Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πλεονεκτήματα από την κατανάλωση αγκινάρας

Πλεονεκτήματα από την κατανάλωση αγκινάρας

Αν και οι αγκινάρες θεωρούνται συνήθως λαχανικά, το μέρος της αγκινάρας που τρώτε είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός λουλουδιού πριν ανθίσει. 


Αν και οι αγκινάρες θεωρούνται συνήθως λαχανικά, το μέρος της αγκινάρας που τρώτε είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός λουλουδιού πριν ανθίσει. Μετά την ανθοφορία, η αγκινάρα γίνεται ένα μόνο, μωβ άνθος, αλλά τα περισσότερα συλλέγονται για τροφή πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο. Οι αγκινάρες που βρίσκετε στα παντοπωλεία ή στις αγορές των αγροτών είναι στρογγυλές και καλυμμένες με αγκαθωτά φύλλα. Όταν μαγειρεύονται στον ατμό, οι αγκινάρες έχουν μια τρυφερή υφή και μια γλυκιά, γήινη γεύση που τις καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε ντιπ και σάλτσες, καθώς και ένα τέλειο αυτόνομο σνακ.

Η αγκινάρα είναι εγγενής στην περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα, η βιομηχανία αγκινάρας εδρεύει σε μεγάλο βαθμό στην Καλιφόρνια, αλλά μπορείτε ακόμα να βρείτε φυτά αγκινάρας που αναπτύσσονται σε όλη τη Μεσόγειο. Η φρέσκια αγκινάρα συναντάται συνήθως μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, όταν το φυτό είναι στην εποχή του.

Οι αγκινάρες αναφέρονται συχνά ως υπερτροφή, εν μέρει λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών τους. Μελέτες δείχνουν μια σειρά από αποδεδειγμένα και πιθανά οφέλη για την υγεία της αγκινάρας.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή η υπέρταση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός των φύλλων της αγκινάρας βοήθησε στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης για άτομα με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση Αν και οι μελέτες βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα καλίου στις αγκινάρες μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Χαμηλότερη Χοληστερόλη

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επειδή η έρευνα σχετικά με αυτές τις επιπτώσεις ήταν περιορισμένη και τα μεγέθη του δείγματος ήταν σχετικά μικρά, ωστόσο, οι αγκινάρες δεν συνιστώνται ακόμη ως θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη.

Υγεία του ήπατος

Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η αγκινάρα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος για άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος . Αν και δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την επίδρασή του στην αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του ήπατος.

Η προετοιμασία φρέσκιας αγκινάρας μπορεί να είναι τρομακτική, αν δεν το έχετε ξανακάνει, αλλά είναι εύκολο μόλις το καταφέρετε. Ξεπλύνετε την αγκινάρα και μετά κόψτε το στέλεχος. Ανοίξτε λίγο τα πέταλα και στη συνέχεια αχνίστε την αγκινάρα για 30 έως 40 λεπτά. Μόλις η αγκινάρα σας μαγειρευτεί στον ατμό, έχετε μερικές διαφορετικές επιλογές για να τη φάτε. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ξεφλουδίσουν τα πέταλα της αγκινάρας και να τρώνε μόνο το κέντρο ή την «καρδιά». Ωστόσο, μερικά από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά συγκεντρώνονται στα φύλλα. Για να έχετε τα πλήρη οφέλη για την υγεία, μπορείτε να τραβήξετε τα φύλλα από την αγκινάρα και να ξύσετε το μέρος του κρέατος με τα δόντια σας. Μπορείτε να βρείτε συνταγές στο Διαδίκτυο για διαφορετικούς τρόπους να καρυκεύσετε τα φύλλα αγκινάρας σας για να τα κάνετε ακόμα πιο νόστιμα. Η αγκινάρα και η καρδιά αγκινάρας μπορούν επίσης να αγοραστούν σε κονσέρβα ή σε βάζο για να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε ντιπ, ζυμαρικά ή stir-fry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γρήγορη συνταγή για ιταλική σαλάτα αγκινάρας

Γιατί οι αγκινάρες είναι σημαντικές για την υγεία;

Πώς να μαγειρέψετε και πώς να φάτε μια αγκινάρα

Ψητές αγκινάρες με πολλά μυρωδικά!

Ποια λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon