ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Γιατί οι αγκινάρες είναι σημαντικές για την υγεία;

Διατροφή: Γιατί οι αγκινάρες είναι σημαντικές για την υγεία;

Διατροφή: Οι αγκινάρες είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο λαχανικό που προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Οι αγκινάρες είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Κατάγονται από την περιοχή της Μεσογείου και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φαρμακευτικό φυτό.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης αγκινάρας:

  • Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Οι αγκινάρες αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών C και K, φυλλικού οξέος και μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο. Μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα περιέχει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη: Η αγκινάρα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κυναρίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή χολής στο συκώτι. Η χολή βοηθά στη διάσπαση των λιπών και βοηθά στην πέψη των τροφών. Οι αγκινάρες περιέχουν επίσης ινουλίνη, έναν τύπο πρεβιοτικών ινών που τροφοδοτεί τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο.
  • Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη: Οι αγκινάρες περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα. Περιέχουν επίσης φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο.
  • Μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα: Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο υδατάνθρακα που χωνεύεται αργά και δεν προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ινουλίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  • Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο: Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Περιέχουν επίσης ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο.
  • Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος: Οι αγκινάρες περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται καφεοϋλοκινικά οξέα, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από τοξίνες και οξειδωτικό στρες. Διεγείρουν επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
  • Μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους: Οι αγκινάρες είναι χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Περιέχουν επίσης ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και να προωθήσουν την καύση του λίπους.

Εν κατακλείδι, οι αγκινάρες είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο λαχανικό που προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση της χοληστερόλης, στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στην προστασία από τον καρκίνο, στην υποστήριξη της υγείας του ήπατος και στην προώθηση της απώλειας βάρους. Η προσθήκη αγκινάρας στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρώτε σωστά και αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις

Μια άλλη εναλλακτική λύση για φυτικό γάλα είναι το γάλα πατάτας!

Η διατροφή με πολλά λιπαρά βλάπτει τον μεταβολισμό σας;

7 υγιεινές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να του μαγειρέψετε την ημέρα της επετείου σας;

Επέτειος φαγητό: Ο προγραμματισμός ενός ειδικού γεύματος για την επέτειό σας είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γιορτάσετε και να δημιουργήσετε μόνιμες αναμνήσεις με τον σύντροφό σας.

9 κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες

Οι αλλεργίες στο σουσάμι γίνονται πιο συχνές και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Τα άτομα με αλλεργίες στο σουσάμι θα πρέπει να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουσάμι, όπως χούμους, ταχίνι και αρτοσκευάσματα.

Τι φαγητό να φτιάξετε στον σύντροφό σας μετά από ένα τσακωμό;

Τσακωμός φαγητό: Όταν προκύπτουν εντάσεις μετά από έναν καυγά με τον σύζυγό σας, η προετοιμασία ενός ανακουφιστικού και στοχαστικού γεύματος μπορεί να είναι μια ουσιαστική χειρονομία που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε το ρήγμα και να επανασυνδεθείτε.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και νάτριο, ενώ δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.