Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περισσότερη vegan πρωτεΐνη μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

Περισσότερη vegan πρωτεΐνη μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μια σειρά από οφέλη, όπως «χαμηλότερο όξινο φορτίο, μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων».


Η υψηλότερη κατανάλωση vegan πρωτεΐνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases. Η μελέτη παρακολούθησε 117.809 άτομα για σχεδόν μια δεκαετία. Έτσι εξέτασε την επίδραση της φυτικής πρωτεΐνης στη συχνότητα εμφάνισης ΧΝΝ. Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν περίπου 3.745 περιπτώσεις ΧΝΝ (3,2%), με όσους κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά της νόσου. Το εύρημα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν μια σχέση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας.

Τι είναι η χρόνια νεφρική νόσος;

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια μακροχρόνια κατάσταση όπου τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Υπολογίζεται ότι η ΧΝΝ είναι παρούσα σε έναν στους δέκα ενήλικες. Τα νεφρά είναι κρίσιμα όργανα, υπεύθυνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων και των οξέων από το σώμα. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας νερού, αλάτων και μετάλλων στο αίμα. Τα συμπτώματα της ΧΝΝ περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, τα οποία έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση κρέατος.

Vegan πρωτεΐνη και υγεία των νεφρών

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ μιας φυτικής διατροφής και της καλύτερης υγείας των νεφρών. Παρόλα αυτά, οι οδηγίες από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας των νεφρών, Νεφρική Νόσος: Βελτίωση παγκόσμιων αποτελεσμάτων (KDIGO) δεν αντιμετωπίζουν ρητά τη σύνδεση μεταξύ ζωικών προϊόντων και ΧΝΝ. Η νέα έρευνα αποσκοπούσε να καταστήσει σαφέστερη τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης vegan πρωτεϊνών και της βελτίωσης της υγείας των νεφρών.

Καθιερώνοντας μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων vegan πρωτεϊνών και των χαμηλότερων ποσοστών χρόνιας νεφρικής νόσου, η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να προσαρμόσουν τα βασικά τους μηνύματα προς την προώθηση μιας φυτικής διατροφής.

Η δύναμη της φυτικής πρωτεΐνης

Μελέτες έχουν επανειλημμένα βρει μια συσχέτιση μεταξύ ζωικών πρωτεϊνών και μεγαλύτερης συχνότητας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους ανταλλάσσουν ζωικά προϊόντα με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως:

  • τα ρεβίθια,
  • οι φακές,
  • και η κινόα.

Σύμφωνα με τον Seung Hyeok Han, συν-συγγραφέα της μελέτης, οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν μια σειρά από οφέλη, όπως «χαμηλότερο όξινο φορτίο, μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μεταξύ άλλων». Τα οφέλη της πιο υγιεινής διατροφής είναι ξεκάθαρα για τους καταναλωτές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Με κάθε νέα μελέτη που δείχνει τα οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με βάση τα φυτά, ιδρύματα και άτομα έχουν περισσότερα στοιχεία με τα οποία μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη των λίθων στα νεφρά πριν αυτοί καν σχηματιστούν

Φτιάξτε αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα με σέλινο και μαύρο αλάτι για το ουρικό οξύ

Η ενυδάτωση έχει σημασία: Ξεκλειδώνοντας τα οφέλη της σωστής πρόσληψης νερού

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες πόνου κάτω δεξιά στην κοιλιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon