφή κάποιου και τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Νέα μελέτη διερευνά τη σύνδεση μεταξύ του διατροφικού λίπους και του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν συνδεθεί με φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο. Για να παρατηρήσουν το ΝΟ σε μοριακό επίπεδο, ερευνητές στο εργαστήριο Chan του Ινστιτούτου Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign (UIUC) ανέπτυξαν έναν μοριακό ανιχνευτή που μπορεί να παράγει εικόνες βαθιά μέσα στον ιστό του σώματος. Ονομάζεται BL660-NO και παρείχε στους συγγραφείς της νέας μελέτης μια ματιά στο μικροπεριβάλλον του όγκου. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν οπτικά υψηλότερα επίπεδα ΝΟ σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με ποντίκια που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ερευνητικός συνεργάτης Δρ. Anuj Yadav, σημειώνει ότι «προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι λεπτές αλλαγές στο μικροπεριβάλλον του όγκου επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ACS Central Science.

Ανίχνευση με BL660-NO

Ο μοριακός ανιχνευτής είναι μια ομάδα ατόμων ή μορίων που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των ιδιοτήτων άλλων μορίων εξετάζοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανιχνευτή και των μορίων ενδιαφέροντος. Το BL660-NO είναι ένας βιοφωταυγής ανιχνευτής NIR. Κι ενώ έχουν αναπτυχθεί άλλοι μοριακοί ανιχνευτές βάσει δραστηριότητας (ABS), το BL660-NO είναι ο πρώτος ειδικά σχεδιασμένος για την απεικόνιση του ΝΟ.

Τι είδε ο BL660-NO

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη διατροφής χρησιμοποιώντας ποντίκια BALB/c με καρκίνο του μαστού. Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά στην οποία το 60% των θερμίδων προερχόταν από λίπος έγιναν παχύσαρκα και ανέπτυξαν μεγάλους όγκους. Στην ομάδα ελέγχου έδωσαν μια διατροφή με 10% λιπαρά. Και απεικόνισαν τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου και στις δύο ομάδες. Όπως διαπίστωσαν υπήρχε μια αύξηση στο μονοξείδιο του αζώτου στα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Ένας πολύπλοκος σύνδεσμος: μονοξείδιο του αζώτου και καρκίνος

Ενώ η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι το μονοξείδιο του αζώτου απαιτείται σε ένα μικροπεριβάλλον όγκου, υψηλές δόσεις του χρησιμοποιούνται επίσης στη χημειοθεραπεία ως μέσο θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων. Αυτό δείχνει ότι η σχέση μεταξύ του μονοξειδίου του αζώτου και του καρκίνου είναι πολύπλοκη. Ο Δρ Nagrath εξήγησε ότι το μονοξείδιο του αζώτου ενεργούσε με δυο τρόπους στα καρκινικά κύτταρα. «Μια χαμηλή συγκέντρωση NO επιτρέπει την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και τη μετάσταση του όγκου, ενώ η υψηλή συγκέντρωση σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της βλάβης του DNA και των νιτροζωτικών στρες. Αυτός ο διπλός ρόλος του ΝΟ θα μπορούσε επίσης να εξαρτάται από τη διατροφή και το μικροπεριβάλλον του όγκου», σημείωσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσαν χάρη στην νέα τεχνολογία, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τον μοριακό σύνδεσμο που έλειπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος Παχυσαρκία: Το στίγμα αποθαρρύνει απ' τον σωτήριο προσυμπτωματικό έλεγχο

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η κετογονική δίαιτα καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου

Η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δώστε προτεραιότητα στην ευεξία του θυρεοειδούς με την ενσωμάτωση φρούτων

Φρούτα θυρεοειδής: Η υγεία του θυρεοειδούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ευημερίας και η λήψη ενημερωμένων διατροφικών επιλογών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη ενός υγιούς θυρεοειδούς.

Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα

Σούπα πράσο: Οι σούπες λαχανικών θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες επιλογές σας! Γιατί; Επειδή κρατάνε τα περισσότερα υδατοδιαλυτά συστατικά των υλικών που περιέχουν.

Μαύρο κύμινο: Οι ευεργετικές ιδιότητες του Nigella Sativa

Μαύρο κύμινο: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσετε το μαύρο κύμινο στην καθημερινή σας διατροφή. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες, να το ανακατέψετε σε χυμούς ή smoothies, ή ακόμη και να τον προσθέσετε σε καυτά φαγητά.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α στη διατροφή μας

Νέα υγείας: Η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή παραμένει πάντα το βασικό στοιχείο για την υγεία μας, και η βιταμίνη Α είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ.